Inkomsten

Stufi
“Ik leen € 800,- bij DUO. Helaas moet ik wel want ik heb geen recht meer op studiefinanciering.” 

Ouders
“Inmiddels krijg ik ook geen geld meer van mijn ouders. De eerste vier jaar van mijn studie betaalde mijn ouders mijn huur. Omdat ik mijn studie niet binnen vier jaar heb afgerond, vonden mijn ouders dat ik de huur vanaf nu alleen moest betalen. Wat heel logisch is natuurlijk!” 
 
Huurtoeslag
“Oh dat krijg ik niet, ik woon namelijk niet alleen. In Amsterdam is het lastig om een woning te vinden, laat staan met een eigen voordeur.”

Zorgtoeslag
“Mijn ouders betalen gelukkig wel nog steeds mijn zorgverzekering. De zorgtoeslag van bijna € 100,- per maand mag ik gelukkig zelf houden.”

Bijbaan
“Elke week pas ik twee dagen op kinderen uit de buurt, hier verdien ik € 320,- mee per maand. Daarnaast werk ik als freelance grafisch vormgever. Tijdens mijn stage als vormgever bij een televisieproductiebedrijf, ben ik hiermee begonnen. Inmiddels doe ik ook een aantal andere freelance opdrachten, maar dat verschilt per maand. Soms ontvang ik € 100,- per maand en de andere maand ontvang ik niets.”

geld-onlinebankieren

Uitgaven 

Collegegeld
“Ik betaal, uhh betaalde want ik ben inmiddels afgestudeerd, mijn collegegeld zelf. Ik betaalde ongeveer € 216,- per maand.”

Studieboeken
“Ik heb voor mijn studie geen boeken gekocht, wel een dure Macbook aan het begin van mijn studie. Hoeveel ik hiervoor heb betaald? Oh dat weet ik echt niet meer, in ieder geval meer dan € 1.000,-!”

Huur 
“Omdat ik samenwoon met mijn vriend kunnen we de huurkosten delen, dat scheelt wel. We betalen beide € 155,- per maand. Mijn kamer is helaas niet groot, maar voor nu gaat het nog prima!”

Verzekeringen
 “Mijn ouders betalen mijn zorgverzekering en ik heb verder geen andere verzekeringen”

Boodschappen 
“Dat vind ik lastig om in te schatten, maar ik probeer per week ongeveer € 40,- uit te geven. Ook de boodschappen kan ik met mijn vriend delen en ik eet vaak samen met huisgenoten. Maar ik koop wel vaak sigaretten, zo kom ik zeker boven het gemiddelde uit.”

Stappen
“Er zijn vaak huisfeestjes in mijn studentenhuis, dus ik ga niet meer zoveel uit. Ik denk dat ik misschien twee keer per maand ga stappen. Meestal drinken we van tevoren thuis iets, zodat we niet zoveel geld kwijt zijn in de stad. Ik denk dat ik ongeveer € 40,- per maand kwijt ben aan stappen.”

Kleding
“Alleen als ik geld over heb aan het einde van de maand, koop ik veel kleding.” Lachend: “Dit gebeurt net iets te weinig, dus ik kijk ook vaak naar leuke koopjes. De ene keer houd ik bijna niets over aan het einde van de maand, maar de andere keer weer wel. Dus dit bedrag verschilt heel erg.”

Overig 
“Mijn telefoonrekening is € 50,- per maand, best wel hoog eigenlijk. Maar vroeger ging ik altijd over mijn telefoonrekening heen. Nu heb ik een abonnement met onbeperkt bellen, sms’en en internetten. Dus nu kan ik er nooit meer overheen. Verder heb ik geen abonnement op een krant of sportschool. Oh, ik heb wel een NS-abonnement van € 30,- per maand! Ik studeer al zes jaar, dus ik heb geen recht meer op een studenten-ov. Met dit abonnement kan ik in het weekend vrij reizen! Voor mij scheelt het enorm, mijn ouders wonen namelijk in een dorpje in Drenthe en een retourtje hierheen kost al € 30,-.” 

Blijf er nog geld over om te sparen? 
“Pfoe, nee. Maar er staan wel nog een aantal facturen open van mijn stage, dit zie ik eigenlijk als een soort spaarrekening.”

Marianne’s ultieme bespaartip
“Reken uit hoeveel geld je per dag kan uitgeven en check elke dag je bankrekening. De ene dag ga je er misschien overheen, maar een andere dag blijf je waarschijnlijk ruim onder dit bedrag zitten.” 

 

logo-nibud

Reactie van het Nibud 

“Als student heb je alleen tijdens de nominale duur van je studie recht op studiefinanciering. Meestal is dat 4 jaar. Maar: als je langer over je studie doet, mag je daarna nog maximaal 3 jaar doorlenen. In totaal mag je dus 7 jaar lenen bij DUO, op voorwaarde dat je in al deze jaren ingeschreven bent als student. Ben je afgestudeerd, dan kun je niet meer lenen bij DUO. Na je studie schrijf je je uit en dan stopt ook de mogelijkheid om bij DUO te lenen. Houd daar rekening mee als het eind van je studie in zicht komt!”

Meer weten over alle regels rondom studiefinanciering en lenen? Bestel dan de Geldwijzer Studenten bij het Nibud.