Vaak zie je bij studentenhuizen van verenigingen dat er een bepaalde huishiërarchie is. Degene die als laatste in huis is komen wonen is de huisjongste of HJ, degene die er het langst woont de huisoudste.

De jongste zijn is over het algemeen niet zo leuk, want dan moet je meestal rotklusjes uitvoeren en je houden aan een gedragscode. Afhankelijk van waar je woont, kan dat verschillen van koffie inschenken, vuilnis buiten, je huisgenoten voorzien van ontbijtjes tot je deur verdienen (eerst seks moeten hebben, voordat je een deur in je kamer krijgt), je oudere huisgenoten met ‘u’ aanspreken en niet recht in het gezicht mogen aankijken

Huisoudsten daarentegen hebben meestal de grootste privileges – en vaak ook de grootste kamer, als er gerouleerd wordt. De oudsten zorgen er vaak ook voor dat iedereen zijn of haar taken uitvoert.

Maar wat zijn nou de voor- en nadelen?

 

+ Je mag op den duur rotklusjes delegeren

Hoe langer je woont, hoe minder rotklusjes je zelf hoeft te doen. En dat is best chill!

 

+ Iedereen weet waar hij aan toe is

Omdat er (min of meer) vaste regels zijn, is het duidelijk wat je wel en niet kan doen. Dat kan voor houvast zorgen.

 

+ Minder discussie

Omdat je weet waar je aan toe bent, is er vaak minder ruimte voor discussie. Het meeste staat al vast. 

 

+ Het schept een band

Hetzelfde argument als voor een ontgroening zie je ook vaak terug bij een huishiërarchie. Iedereen is door die tijd van huisjongste gegaan, en heeft dezelfde dingen moeten doen als jij. Dat schept een hechte band.

 

- Die rotklusjes

Het is behoorlijk vervelend als je huisgenoten op hun gat zitten en van jou verwachten dat je de afwas doet – puur omdat je de huisjongste bent. 

 

- Je moet je conformeren

Afhankelijk van hoe erg de hiërarchie is, moet je je flink aanpassen en kun je niet altijd 100% jezelf zijn. Je moet zelf bepalen of dit iets is wat bij jou past.