1. Lekker snacken

Ten oosten van het middeleeuwse plein Piazza Maggiore kom je een wijkje tegen vol kleine winkeltjes met kaas, groenten, worst en goede wijnen. Scoor hier je lunch of avondeten. De sfeer is typisch Italiaans, dus in de winkels moet je lekker schreeuwen om aan de beurt te komen. Anders overkomt je wat mij overkwam: zeker een half uur wachten tot ik mocht afrekenen. Strijk vervolgens neer bij één van de wijncafés om verschillende wijnen te proeven bij kaarslicht. Romantiek en gezelligheid gegarandeerd. Bologna wordt ook wel 'de buik van Italië' genoemd. Dat zegt genoeg denk ik.

2. IJsje proeven

Iets voorbij het wijkje met de voedingswinkeltjes vindt je de twee torens la Garisenda en l’Asinelli. Allemaal vet interessant en cultureel verantwoord, maar nog veel belangrijk is het ijszaakje dat je er vindt. Naast de toren la Garisenda ligt de ijstent ‘Gelateria Gianni’ van Italiaan Gianni. Deze Gianni heeft al meerdere prijzen gekregen voor zijn ijs. Naast de traditionele smaken heeft hij ook een aantal experimentele bollen ijs in de aanbieding. Laat je verrassen!

3. Via Zamboni

Als je dan toch een ijsje bij Gianni hebt gehaald, kan je meteen doorlopen door de Via Zamboni. Gianni's ijszaak ligt hier op de hoek van. Via Zamboni is de universiteitsstraat van Bologna. Dit merk je aan, natuurlijk, heel veel studenten (lees: mooie mensen). Daarnaast is dit de plek waar je het beste een geschikte bar voor de avonduren kan vinden. Langs de straat zitten er genoeg. De prijzen voor drank zijn hier ook goedkoper dan in de rest van de stad. Laat je als vrouw niet afschrikken door de kusgeluiden en zwoele blikken van de Italianen. Blaffende honden bijten niet.

4. Trapje op

Na al die kazen, worsten, ijsjes en alcohol moet er toch echt bewogen worden. Zin om drie kilometer aan trappen te lopen? Wat een geluk! Dat kan namelijk. Pak de bus naar San-Luca Basiliek, dat iets buiten de stad ligt. Het is natuurlijk achterlijk zwaar, maar eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de stad Bologna en de streek eromheen. En tja, als je er dan toch bent dan kan je maar beter je net aangeschafte worst en wijn er maar weer bij pakken. Ja toch? Je moet tenslotte die drie kilometer aan trappen ook weer naar beneden. Calorieën verbranden kan altijd nog.

5. Party Italiano

De Italiaanse studenten houden wel van een feestje. Houd je dus niet in en ga er lekker in mee. Er zijn genoeg plekken om naartoe te gaan. Ga bijvoorbeeld naar de Black At Pub, een Ierse pub aan de Via Saragozza. In de kelder van deze pub vind je livemuziek, whiskey tastings en meer van dat soort leuks. Zorg dat je vroeg komt om een zitplek te hebben. Als je wilt dansen tot de Italiaanse zon weer opkomt, moet je naar de eerdergenoemde studentenstraat: Via Zamboni. Hier vind je de club Kinki. Lekker mengen met de mooie Italianen. Molto bene!

6. Weet wanneer je reist

Probeer buiten de zomervakantie om naar Bologna te gaan. Het mag er dan prachtig weer zijn, maar het blijft een echte studentenstad. Dat betekent dat alle studenten in de zomervakantie naar hun familie in andere delen van het land gaan. Hierdoor is de stad in de zomer behoorlijk uitgestorven. Ook veel winkels en bars zijn dan gesloten.

Hoe lang onderweg?

Vanuit Utrecht ben je minimaal 19 uur onderweg naar Bologna. Voor deze trein heb je een reservering nodig.

Prijs Interrail-kaartje 2e klas

Je hebt al een Interrail-kaartje tweede klas vanaf € 192. Met deze pas kan je vijf dagen reizen binnen tien dagen. Het aantal landen wat je dan aandoet, maakt niet uit. Wil je langer reizen dan gaat de prijs omhoog tot een maximum van € 461. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van te voren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs Interrail-kaartje 1e klas

De eerste klas Interrail-kaartjes zijn logischerwijs duurder dan de tweedeklastickets. Deze kaarten beginnen bij 331 euro tot 787 euro. In de 1e klas heb je ruimere zitplaatsen met meer been- en elleboogruimte. Deze wagons zijn minder druk dan de 2e klas, dat betekent meer ruimte voor bagage en een rustigere reis. In sommige treinen krijg je in de 1e klas ook een gratis drankje of snack.

Prijs hostel

In het hoogseizoen betaal je ongeveer vanaf € 13 per persoon per nacht in een hostel.

Prijs hotel

In het hoogseizoen betaal je ongeveer vanaf € 27 per persoon per nacht in een hotel.

Prijs hotel waar ik verbleef

Ik verbleef in het Canal Grande Hotel in Modena, een stad een half uurtje van Bologna.

Prijs van een biertje

De bierprijzen zijn over het algemeen hoger dan in Nederland, maar in de studentenstraat zijn de prijzen op z'n laagst. Snel daarheen dus!

Prijs van een wijntje

Ook wijn is in Bologna wat duurder dan in Nederland. Zoek in het wijkje met de voedselzaakjes naar goedkopere tentjes. Of koop gewoon een fles natuurlijk.

Gemiddelde prijs hoofdgerecht

In Bologna kun je lekker goedkoop eten. Zoek naar de kleinere pizzeria’s buiten de grote pleinen om.

WORD REDACTEUR VOOR STUDENTEN.NET