Johanna (22) woont nu ongeveer drie jaar op kamers in Amsterdam en studeert psychologie aan de VU. De ene maand geeft ze meer geld uit dan de andere maand, maar door af en toe te werken én lieve ouders zit ze nooit echt in geldnood. 

Inkomsten

Stufi
“Sinds ik op kamers woon krijg ik uitwonende stufi, dit is € 286,14 per maand. Ik heb geprobeerd niet te lenen omdat ik graag schuldenvrij wilde blijven. Maar sinds ik lid ben van een studentenvereniging leen ik toch tweehonderd euro per maand. Anders kwam ik echt niet uit.”

Ouders
“Ik heb heel lieve ouders, die veel voor mij betalen. Zoals mijn collegegeld, studieboeken en huur. Het collegegeld is ongeveer € 2000 euro per jaar en studieboeken kosten zo’n € 50 per stuk. Maar ik koop lang niet alle boeken, vaak kan je het prima af met een samenvatting. Voor de huur van mijn kamer betalen mijn ouders € 550 per maand. Daarnaast dragen ze zelfs nog € 15 bij aan mijn sportschoolabonnement.”

Bijbaan
“Ik werk niet vast, maar verdien soms toch lekker bij. Bijvoorbeeld door samenvattingen te maken van studieboeken, in opdracht van een winkel die ze verkoopt. Deze boeken moet ik zelf vaak ook leren, dus het is eigenlijk een win-winsituatie. De vergoeding voor de samenvatting hangt af van de dikte van het boek. Meestal is het zo’n € 200 per boek. Dit doe ik zo’n een keer in de drie maanden.

"Daarnaast werk ik zo’n twee/drie keer per jaar in de horeca op de kermis, in Amsterdam of Brabant - dit is leuker dan het klinkt! Hier verdien je zo’n € 100 per dag, dus dat tikt lekker aan.”

Anders
“Per maand krijg ik € 78 zorgtoeslag, waar ik mijn zorgverzekering van betaal.” 

Uitgaven 

Collegegeld 
“Mijn ouders betalen mijn collegegeld aan het begin van het jaar. Hier geef ik zelf dus niets aan uit.”

Studieboeken
“Studieboeken zijn altijd belachelijk duur, zo tussen de € 50 en € 80. De duurdere boeken worden betaald door mijn ouders en de goedkopere boeken betaal ik zelf. Maar zoals ik zei is een samenvatting vaak voldoende. Deze haal ik dan van internet of via mijn studievereniging.”

Huur
“Helaas is Amsterdam heel duur om te wonen. Mijn huur is € 571,75 per maand. Dit is inclusief gas, water, licht, tv en internet. De kale huur is € 520. De vaste lasten zijn dus ongeveer € 50. Mijn ouders betalen € 550, dus ik ben zelf maar een klein bedrag aan huur kwijt.”

Verzekeringen
“Mijn zorgverzekering kost € 100 per maand, maar dit wordt grotendeels gedekt door de zorgtoeslag. Daarnaast heb ik alleen een WA studentenverzekering, waar ik ongeveer € 3,50 per maand voor betaal.”

Boodschappen
“Ik woon samen met twee huisgenoten en vaak doet een van ons de boodschappen voor het avondeten. Ik denk dat er gemiddeld zo’n € 40 per week doorheen gaat per persoon, voor boodschappen.”

Stappen
“Ik zit bij een studentenvereniging waar ik elke week minimaal een of twee keer te vinden ben. Erg veel tijd om uit te gaan blijft er dus niet over. Toch ben ik zeker af en toe nog wel in de stad te vinden. Maar als ik eerlijk ben probeer ik de kosten dan vaak wel laag te houden. Bijvoorbeeld door van tevoren thuis drankjes te drinken en pas laat uit te gaan. Op zo’n avond geef ik dan in totaal maximaal € 20 uit.”

feest-concert

Kantinevoedsel
“Elke ochtend smeer ik braaf thuis mijn bammetjes en leg ik een appel en een flesje water klaar. Wel vind ik het lekker om af en toe op de VU een koffie te halen en soms een broodje. Hier ben ik ongeveer € 7 per week aan kwijt.”

Kleding
“Dit is heel verschillend. De ene maand koop ik niets en de andere maand geef ik juist te veel uit. Ik denk dat dit gemiddeld zo’n € 50 per maand is aan kleding, schoenen en accessoires. 

Overig
“Op dit moment steun ik geen goede doelen. Ik heb een lange tijd gedoneerd aan het WNF, maar dit kwam vooral door de leuke jongen die mij op straat wist over te halen. Ik wil wel weer een goed doel gaan steunen, als ik een geschikte tegenkom!

“Verder ben ik veel geld kwijt aan mijn studentenvereniging, gemiddeld zo’n € 100 per maand aan contributie en drankgeld. Hier komen nog bedragen van speciale evenementen bij, zoals voor een gala, diners of reizen. 

“Daarnaast betaal ik het overige deel van mijn sportschoolabonnement en ben ik geld kwijt aan mijn telefoonabonnement.”

Sparen
“Ja, ik probeer zeker te sparen! Na een paar dagen kermis ik heb weer een buffertje op mijn spaarrekening. Hiervan ga ik op vakantie, mag ik af en toe mooie schoenen kopen en probeer ik te sparen voor mijn reis naar Azië volgend jaar.”

Reactie van het Nibud

“De inkomsten en uitgaven van Johanna laten zien dat er ongemerkt veel geld door haar handen gaat. Ze krijgt best veel van haar ouders, maar betaalt daarnaast ook redelijk wat zelf. Om goed overzicht te houden van alle inkomsten en uitgaven is het goed zo nu en dan een overzicht te maken. Dat kan in de Geldwijzer Studenten van het Nibud. Daarin staan niet alleen de gemiddelde uitgaven van studenten, maar vind je ook een handig invulschema voor jouw eigen uitgaven. Doe er je voordeel mee!”

Vergelijk jezelf met andere studenten

Hoe zit het met jouw financiën? Met onze Vergelijk je Rijk-calculator zie je snel wat er in komt en uitgaat en kun je jezelf vergelijken met de gemiddelde student.