De prijs

Een Apple Macbook is duurder, maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, krijg je voor die prijs ook veel terug. De onderdelen van de laptop zijn altijd van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de hardware fijn aanvoelt en dat de levensduur van het apparaat relatief hoog is. Ook behoudt een Macbook een groter deel van zijn waarde dan een Windows-laptop; een vijf jaar oude Windows-laptop is vrijwel niemand in geïnteresseerd, terwijl een Mac na die tijd nog meer dan honderd euro kan opleveren.

Veelzijdigheid

Een Windows-laptop is veel gemakkelijker te upgraden met bijvoorbeeld een nieuwe grafische kaart of extra geheugen. Bij een Apple Macbook is dat heel lastig, zo niet onmogelijk. Ook nadelig is dat gamen op Macbooks niet aan te raden is. Ze zijn niet gemaakt voor gaming en veel games zijn er niet op beschikbaar.

Het besturingssysteem

In principe werkt het besturingssysteem van een Macbook intuïtiever dan dat dan een Windows-laptop. Alles in iOS (het besturingssysteem van Apple) is namelijk zo ingericht dat de gebruiker met zo min mogelijk handelingen zijn doel kan bereiken. Nu is dat allemaal leuk en aardig, maar waarschijnlijk ben jij opgegroeid met Windows, waardoor dat juist veel intuïtiever aanvoelt. Als je dan een Macbook aanschaft, zul je moeten wennen aan het besturingssysteem, want dat voelt beduidend anders aan.

Virussen en crashes

Apple besturingssystemen zijn minder vatbaar voor virussen. Dat komt allereerst doordat er veel minder Apple-computers in omloop zijn; cybercriminelen richten zich liever op Windows-gebruikers, simpelweg omdat er daar meer van zijn. Ten tweede maakt Apple vooral gebruik van apps, in plaats van gratis programma’s van internet. Die apps download je uit de Appstore en zijn zeer streng gecontroleerd door Apple, waardoor er minder vaak virussen voor komen. Verder is een Apple Macbook een gesloten systeem waarin de hardware volledig is ingesteld op de software. Dit zorgt ervoor dat de Macbook minder vaak crasht dan een Windows-laptop. De reden hierachter is dat Apple Macbooks door slechts één fabrikant worden gemaakt (namelijk Apple), terwijl Windows-laptops over de hele wereld door verschillende fabrikanten worden gemaakt.

Maar welke moet ik nu hebben?

De Macbook is duurder, maar heeft een langere levensduur, is stabieler en behoudt een groter deel van zijn waarde. Een Windows-laptop is goedkoper, veelzijdiger en heeft het besturingssysteem dat we al jaren kennen. De vraag is een beetje wat je met je laptop gaat doen. Ga je alleen een beetje internetten en tekstverwerken, dan is een laptop met Windows een prima keuze. Hetzelfde geldt als je een beetje wilt gamen en het fijn vindt om je laptop te kunnen upgraden met extra geheugen of een nieuwe videokaart. Als je gaat beeldbewerken, bijvoorbeeld video’s monteren, is een Macbook misschien geschikter omdat programma’s voor dat soort bezigheden soepel draaien op een Mac. De meeste mensen die iets met beeldbewerking doen, maken gebruik van een Macbook. Dus ga je voor het veelzijdige Windows of het gesloten maar gestroomlijnde systeem van Apple? Aan jou de keuze.

Bronnen: Hetverschiltussen.nl, Apparata.nl en Zzpservicedesk.nl

Beeld: Unsplash/Alejandro Escamilla