1. Ga fietsen

Als toerist in Malmö zal je misschien even denken: 'Hee, wacht eens even. Ben ik nou nog steeds in Nederland?'. Nee gekkie, dat lijkt maar zo. Waarom? Fietsen, overal fietsen. De inwoners van Malmö zijn er gek op. Wat is dan de beste manier om deze stad te ontdekken? Precies, fietsen. Huur een fiets en tour rustig rond in dit gezellige stadje. De afstanden zijn niet heel groot dus zeker voor de student is deze manier van de stad ontdekken ideaal. Tussenstops op de vele gezellige terrasjes in het centrum zijn niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Jammer van die drankprijzen. Maar ja, het blijft Scandinavië hè.

2. Lekker shoppen

Gek op de wat minder bekende zaakjes? Heb jij even geluk: Malmö barst ervan. Je kan jezelf laten verdwalen in de kleine zijstraatjes en je komt de design & vintage-zaakjes vanzelf tegen. Liever wat meer gestructureerd op pad? Zoek de wijk David'shall op voor de hippe mode en hier en daar wat vintage. Vooral onafhankelijke mode-ontwerpers hebben hier hun zaken. Als je vooral op zoek bent naar vintage moet je naar Fersens väg. In deze wijk vind je genoeg vintage zaken waar je heerlijk in kan rond snuffelen.

3. Cake en koffie

Of je nou een zoetekauw bent of niet, als toerist in Malmö moet je absoluut langs Lilla Kafferosteriet. In deze tent serveren ze naast heerlijke koffie de beste gebakjes en sandwiches. Jij dacht dat een broodje gezond al gek genoeg was? Moet jij eens opletten wat ze hier allemaal op een snee brood weten te gooien. Ik probeerde hier zelf de carrotcake en ik moet zeggen: je mist iets als je het niet probeert. En ik ben niet eens een zoetekauw, kan je nagaan. Extra fijn: als je koffie bestelt, mag je gratis bijvullen zodra deze op is. Welke student wordt daar nou niet wild van?

4. Strijk neer

Natuurlijk blijft Zweden gewoon Zweden en kan het er behoorlijk koud zijn. Toch valt het in de zomer reuze mee. Bij meer dan twintig graden zijn de parken en tuinen in Malmö de place to be. Scoor een kleedje, wat te drinken en eten en strijk neer in een van de waanzinnig mooie parken. Ja, die Zweden weten wel wat ze met een parkje moeten. Voor het ultieme relaxen moet je bij Folkets Park zijn. Hier strijken de Zweden zelf op mooie dagen neer voor een picknick. Ga voor de wat actievere park-ervaring langs Stapelbäddsparken. Dit is een van de grootste skateboardparken van Europa. Geloof me, je kijkt je ogen uit.

5. Oranje lunch

Wij houden van Oraaahaaanje! Last van heimwee? Verlang je een beetje naar de Hollandse kleur? Om je toch een beetje thuis te voelen, kan je naar de meest oranje koffie- en lunchroom die je ooit hebt gezien. Het tentje hoort bij het Museum of Modern and Contemporary art. Als je ogen nog niet verpest zijn door de overdadigheid aan onze landskleur kan je altijd nog het museum in wandelen. Iedereen onder de 18 mag er gratis naar binnen. Behoor je niet tot deze lucky bastards, dan betaal je 5 tot 7 euro om naar binnen te mogen.

6. Uitstapje maken

Als je dan toch in Malmö bent, kan je net zo goed een uitstapje maken naar Kopenhagen. Vanuit Malmö ben je met de trein al in een half uurtje in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Kan je die toch ook weer even aanvinken op de landenlijstje. De trein naar Kopenhagen gaat om de 20 minuten. Alsof je van Utrecht naar Amsterdam gaat, ideaal.

Hoe lang onderweg?

Vanuit Utrecht ben je minimaal 11 uur onderweg naar Malmö.

Prijs Interrail-kaartje 2e klas

Je hebt al een Interrail-kaartje tweede klas vanaf € 192. Met deze pas kan je vijf dagen reizen binnen tien dagen. Het aantal landen wat je dan aandoet, maakt niet uit. Wil je langer reizen dan gaat de prijs omhoog tot een maximum van € 461. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van te voren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs Interrail-kaartje 1e klas

De eerste klas Interrail-kaartjes zijn logischerwijs duurder dan de tweedeklastickets. Deze kaarten beginnen bij 331 euro tot 787 euro. Als student raad ik je dan toch aan voor een tweedeklasticket te kiezen. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van tevoren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs hostel

In het hoogseizoen betaal je vanaf ongeveer € 21 per persoon voor een slaapplek in een hostel.

Prijs hotel

In de zomer betaal je vanaf ongeveer € 57 per persoon per nacht voor een kamer in een hotel.

Mijn hotel

Ik verbleef in het Comfort Hotel recht naast het centraal station van Malmö. In het hoogseizoen betaal je hier € 64 per nacht.

Prijs van een biertje

Helaas betaal je in Zweden al snel 7 of 8 euro voor een biertje.

Prijs van een wijntje

Voor een wijntje op een terras betaal je ongeveer 6 of 7 euro.

Gemiddelde prijs hoofdgerecht

De prijzen voor een hoofdgerecht in Malmö lopen ontzettend uiteen. Ik raad je aan om gewoon rond te wandelen en hier en daar te kijken bij restaurants of de prijs je bevalt.