Sinds vorig jaar woont Anouk op kamers in Amsterdam en dat bevalt haar prima. “Ik merkte dat ik echt behoefte had aan meer ruimte en wilde liever zelf bepalen wat ik iedere avond ging eten.” Anouk huurt voor een heel fijn bedrag een kamer nét buiten het centrum. “Gelukkig vind ik fietsen leuk, want naar de hogeschool is het ongeveer 30 minuten fietsen” Omdat de huur van Anouk haar studentenkamer niet zo hoog is, hoeft ze niet veel bij te lenen. 

Inkomsten 

Stufi 
“€ 386,15. Dat is de basisbeurs, en ja ik leen ook nog € 100 per maand, zodat ik niet zo op mijn geld hoef te letten.”

Ouders
“Oei, ja ik krijg iedere maand wel een bedrag van mijn ouders. Het is geloof ik € 150, zolang ik er niets van zeg blijft het denk ik nog wel even zo.” 

Bijbaan
“Ik heb ontzettend geluk met mijn bijbaan, want ik verdien netto tien euro per uur. Ik werk ongeveer 8-10 uur per week, dus al met al krijg ik per maand zo’n € 340”

Anders 
“Ik word altijd heel blij van de zorgtoeslag, dat is weer € 79 extra per maand, omdat ik zelf mijn zorgverzekering betaal mag ik het bedrag zelf houden.” 

Uitgaven

Collegegeld
“Het collegegeld was afgelopen jaar € 1.906 geloof ik, mijn ouders en ik betalen allemaal één derde deel. Dus uiteindelijk betaal ik € 635 aan collegegeld.” 

Studieboeken
“Op dit moment zit ik in het laatste jaar van mijn studie, dus heb ik gelukkig geen boeken meer nodig. Voorheen kocht ik mijn boeken altijd tweedehands of gewoon niet. Je hebt zoveel studieboeken niet eens nodig, het is echt zonde om alles nieuw te kopen.” 

geld-mobielbetalen

Huur 

“Voor Amsterdamse begrippen betaal ik heel weinig huur: zo’n € 310. Toch vind ik het altijd weer een hele nare dag als mijn huur wordt afgeschreven.” 

Verzekeringen

“Hoe slecht het ook klinkt, ik heb geen inboedelverzekering of iets dergelijks afgesloten. Ik vertrouw gewoon op het slot van mijn studentenkamer. Aan mijn zorgverzekering betaal ik maar € 92, dat is best weinig toch?”

Boodschappen

“Het is even puzzelen hoeveel ik precies uitgeef aan boodschappen per maand. Ik reken dit namelijk niet zo vaak uit. Omdat ik vaak gezonde en meestal biologische producten koop, is het denk ik wat hoger dan gemiddeld. Maar ik koop dan ook weer geen vleesproducten dus misschien valt het allemaal wel mee. Als ik alles bij elkaar optel kom ik uit op zo’n € 30 per week, dat is € 120 per maand. Ik denk dat ik flink kan besparen als ik eens wat vaker naar de Lidl ga. Die overigens niet eens heel veel verder is dan de Albert Heijn.”

Stappen

“Ik denk dat ik er ieder weekend wel op uit ga. Niet altijd stappen hoor, soms ook uit eten of alleen naar een café. Per maand geef ik denk ik zo’n € 100 uit aan stappen. Ik zorg ervoor dat ik zo min mogelijk drankjes koop in een club, omdat ik dat echt veel te duur vind.” 

Kantine-voedsel

“Ik koop best vaak koffie buiten de deur en ook vergeet ik af en toe mijn lunch dan moet ik een broodje kopen op school of bij een bakker. Ik denk dat ik hier ongeveer € 10 per week aan kwijt ben, dat is € 40 per maand. ” 

Kleding

“Ik ben best een slechte shopper, want ik ga niet vaak een middag shoppen in de stad. Misschien omdat het hier in Amsterdam altijd ontzettend druk is in de stad. Meestal koop ik heel veel in één keer, zodat ik daarna een tijdje niet meer hoef. Tussendoor koop ik af en toe kleding bij de kringloopwinkel of op een vintage markt. Pfoe, als ik dan echt een gemiddelde zou moeten noemen is dat denk ik zo’n € 50 per maand.”

Overig

“Oh ik heb nog een telefoonabonnement. Daar betaal ik niet zoveel aan, ongeveer € 11 per maand. Dit komt omdat ik een sim-only abonnement heb en heel weinig internet heb. Verder koop ik af en toe cadeautjes voor vriendinnen of iets leuks voor mezelf zoals een concertkaartje of iets voor in mijn kamer. Ik denk dat dit ook nog zo’n € 30 per maand is.”

Sparen

“Per maand probeer ik ongeveer € 100 te sparen. Een paar maanden voor de zomervakantie, probeer ik meestal € 50 meer te sparen, zodat ik een mooie vakantie kan boeken zonder de hele maand droog brood te hoeven eten. Ik ben heel blij met mijn lage huur, anders had ik meer moeten lenen en kon ik niet zoveel sparen. Als ik al mijn uitgaven zo onder elkaar zie, schrik ik best van het totaalbedrag. Ik denk dat ik wel wat minder geld kan uitgeven aan boodschappen, alhoewel ik ook wel van goed eten houd.” 

logo-nibud

Reactie van het Nibud

“Verzekeringen zijn niet het meest populaire onderwerp bij studenten. Maar toch belangrijk! Een inboedelverzekering dekt bijvoorbeeld de schade aan meubels en spullen in je studentenkamer of huis. De verzekeringsmaatschappij vergoedt dan de schade of het verlies van je spullen door brand, storm of inbraak. Als je nog bij je ouders woont, heb je geen eigen inboedelverzekering nodig. Jouw kamer valt dan onder de inboedelverzekering van je ouders. Woon je op kamers? Dan is het niet verplicht, maar wel verstandig, om zelf een inboedelverzekering af te sluiten. Je kunt dan in ieder geval geen gebruik meer maken van de inboedelverzekering van je ouders. De premie is zo’n € 5 - € 15 per maand.”

Lees meer over de kosten van studeren op Nibud.nl.