Bij de opleiding international communication and media aan de EUR bleek het een geliefde vorm van opdrachten te zijn. (Misschien had ik gehoopt niet veel te hoeven communiceren bij een opleiding in communicatie? Ik weet het niet.) Veel zelfkennis heb ik niet nodig om te constateren dat ik een controlfreak ben. Ik vind het vreselijk om afhankelijk te zijn van anderen, iets wat een groepsproject kenmerkt. 

De stress begint al bij de eerste en misschien wel essentiële fase van een groepsproject: de vorming van je groepje. Hier wordt bepaald in wat voor groep je uiteindelijk terecht komt. Helaas blijkt de ware aard van je groepje altijd achteraf of tijdens het project naar boven te komen.

De ideale werkgroep

Het ideale groepje denkt actief mee, staat ervoor open om af te spreken in polak en levert ieder een zelfde hoeveelheid en kwaliteit aan voor bijvoorbeeld een essay.

Iets minder gewenst voor de controlfreak zijn de groepjes waar twee mensen de rest moeten meesleuren en herinneren dat er een deadline aan komt, het meeste werk op zich nemen en de boel organiseren en coördineren.

Het groepje waar de controlfreak nooit in zou komen is het 100% luie groepje die allemaal last-minute een onsamenhangend stuk inleveren en het zonder een tweede blik te gunnen bij elkaar plakken en inleveren. Hier zal de controlfreak er zelf voor zorgen dat er in ieder geval een extra check is geweest voor de opdracht die met TurnItIn ingeleverd moet worden.

Tip: geef werk uit handen

Hier een tip voor alle controlfreaks: zodra mensen weten dat jij de hardwerkende student bent die alles op zich neemt, trek je juist studenten uit de laatste categorie aan. Probeer een stapje terug te doen en geef het werk ook eens uit handen!

 
 

 

Rotterdam_SW_Banner_large