Inkomsten

Stufi

 “Mijn stufi is iedere maand weer de redder in nood. Als ik denk dat de wereld ten einde is, krijg ik een mailtje van DUO met de tekst dat binnenkort mijn stufi, € 286,15 om precies te zijn, weer is bijgeschreven. Mijn principe is om de studie die ik doe zonder enige schuld af te sluiten. Ik leen dus ook niet.”

Ouders

Iedere maand krijg ik van zowel mijn vader als mijn moeder een bijdrage, die ervoor zorgen dat ik zonder lening rond kan komen. Daarnaast betaalt mijn moeder mijn collegegeld.”Bijbaan“Hier in Rusland heb ik geen bijbaan.”

Anders

“Als Erasmusstudent krijg ik een Marco Polo-beurs. Deze bedraagt ongeveer € 250,00 per maand. Omdat ik nu in het buitenland zit, krijg ik daarnaast ook nog een vergoeding voor mijn ov-chipkaart. Die bedraagt € 90,00. Daarbij komt nog mijn zorgtoeslag. Dat is dus weer € 79,00 erbij.”

Uitgaven

Collegegeld

”Het collegegeld is € 1951,00. Dit bedrag betaalt mijn moeder voor me.”

Studieboeken

“Hier in Rusland kun je de meeste boeken bij de bibliotheek halen. In mijn geval heb ik tot nu toe nog geen boeken hoeven kopen. Wel schriften en andere spulletjes, maar dat bedrag komt omgerekend niet boven de € 10,00 uit.”

Huur

“Hier in Rusland woon ik in een studentenhuis. Inclusief, betaal ik per maand slechts € 70,00. Voor dat geld hoeven we ons beddengoed niet zelf te wassen en komen er zelfs iedere dag schoonmaaksters om de keuken, badkamer en wc te dweilen. Er komt nog wel een bedrag bij voor het internet, namelijk € 10,00. Dit delen we met z’n vieren. Ook het wassen van onze kleren kost geld, ongeveer € 1,50 per wasmachine.”

Verzekeringen

“Mijn verzekeringen worden geregeld door mijn ouders. Op die manier is het goedkoper zeggen ze. Dat is voor mij financieel ontzettend fijn. Ik betaal daardoor zelf niets.”

Boodschappen

“Natuurlijk zijn ook de boodschappen hier, vergeleken met Nederland, een stuk goedkoper. We wonen met z’n vieren in een appartement in een studentenflat en doen dan ook vaak met z’n allen boodschappen. We eten erg studentikoos. We maken vaak pasta, koken af en toe wat aardappeltjes, bakken wat vlees of koken rijst met groenten. Per maand kom ik uit op omgerekend € 75,00.”

Stappen

“Zolang ik in Sint-Petersburg ben, moet ik natuurlijk wel van het lokale studentenleven genieten. Het is ieder weekend dus wel zo dat we een feest hebben of uitgaan. Een feest is uiteraard het goedkoopst, want in clubs in het centrum hanteren ze meestal gewoon Europese prijzen. Behalve voor de wodka, die is in plaats van € 3 per shot in Nederland, hier slechts € 1. Per maand kom ik uit op € 40. Het nadeel van de lage prijzen is dat je uiteindelijk meer bestelt.”

Kantine

“Tussen de middag eten Russen vaak warm. Daarom hebben ze overal kantines voor studenten. Daar kun je jouw meegebrachte maaltijd opwarmen of spotgoedkoop eten bestellen. Een lunch bestaande uit soep, een hoofdgerecht en een drankje heb je al voor € 2! Alleen al voor de prijs-kwaliteit verhouding ga je er regelmatig eten. En dat tikt aan: € 28 per maand.”

Kleding

“Tot nu toe heb ik hier in Sint-Petersburg nog geen kleding gekocht. Als de temperatuur straks -20 wordt, dan zal ik wel iets moeten kopen omdat je in Nederland simpelweg geen kleren voor dat soort weersomstandigheden hebt. Maar tot nu toe staat de teller nog op €0.”

Overig

“Op de eerste plaats komt de telefoonrekening met € 12 per maand. Daarnaast ben ik lid van een studentenreisvereniging: € 3,50 per maand.”

Sparen

“Alles wat ik over houd probeer ik mondjesmaat op mijn spaarrekening neer te knallen. Normaal in Nederland zijn mijn inkomsten en uitgaven redelijk gelijk en houd ik bijna niets over. Hier in Rusland houd ik vanwege mijn beurs nog enigszins wat over. Maar je wilt nu je er bent ook wat van het land zien. Het overschot gaat daarom voor een groot deel op aan uitstapjes en vrije tijd.”

Hoe zit het met jouw inkomsten en uitgaven? Met de 'Vergelijk je Rijk'-calculator kun je jouw financiën in kaart brengen en krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. De calculator vergelijkt jouw inkomsten en uitgaven met de landelijke gemiddelden van andere studenten in een soortgelijke situatie.

Reactie Nibud


"Als je gaat studeren in het buitenland en je bent jonger dan 30 jaar, blijft je Nederlandse zorgverzekering ook daar geldig. Het kan zijn dat je zorgverzekering niet alle kosten in het buitenland volledig dekt, dit is afhankelijk van je verzekering. Informeer goed bij je zorgverzekeraar wat vergoed wordt. Je kunt eventueel een extra aanvullende verzekering voor in het buitenland afsluiten. Betalen of regelen je ouders je zorgverzekering? Bekijk dan samen je polis om te zien of je in het buitenland ook voldoende verzekerd bent."

Meer informatie over studeren in het buitenland en je geld? Bestel dan de Geldwijzer Studenten van het Nibud.