Ongeacht hoe laat ik thuis was die nacht, mijn moeder riep me altijd voor het eten. Wanneer ik dan wankelend naar beneden strompelde, kwam de etensgeur me al tegemoet. Soep, draadjesvlees, gebakken aardappeltjes, salade, broodjes met kruidenboter. Zonder kater zou het heerlijk zijn, maar ik wilde eigenlijk alleen maar die fles koude cola in de koelkast in één keer opdrinken. Nu ik op mezelf woon en kan ik mijn kater bestrijden op mijn eigen manier. Hierbij de beste anti-katergerechten die je weer op de been helpen:

Gebakken ei of een English breakfast

Een gebakken ei of English breakfast doet wonderen bij een behoorlijke kater. Je kunt wat kruiden of kaas door je ei doen. Hetzelfde geldt voor een English breakfast, je kunt witte bonen in tomatensaus toevoegen, toast maken of er spek en een worstje bij bakken, het is maar net waar je nog zin in hebt.

Salade met zalm

Zalm bevat visolie die de maag helpt alcohol af te breken. Je hebt 100 gram gerookte zalm, 75 gram dunne prei, verse peper, zeezout en mayonaise nodig. Snijd de zalm en prei in stukjes en roer het door elkaar. Maak het daarna een beetje smeuïg met de mayonaise en voeg de peper en zout naar smaak toe. Je hebt hooguit een kwartiertje nodig om het klaar te maken, dus er is nog genoeg tijd over om daarna weer je bed in te gaan.

Koffiebonen

Heb je een voorgevoel dat het een lange, mooie nacht gaat worden? Zorg ervoor dat je koffiebonen in huis hebt! Eet er één en je hebt direct het gevoel dat je een stuk nuchterder bent. Koffiebonen activeren je bloedsomloop, waardoor je je hoogstwaarschijnlijk al snel weer wat fitter voelt. Indien je nog helemaal niks merkt, dan kan je er altijd nog voor kiezen om nog een koffieboon op te eten of een ander anti-katergerecht te proberen.

Een Bloody Mary

De Bloody Mary behoort tot de anti-katerklassiekers, dus het zal ongetwijfeld een goed effect hebben. Je hebt nodig: een blender, 1 deel wodka op 3 delen tomatensap, een flinke kneep citroensap, enkele druppeltjes tabasco, worcestershiresaus naar smaak en een klein snufje zout. Gooi ook wat ijs in de blender, waardoor je Bloody Mary lekker koud is. Zo zal je Bloody Mary vast beter weg te drinken zijn.

Een bananensmoothie

Bananen helpen je lijf te rehydrateren, maar helpen ook je maag te kalmeren. Je hebt nodig: 1,5 banaan, 1,5 glas melk en twee theelepels honing. Gooi daarna alles bij elkaar in de blender en klaar! Bananen en honing geven je bloedsuikerspiegel een flinke boost en zo ben je sneller de kater weer te boven. Fruit eten is sowieso verstandig wanneer je een kater te pakken hebt.

Wat moet je erbij drinken?

Genoeg drinken is tegen een kater je first thing to do, want je koppijn ontstaat door tekort aan vocht:

  • Groene thee is een drankje pur sang die helpt je vochtbalans te herstellen. Honing is een goede aanvulling, want als je teveel drinkt verlies je veel natuurlijke suikers;
  • Water activeert je stofwisseling en er zit veel magnesium in, wat goed helpt tegen een kater;
  • In sportdrank zitten ook veel mineralen en zouten die je lichaam helpen te herstellen en je bloedsuikerspiegel komt weer op peil door de suikers.

Als bovenstaande allemaal te moeilijk is...

Wanneer je echt de puf niet hebt om überhaupt iets klaar te maken, dan kan je er altijd nog voor kiezen om verder te gaan waarmee je bent gebleven; drink wat biertjes, een glas whisky of drink een cocktail. In veel gevallen werkt dit ook, maar soms komt de kater alsnog gewoon wat later.

Daarnaast bestaat er tegenwoordig ook een anti-katerpil. Deze neem je in vóór het stappen en zal er voor moeten zorgen dat je, ongeacht hoeveel je drinkt, de volgende ochtend geen last hebt van een kater. Maar het allerbeste is natuurlijk, hoe cliché, drink en geniet met mate.

Coverbeeld: Pixabay/Sharonang