Een smartwatch hangt om je pols en staat in verbinding met je smartphone. Het is in principe een verlengstuk van je smartphone: de watch vertoont notificaties, bijvoorbeeld als je een Whatsapp-bericht krijgt en je kunt er simpele handelingen op verrichten. Je smartphone moet wel in je zak zitten, want de verbinding met de smartwatch kan slechts over korte afstanden. Je kunt dus niet je smartphone thuis laten liggen en alleen met je smartwatch op pad gaan.

Wat kun je met een smartwatch?: Hoeveel de smartwatch kan, is vooral afhankelijk van welke smartwatch je hebt en hoe duur hij is. Er zijn veel verschillende varianten; sommigen hebben een touchscreen en sommige niet. De smartwatch van Apple bijvoorbeeld, kan dienen als navigatiesysteem. Als je op de fiets zit en naar de Stationsstraat moet, dat kun je dat tegen je smartwatch zeggen (gebruikmakend van de spraakherkenning), waarna hij je met behulp van Apple Maps naar de locatie leidt. Zonder dat je je smartphone in je hand moet houden. Maar er zijn nog meer toepassingen van smartwatches. Zo kan het ding je hartslag meten, kan je ermee telefoneren en kun je je muziek ermee regelen.

Moet ik een smartwatch kopen?: Hier kunnen we kort over zijn: nee, tenzij je een enorme berg geld hebt en een enorme gadgetfreak bent. De functies die een smartwatch momenteel toevoegt aan je smartphone zijn miniem, en het niet waard om een smak geld aan uit te geven. Veel dingen die een smartwatch kan, kan een smartphone net zo goed, en dan op een groter en makkelijker bestuurbaar scherm. Een navigatiesysteem om je pols is wel handig, maar zoveel moeite is het nou ook weer niet om even je smartphone uit je zak of tas te pakken.

De toekomst van de smartwatch: De potentie van de smartwatch is groot. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een betalingssysteem (zodat je je pinpas en creditcard thuis kan laten), een ingebouwde ov-chip of vervanging van je paspoort of ID-kaart. Of, als je nog verder gaat, een ingebouwde insulinespuit of infuus, je kunt het zo gek niet bedenken. Het zal nog even duren voor de smartwatch écht een nuttige toevoeging is aan ons leven.

Bron: Wearables Magazine

Beeld: Unsplash