De voordelen

+ Zelfstandigheid
Als je op kamers woont is het allemaal aan jou. Wil je pas om 10 uur avondeten en om 12 uur ontbijten? Ga je gang. Blijf je plotseling bij iemand slapen? Geen probleem, je hoeft geen bezorgde ouders op de hoogte te stellen. Hiernaast kan je iedere avond precies eten wat je lekker vindt, waardoor je gelijk je kookskills weer wat verbetert (of juist niet; hallo 4 keer per week pizza). Door deze zelfstandigheid leer je gelijk hoe je goed omgaat met verantwoordelijkheden, zoals schoonmaakroosters en geldzaken.

+ Studentenstad
Een ander voordeel is dat je in een gezellige studentenstad komt te wonen. Naast dat je hier vaak op je fiets naar colleges kan (in plaats van eerst een uur te moeten reizen met trein, bus, et cetera), kan je ook nog eens extra profiteren van de activiteiten die het student-zijn met zich meebrengt. Leuke bijeenkomsten voor studenten, gezellige sportclubs, cursussen met studentenkorting en noem het maar op. Zelfs de minder leuke dingen worden gemakkelijker, zoals het afspreken voor groepsopdrachten.

+ Huisgenoten
Ten slotte ben je altijd in het gezelschap van huisgenootjes. Samen koken of juist ontbijten, series en films kijken onder het genot van een drankje en een zak chips, op de bank uitbrakken na een avondje uit. Door bijna ieder moment van de dag met elkaar door te brengen, leer je elkaar door en door kennen. Dit kan wel eens uitlopen op een vriendschap voor het leven, dus profiteer ervan. 

 

De nadelen - Duur

Natuurlijk hangt er een flink prijskaartje aan een het hebben van eigen stulpje. Naast dat de huurprijzen tegenwoordig aardig hoog zijn, moet je ook zelf voor de boodschappen zorgen. Meestal loopt het hierdoor uit op of een enorme studieschuld, of veel werken in de vrije uurtjes. Je moet van tevoren goed nadenken in hoeverre je dit ervoor over hebt en overleg ook met je ouders; wie weet willen ze je (deels) sponsoren. 
 
- Het gemis
Helaas moet je er ook wat voor achterlaten. Als je een goede band met je ouders hebt kan dit toch eventjes zeer doen. Geen gezellige theemiddagjes meer met moeders of voetbalavonden met vaders. Ook je geliefde huisdier ga je ineens een stuk minder vaak zien. Dat worden zielige puppyogen voor het raam als je weer vertrekt. Misschien blijf jij toch liever thuis-thuis wonen?

Weet je nog niet wat je wilt? We hebben ook de plus- en minpunten van thuis-thuis blijven wonen op een rijtje gezet.