Inkomsten

Stufi"Ik heb een basisbeurs van €102,- en een aanvullende beurs van €245,-. Verder krijg ik ook nog een zorgtoeslag van €78,-."Ouders"Ik krijg geen geld van mijn ouders, ze hebben het niet heel erg breed. Bovendien verdien ik liever mijn eigen geld, dat voelt ook beter wanneer ik het weer uitgeef."Bijbaan"Geld verdien ik met mijn baantje bij een restaurant in Vilsteren. Ik werk al vier jaar een paar dagen per week in het laagseizoen. In het hoogseizoen kun je er niet méér verdienen, want hele jaar geldt hetzelfde loon, maar ik kan wel méér werken. Per maand verdien ik ongeveer €150,-."

Uitgaven

Collegegeld"Ik betaal elke twee maanden €238,25 collegegeld voor mijn opleiding."Studieboeken"Mijn studiematerialen kosten zo’n €120,- per jaar. Ik heb ook een verplichte laptop van €700,- moeten aanschaffen. Dat was een flinke hap in mijn budget toen ik net met de opleiding begon, en dat gat ben ik nog steeds een beetje aan het vullen."Verzekeringen"Ik ben €144,- kwijt aan mijn zorgverzekering, daarvoor heb ik een viersterren-zorgverzekering. Die heb ik nodig omdat ik medicijnen gebruik en deze dan tot €1000,- vergoed kunnen worden, in plaats van tot €200,-."Boodschappen"Ik woon nog lekker thuis, dus aan boodschappen ben ik niets kwijt!"Stappen"Ik ben lid van een studentenvereniging en daar ongeveer €60,- per maand aan bier en dergelijke uit."Kantinevoedsel"Op school haal ik bijna nooit iets, behalve het nodige bakje koffie. Totaal is dat tussen de €10,- en €20,-."Kleding"Met kleding ga ik eerder voor kwaliteit dan kwantiteit, ik hou eigenlijk helemaal niet van winkelen. Maar ik ben niet gek, merkkleding haal ik alleen maar in de uitverkoop! Zomerkleding in het najaar en andersom, ideaal."Overige uitgaven"Voor Netflix betaal ik €8,- per maand, mijn telefoonabonnement kost €15,-. De studentenvereniging kost mij ongeveer €10,- per maand aan kleding en contributie. Dit is uiteraard zonder drankkosten. En Netflix kan ik echt niet missen, bovendien is dat zo’n laag bedrag per maand."Sparen"In het laagseizoen gaat mijn hardverdiende loon er snel doorheen, er zijn genoeg kosten te betalen. In het hoogseizoen spaar ik wel, ik wil graag op vakantie en een extraatje achter de hand hebben."

Hoe zit het met jouw inkomsten en uitgaven? Met de 'Vergelijk je rijk'-calculator kun je jouw financiën in kaart brengen en krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. De calculator vergelijkt jouw inkomsten en uitgaven met de landelijke gemiddelden van andere studenten in een soortgelijke situatie.