Lisa, een vierdejaars studente commerciële economie, geniet optimaal van haar leven. Zes jaar geleden verliet ze haar geboortedorp voor onze hoofdstad en ze is er nu niet meer weg te slaan. Naar eigen zeggen woont ze in het mooiste huis van Amsterdam, dat ook nog eens in het centrum staat! 

Inkomsten 

Stufi
“Omdat ik mijn studie helemaal zelf betaal, moet ik wel maximaal bijlenen om dit mega bedrag te kunnen betalen. De rente over dit bedrag is heel laag en ik heb hierna wel een hbo-diploma. Ik maak me dus geen zorgen over het terugbetalen. Omdat ik maximaal bijleen en nog studiefinanciering krijg, ontvang ik per maand € 1.016.”

Ouders
“Helaas betalen mijn ouders niet mee, dat hebben ze bij mijn eerste opleiding al gedaan.”

Huurtoeslag 
“Ik heb ontzettend geluk, want ik woon heel dichtbij het centrum en ontvang ook nog eens huurtoeslag van € 242 per maand. Een flink bedrag waar ik helemaal niets voor hoef te doen!” 

Zorgtoeslag
“Per maand ontvang ik € 83 aan zorgtoeslag, maar dit is op de eerste van de maand meteen al weer op.”

Werk
“Elke zondag werk ik in een kledingboetiek in de Negen Straatjes. Helaas is het geen grote geldpot, ik ontvang ongeveer € 200 per maand. Gelukkig vind ik het werk zelf en mijn collega’s heel leuk, dat scheelt enorm. Mijn loonheffing wordt elke maand nog ingehouden, als ik ooit stop krijg ik dus al mijn opgespaarde geld in één keer. Ik ben niet goed in sparen en zo spaar ik elke maand toch een klein bedrag!” 

geld-belasting

Uitgaven 

Collegegeld
“Heel veel klasgenoten krijgen hun collegegeld vaak van hun ouders, ik ben dan ook best trots dat ik mijn collegegeld helemaal zelf betaal. Elke maand wordt er € 195 afgeschreven.”

Studieboeken 
“Het geld dat ik kwijt ben aan studieboeken verschilt per jaar. Meestal koop ik mijn boeken tweedehands en sommige boeken heb ik niet eens nodig gehad, dus die heb ik nooit gekocht. Vorig jaar was ik € 100 kwijt aan mijn studieboeken. Dit jaar heb ik geen boeken nodig gehad, omdat ik een minor doe en het laatste half jaar, als alles goed gaat, afstudeer!”
 
Huur 
“Ik woon in het mooiste huis van Amsterdam, voor maar € 512 per maand. Je zou denken dat ik dus alles moet delen of ver buiten het centrum woon, niet eens! Dit komt omdat het een antikraakwoning is. Ooit zal ik er dus uit moeten, maar daar wil ik nu absoluut nog niet aan denken. Per maand betaal ik € 65 aan gas/water/licht, helaas weet zeker dat ik geld extra moet betalen dit jaar.”

Verzekeringen 
“Ik betaal ongeveer € 100 aan mijn zorgverzekering. Is het heel slecht dat ik geen inboedelverzekering heb?”

Boodschappen 
“Dat is ongeveer €200 per maand denk ik. Het is heel fijn dat Albert Heijn tegenover mijn huis zit, maar dit doet mijn portemonnee absoluut niet goed. Daarnaast houd ik van goed eten en koop ik vaak biologische producten. Al mijn vlees koop ik sowieso biologisch, maar jeetje wat is dat duur.” 

Stappen 
“Wonen in Amsterdam heeft ook zijn nadelen, de entree voor clubs en feesten zijn vaak erg hoog. Ik spreek van te voren met mijn vriendinnen thuis af om alvast iets te drinken. Tijdens het uitgaan koop ik dan meestal nog een drankje. Ik ben ongeveer € 50 per maand kwijt aan stappen.”

Kantinevoedsel 
“Buiten de deur eten is iets wat ik het liefste elke dag doe, ik vind het zo gezellig en in Amsterdam zijn er oneindig veel leuke eettentjes. Af en toe vergeet ik ook mijn lunch mee te nemen, waardoor ik een veel te duur kantinebroodje moet kopen. Ik gok dat ik bij elkaar zo’n € 100 per maand kwijt ben aan het eten buiten de deur.”

Shoppen 
“Naast dat ik graag uit eten ga, kan ik ook goed shoppen. Omdat ik in de Negen Straatjes werk, gebeurt het net iets te vaak dat ik voor of na mijn werk nog even wat winkels in duik. Goh, misschien dat ik per maand wel € 100 kwijt ben aan kleding.”

Overig
“Mijn telefoonabonnement kost € 45 per maand. Ook heb ik een spotgoedkoop sportabonnement gevonden voor € 20 per maand. Oké buiten sporten kost niets, maar hierdoor ga ik vaker denk ik. Als laatste heb ik me eens door zo’n opdringerige jongen op straat weten ompraten, hierdoor betaal ik € 6 per maand aan een goed doel.”
  
Sparen 
“Kunnen we dit punt overslaan, haha?”

logo-nibud

Reactie van het Nibud

"Lisa heeft goed door dat ze het moeilijk vindt om haar inkomsten en uitgaven in balans te houden. Best slim dus dat ze ervoor kiest haar loonheffing niet direct met haar loon te laten verrekenen. Zo spaart ze ongemerkt toch een mooi bedragje! Wat dan wel belangrijk is, is dat je die loonheffingskorting dan wel ieder jaar terugvraagt via de belastingaangifte. Ben je vorig jaar of het jaar daarvoor vergeten belastingaangifte te doen? Geen ramp. Je kunt dit nog doen voor de afgelopen 5 jaar."

Vergelijk jezelf

Wil jij in een handig overzicht zien hoe het staat met jouw financiën en dat vergelijken met andere studenten? Vul dan onze calculator in!