Zo heb je er een paar huizen die als slecht gestapelde legoblokken tegen elkaar hangen over een weg, als je wat verder doorloopt kom je bij een station dat eruitziet alsof iemand de deksel van een vuilnisbak open heeft laten staan. Ja, Rotterdam is niet onbekend met het gezegde: doe eens lekker gek. Overal kun je wel een huis of een winkel tegenkomen die er een beetje onorthodox uit ziet maar de absolute winnaar van de rare gebouwen is wel de Blaak.

De Blaak is bij Rotterdammers al bekend als de plaats voor de Rotterdamse markt en een goede plek om naartoe te gaan als je lekker wil eten. Maar vooral om de vreemde gebouwen die je er kunt vinden. Ik heb de kubuswoningen en station Blaak al genoemd. Maar als je verder gaat kijken kun je ook heel andere gebouwen vinden. 

Bibliotheek

Zo heb je de bibliotheek van Rotterdam, die opvalt omdat het eruitziet als een luxe zwembad met alle pijpen aan de zijkant en het terras boven de ingang. Of ’het Potlood’. Het gebouw naast de kubuswoningen dat er met zijn puntachtige dak uit ziet als een waar potlood - Rotterdammers zijn inderdaad erg goed in het bedenken van namen. 

Aan de overkant van de straat zijn de gebouwen een beetje normaler, je hebt er nog wel de Willem de Kooning Academie wat ook wel een merkwaardig gebouw is, maar dan meer om de mensen die er studeren.

De Markthal

Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de nieuwste aanwinst voor de Blaak: de Markthal. Een gebouw dat goed weergeeft waar Rotterdam voor staat. Waar andere steden een gewone markt hebben en daarvan denken, “Ja, dit is prima, gaan we zo houden,” denkt Rotterdam: “Weet je wat deze gewone, goed functionerende markt nodig heeft? Een dak!” Dus daar gingen ze mee aan de slag en na een paar jaar bouwen stond hij er eindelijk. En het effect op Rotterdam was meteen merkbaar. Het gebouw was bedoeld voor Rotterdammers zelf, zodat ze voor de luxe boodschappen naar een centraal punt konden. 

Uiteraard heeft dit betekend dat het gebouw vandaag de dag vol zit met Chinese toeristen waardoor de voertaal daar nu een ongemakkelijke mengeling is van Nederlands, Engels en Chinees. Het is luxe, het is apart en het heeft niet echt een specifieke meerwaarde. Het is alles wat Rotterdam graag ziet in haar gebouwen.

 

Rotterdam_SW_Banner_large