1. Studiekeuze

De belangrijkste keuze van allemaal, hiermee begin je je studie. Deze keuze begint echter al zo’n beetje als je net uit je luiers bent gewaggeld. Veel te vroeg als je het mij vraagt.

 

2. Huisvesting

Een kamer is niet onbelangrijk tijdens je studie. Jammer genoeg ben je niet de enige student die het leven in een kartonnen doos niet ziet zitten. 

In mijn huis kwam er één kamer vrij. We plaatsten een bericht op Facebook en onze inbox liep met  meer dan 160 mailtjes. Voor ons was het de uitdaging om DE huisgenoot te vinden. 

Door middel van het stellen van serieuze én onnozele vragen wisten we aan het eind van de avond… Nog niks. Samen kozen we de persoon die de meeste sociaal wenselijke antwoorden heeft gegeven, en dan maar hopen dat hij/zij het meende. 

3. Drukte

Als student krijg je te maken met twee soorten druk. Je studentenleven moet leuk zijn en je moet een cv opbouwen. Beetje vrijwilligerswerk hier, bestuursjaartje daar, misschien een commissie er bij, en zoek ook nog even een bijbaantje. 

4. Eten

Gezond eten is nog nooit zo belangrijk geweest als nu, met de meiden van The Green Happiness en andere food hippies on the rise zijn de ogen van mams en paps op jouw bordje gericht (wie houden we voor de gek, vooral mams).

Geen zorgen, ik heb de oplossing. De schijf van vijf kan je halen met pizza. Snel, goedkoop en makkelijk. Hoef je ook niet meer de keuken in de fik te steken. 

5. Het huishouden

Op jezelf wonen klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet.
VROEM VROEM! Hier komt de stofzuiger! Dit klinkt misschien leuk, maar kan iemand alsjeblieft hier een cursus voor maken? De helft van de tijd loop je een beetje met dat ding rond, zet je hem weg en kom je erachter dat je de helft hebt gemist.

Dan heb ik het nog niet gehad over de wasmachine. Wat moet waar? Waarom zijn er drie bakjes? Waar zijn al die knoppen voor? Waarom knippert dat rode lampje nog steeds!?

Als laatste: wie rent er niet drie keer per dag naar de supermarkt? Boodschappen doen is best lastig is en je vergeet altijd wel wat. 

6. Geld

‘Aan het eind van je geld houd je een stukje maand over’ is een gezegde wat mijn vrienden mij al meer dan eens hebben horen zeggen. Het is jammer genoeg ook echt waar, tenzij je de rest van je leven een lening wilt afbetalen. 

7. Twijfels

Bijna iedereen maakt het mee, je bent bezig met je studie en vraagt je af of je wel goed zit. Je vraagt je af of je wel goed zit, of je überhaupt wel wil studeren. Je vraagt jezelf af: wilde ik nou psycholoog of astronaut worden? Waarom wilde ik ook alweer een baan? Kan ik toch nog kiezen voor die kartonnen doos?

 

Auteur: Jillian Suderée (22), student pedagogiek aan de HAN
Beeld: Pixabay/kaboompics