Rond 1350 werd de Oude Haven ongeveer gebouwd. Althans, dat is vrij optimistisch, want toen werd enkel de eerste plank voor een dam gelegd. Hier omheen zou later de volledige haven ontpoppen. De dam werd gelegd in de rivier de Rotte, en eigenlijk is dit ook heel simpel gezegd waar de naam van de stad vandaan komt. Het heeft dus alles te maken met de Oude Haven! 

Eerste haven van Rotterdam

Toen de dam eenmaal gelegd was, gingen er al gauw vissers en schippers omheen wonen, wat resulteerde in de eerste haven van Rotterdam. Hier is overigens wel wat om te doen, omdat er al eerder ergens een steiger zou zijn gebouwd in de gracht ten zuiden van de Middeldam, wat dan de ‘eerste haven’ zou moeten zijn geweest. Toch mag de Oude Haven wat mij betreft ook op haar conto schrijven dat Rotterdam een echte havenstad is. De scheepshandel begon namelijk ook rond deze tijd al!

RSG oude haven 2

Het gebied van de Oude Haven wordt doorgaans genoemd vanaf de Kubuswoningen naar de terrasjes aan het water, het Witte Huis tot en met het uiteinde van het Haringvliet. Niet eens heel groot dus, maar wel een zeer geliefd gebied in Rotterdam. 

Bier en historie

Momenteel dient de Oude Haven vooral als uitgaansgebied. Met name in de zomers is het begeven met studenten die de zon en het mooie uitzicht over het water en de Willemsbrug willen meepakken. Met Plan C, Pardoen en nog veel meer kroegen en restaurants is er voor ieder wat wils. Heb je dus zin in bier en een beetje historie in deze mooie stad? Neem dan gerust eens een kijkje in de Oude Haven!

 

Rotterdam_SW_Banner_large