Heel wat studenten vinden juist daar de liefde van hun leven. EP-Nuffic stimuleert studenten die naar het buitenland willen en coördineert de uitgifte van verschillende beurzen waarmee je naar het buitenland kan. Suzanne van Dijk werkt bij EP-Nuffic en heeft de vijf grootste voordelen van een periode in het buitenland op een rij gezet. (in willekeurige volgorde!)

 

Liefdes en vriendschap

Wanneer je voor je studie of stage in het buitenland verblijft, leer je een hoop nieuwe mensen kennen. Je bouwt een internationaal netwerk op, vaak voor de rest van je leven. Tijdens je buitenlandverblijf maak je vrienden voor het leven, maar misschien wel belangrijker, het kan ook de liefde van je leven zijn. Dat veel studenten de liefde van hun leven hebben gevonden, bleek uit het onderzoek (PDF) van de Europese Commissie over het Erasmus-programma. Ouders die elkaar leerde kennen tijdens een Erasmus uitwisseling kregen zo meer dan 1 miljoen baby’s.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens je studie of stage in het buitenland kom je in een hele andere wereld terecht. Je sociale en culturele vaardigheden worden getest en je moet je redden in een land waar alles anders gaat. Je moet veel zelf regelen en om leren gaan met een andere cultuur. Doordat je in aanraking komt met een andere cultuur, leer je ook je eigen cultuur beter kennen en word je creatiever in het bedenken van oplossingen.

 

Meer kans op een baan

Uit onderzoek (PDF) blijkt dat studenten met internationale ervaring sneller een baan vinden dan studenten zonder internationale ervaring. In de meeste sectoren is internationale ervaring een pre. Met een studie- of stageperiode in het buitenland op je cv onderscheid je je van andere sollicitanten en wat het nog leuker maakt: in de meeste gevallen ontvang je ook nog een hoger startsalaris.

 

Andere omgeving

Studeren of een stagelopen in het buitenland draait niet alleen om je studie of stage. Het gaat ook om het leren kennen van nieuwe culturen in een andere omgeving. Tijdens je studie of stage in het buitenland zit je vaak een aantal maanden op dezelfde plek. Hierdoor leer je de stad, de mensen en het land beter kennen dan als je ergens kort op vakantie bent. Het kan even schrikken zijn wanneer je een cultuurshock ervaart, maar het voordeel hiervan is dat je weet hoe het anders kan zijn.

 

Unieke kans

Een studie volgen of stage lopen in het buitenland is de kans om er een flinke periode tussen uit te gaan en de tijd van je leven te hebben. Als student heb je de tijd én het wordt vaak gestimuleerd vanuit je studie om naar het buitenland te gaan. Zo’n kans moet je grijpen, want voor je het weet is je studie voorbij, heb je een vaste baan, een hypotheek en nooit meer de tijd om voor een langere periode ervaring op te doen in het buitenland!

 

Beeld: Unsplash/Steven Lewis