Jet (20) woont sinds januari 2015 in Amsterdam, in het oude ACTA-gebouw. Ze zit nu in het tweede jaar van haar studie Communicatiewetenschappen aan de UvA. Jet hoeft niet te klagen, met haar bijbaan als teamleider bij de Albert Heijn verdient ze zoveel dat ze nog nooit geld heeft geleend bij DUO.  

Inkomsten

Stufi 

“Ik krijg per maand de uitwonende basisbeurs van € 286,15 per maand. Verder leen ik niets bij, sterker nog dit heb ik nog nooit gedaan! Dit komt omdat ik een hele chille bijbaan heb. Ik ben teamleider bij de Albert Heijn en verdien meer dan het minimumloon. Ik werk zo’n 15 uur per week en verdien daardoor bovengemiddeld.”

Ouders

“Mijn ouders betalen mijn studie, maar verder moet ik alles zelf betalen. Ik kom uit een gezin met drie meisjes. Mijn ouders zijn al vroeg begonnen met sparen, omdat we bijna alle drie tegelijk gingen studeren. Verder krijg ik geen geld extra van mijn ouders.”

Bijbaan

Bij mijn bijbaan verdien ik gemiddeld € 600 per maand.

Huurtoeslag

“Nee, ik krijg geen huurtoeslag. Ik woon in een studentenhuis en heb dus geen recht op huurtoeslag.” 

Zorgtoeslag

“Per maand krijg ik € 79 zorgtoeslag, dat is een hele fijne tegemoetkoming.”

portemonee pixabay Puurchantal

Uitgaven 

Collegegeld

“Dit is € 1.984 per jaar, maar dit betalen mijn ouders gelukkig.”

Studieboeken

“Ik koop niet altijd studieboeken. In het begin van mijn studie deed ik dit wel, maar ik kwam erachter dat er echt hele goede samenvattingen zijn waarmee ik het ook red. Voor hele lastige vakken koop ik het boek wel, gemiddeld zo’n € 30 of € 40 per boek.”

Huur en vaste lasten

“De huur van mijn studentenkamer is € 350 per maand. Hier heb ik een kamer van 14 m2 voor inclusief internet en gas/water/licht, in Amsterdam! Best prima toch? Verder ben ik elke maand € 41 kwijt aan mijn telefoonrekening (zucht), best veel geld eigenlijk. Maar ja, ik heb nu wel een iPhone 6!” 

Verzekeringen

“Oh, ik heb eigenlijk alleen maar een zorgverzekering van € 106,70 per maand. Een inboedelverzekering is denk ik nog niet nodig, zo bespaar ik ook weer wat geld.” 

Boodschappen 

“Pff, ik vind het heel erg lastig om in te schatten hoeveel ik kwijt ben aan boodschappen. Ik doe bijna elke dag wel boodschappen, dan haal ik een paar kleine dingen voor het avondeten en de volgende dag. Ik heb dus geen goed overzicht van mijn boodschappen-uitgaven. Ik denk dat ik uiteindelijk wel meer uitgeef dan de gemiddelde grens van € 152 per maand. Dit komt denk ik omdat ik vaak een fles wijn of wat bier koop, omdat mijn vrienden dan langs komen.”

Stappen

“Aan stappen geef ik echt nauwelijks geld uit. Als ik een avond uitga ben ik denk ik maar € 20 kwijt. Soms zijn kaartjes voor feestjes wel iets duurder, maar gemiddeld zijn kaartjes zo’n € 10. Omdat ik naast een club woon, kan ik vaak gratis naar de feesten. Ook woon ik in een groot studentenhuis met twintig huisgenoten, hierdoor zijn er vaak huisfeestjes waar ik natuurlijk geen kaartje of drankjes voor hoef te kopen. Dit scheelt heel erg. Uiteindelijk ben ik per maand zo’n € 60 kwijt aan uitgaan.”

Kantine-voedsel 

“Hier ben ik denk maar € 10 per maand aan kwijt. Ik heb vaak maar twee uur college per week en ik studeer meestal gewoon thuis.”

Kleding

“Dit hangt ervan af in wat voor ik-heb-echt-héélemaal-niks-leuks-meer-in-mijn-kast-bui ben. Als ik schoenen koop, wat denk zo’n vier keer per jaar is, ben ik wel € 100 kwijt aan een paar. Ik koop veel kleding bij de IJhallen, daar heb je echt voor een paar euro hele leuke dingen. Laat ik zeggen dat ik per maand € 50 aan kleding uitgeef.”

Overig

“Ik ben veel geld kwijt aan cadeautjes voor vrienden of vriendinnen. Wanneer een vriend(in) van mij jarig is, koop ik al snel een cadeautje van € 10. Ook ga ik elke maand wel een keer uiteten, omdat ik het zo gezellig vind. Helaas is uiteten gaan best prijzig, dus daar ben ik ook al snel € 40 per maand aan kwijt. Ook ben ik per maand ongeveer € 40 kwijt aan het ov, omdat ik in het weekend geen gratis ov heb en af en toe naar mijn ouders of vrienden ga.  Als allerlaatste steun ik ook elke maand een goed doel voor € 5 per maand. Wat een lijst zeg!”

Sparen 

“Als ik alles zo onder elkaar zie heb ik best veel uitgaven per maand. Maar ik kan zelfs nog € 100 per maand sparen.”

Jet’s ultieme bespaartip: “Koop in de supermarkt chille tussendoortjes. Dit lijkt in de winkel ‘duur’, vaak € 2 voor een pak, maar als je dit onderweg of op school koopt ben je al snel € 3 kwijt voor één dingetje.”

Hoe zit het met jouw inkomsten en uitgaven? Met de 'Vergelijk je Rijk'-calculator kun je jouw financiën in kaart brengen en krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. De calculator vergelijkt jouw inkomsten en uitgaven met de landelijke gemiddelden van andere studenten in een soortgelijke situatie.

logo-nibud

Reactie van het Nibud

"Als je op jezelf woont, is het belangrijk dat je nagaat of je voldoet aan al je financiële verplichtingen. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering. Op Nibud.nl zie je waar je je allemaal voor zou moeten verzekeren. Daarnaast is het handig als je af en toe een overzicht maakt van je uitgaven. Dat maakt dat je grip op je geld houdt en snel kunt schakelen als er iets onverwachts gebeurt. Zoals een gestolen fiets of je laptop die crasht."