1. Vroege colleges


Meme koffie

Moeten we hier uitleg bij geven?


2. Docenten die niet van lesgeven houden

Waarom sommige docenten voor hun carrière hebben gekozen, is soms erg onduidelijk. Af en toe lijken ze studenten te haten en geven ze oninspirerende, saaie colleges waar je weinig van opsteekt, maar die je wel een hele hoop tijd kosten.


3. De weegschaal die een steeds hoger getal aangeeft

Eerstejaars komen vaak aan in het eerste collegejaar. Helemaal als je op kamers woont, kun je helemaal losgaan met ongezond voedsel. En wat te denken van de bierbuikjes van verenigingsmeisjes?


4. Fietsen. In de regen

De fiets is je grootste vriend als student, maar hoe vaak je niet totaal verregend aankomt in college… (oké, eigenlijk niet, want dan besluit je in bed te blijven).


5. Propvol openbaar vervoer

Op vrijdagmiddag gaat iedereen terug naar thuis-thuis. Inclusief koffer, weekendtas en laptoptas. De trein of bus zit overvol, en ook al mag je niet klagen met je gratis ov-kaart, het is niet bepaald een goed begin van je weekend.


6. Nachten doorhalen om je deadlines te halen

Je hebt als student zoveel dingen te doen, zoals je sociale netwerk onderhouden, dat je soms wel eens ‘vergeet’ te studeren. Elke keer als je weer eens klaar zit met een hoeveelheid koffie die genoeg zou zijn voor je hele studentenhuis, neem je je voor om de volgende keer écht op tijd te beginnen. Echt.


7. Geld. Vooral dat je het niet hebt

Dat je gratis geld krijgt in de vorm van studiefinanciering is natuurlijk leuk, maar je kunt er je huur niet van betalen, laat staan je boodschappen, collegegeld en boeken. En dan hebben we het nog niet eens over bier gehad! Altijd op je centen moeten letten is echt een nadeel van het studentenleven.


8. De vakken die niet leuk zijn, maar die je wel nodig hebt

Ook als je een superleuke opleiding volgt, zijn er vakken die je vervloekt (statistiek!). Toch zul je door de zure appel moeten bijten, want ook deze punten heb je nodig voor je diploma. Bah. Eén troost: ‘als je later groot bent’, is ook niet alles aan je baan even leuk.


9. Slaapgebrek

Na colleges en al het werk dat je er thuis voor moet doen, sta je ’s avonds in de sportschool/de kroeg/je vereniging. Slaap is gewoon minder belangrijk. Wel jammer dat je tijdens dat ochtendcollege je ogen niet open kunt houden.