Wat houdt je studie precies in?

“Ik studeer aan Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Maar mijn studie wordt ook wel de bachelor of dance in education genoemd. Dit bestaat uit heel veel dansen, lesgeven en zelfs theorievakken die met de kunstvorm dans te maken hebben.”

Waarom heb je voor Codarts gekozen? 

“In de danswereld moet je vechten voor een plek. Je richt je dus op het überhaupt ergens worden aangenomen. Je doet zo veel mogelijk audities om hopelijk keuze te hebben en op je favoriete school terecht te komen.”

Was Codarts wel je eerste keus?

“Ik kom uit Rotterdam, dus het was wel zo makkelijk. En daarnaast ben ik als klein danseresje ook weleens op Codarts geweest. Overal zag ik groepen dansers en hoorde ik muzikanten spelen. Ook heeft Codarts een eigen health center met een fysio, diëtist en logopedist. Ik vond dit geweldig.” 

Wat wil je later worden met deze studie?

“Hm, dat is een lastige vraag. Wat ik wel zeker weet is dat ik geen kantoorbaan zal en wil krijgen. Ik wil veel gaan lesgeven op dansscholen of in het onderwijs. Op dit moment geef ik al les aan kinderen/jongeren met het downsyndroom, hier wil ik ook zeker mee verder. En natuurlijk zou ik zelf ook in in projecten, voorstellingen of in een dansgezelschap willen dansen. Ik zal dus veel audities moeten doen en kijken wat er op mijn pad komt.”

Hoe zit het met lessen? 

“Ik heb een vol rooster, geen vrije dagen, met veel danslessen zoals ballet, modern en jazz. Maar ik heb ook theorielessen zoals anatomie, didactiek en kunstgeschiedenis. De theorielessen worden soms ook in dansstudio’s gegeven, dan zit of ligt iedereen in rare posities op de grond. Iets wat je niet snel in een collegezaal zal tegenkomen.”

Volg je ook stages? 

“Ja, je volgt verschillende lesgeef- en dansstages. In het vierde jaar doe je zelfs een externe stage. Ik ben net terug uit Zuid-Afrika, waar ik een aantal maanden meetrainde op de University of Cape Town School of Dance en bij het dansgezelschap Jazzart Dance Theater. Ook zette ik een lessenreeks op voor kinderen met het syndroom van Down.” 

Hoe zit het met tentamens en opdrachten?

“Er zijn dans- en theorietentamens. Bij de danstentamens komt er een commissie in de les kijken en word je beoordeeld op bepaalde eisen zoals beheersing danstechniek, muzikaliteit, interpretatie eigen lichaam en meer van dit soort vage eisen. En we hebben ook normale theorietentamens, die overigens naast de gewone lessen gehouden worden.” 

Hoe is de kwaliteit van de docenten en colleges?

“Heel hoog, wij krijgen Graham, dat is een moderne dansstijl, van een ex-danser uit het Graham-gezelschap. De docenten hebben veel ervaring en dat is heel inspirerend.”

Zou je de opleiding aanraden aan anderen? 

“Natuurlijk! Maar als je van stilzitten houdt kun je beter niet naar Codarts gaan.”