1. Positief

Soms zijn ze in een goede bui en hebben ze simpelweg niks op je werk aan te merken. Je krijgt een high five en het advies om zo door te gaan. Dit geeft aan de ene kant een heel goed gevoel, maar pas op dat je niet te lui wordt en de rest gaat afraffelen. Dat zou zonde zijn van je goede begin. Je mag er die avond natuurlijk wel even een biertje op drinken ;-).

 

2. Behulpzaam

Je scriptie hoeft natuurlijk niet gelijk perfect te zijn, als je dan maar de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Je scriptiebegeleider is er natuurlijk voor om advies te geven over hoe je het hier en daar nog zou kunnen verbeteren. Ze helpen je met het vinden van een invalshoek en sturen je de goede richting op. Als je nog middenin het schrijfproces zit, is dit eigenlijk de ideale houding; je weet precies wat je te doen staat!

 

3. Géén reactie

Helaas kan de begeleiding die je zo hard nodig hebt soms even op zich laten wachten... Je stuurt mailtje na mailtje, maar krijgt geen enkele reactie. Gevolg: een complete writersblock. Misschien is het een goed plan om maar gewoon even de stoute schoenen aan te trekken en op de deur te kloppen? Die deadline komt namelijk steeds dichterbij..

 

4. Betwijfelend

Het is misschien nog wel het ergste als je scriptiebegeleider aan je gaat twijfelen. Je krijgt vragen als  'ga je het nog wel halen?' of 'ben je wel in staat om dit nog de goede kant op te krijgen?' Het is net alsof iemand tegen je zegt niet boos te zijn, maar wel teleurgesteld. Dat klinkt dan altijd nét nog even een tikje erger. Geef vooral de moed niet op als je dit te horen krijgt, want niets is zo veranderlijk als een mens.

 

5. Niet meer zo positief

Die wispelturigheid van scriptiebegeleiders kan aardig lastig zijn. Zo zeggen ze de ene dag nog dat je goed bezig bent en zo vragen ze de volgende keer waar je in hemelsnaam mee bezig bent. Al je harde werk wordt afgekeurd en hele stukken moeten opnieuw worden geschreven. Gelukkig zorgt deze negativiteit dan vaak juist weer voor behulpzaamheid en zetten ze alles op alles om je weer de goede kant op te krijgen. Het kan soms juist wel goed zijn om op de feiten gedrukt te worden, voor het te laat is.

 

Hopelijk weet je een weg te banen door al deze verschillende stemmingen en zal het leiden tot een goed eindresultaat. Geloof me, in iedere scriptiebegeleider zit wel iets goeds (uitzonderingen daargelaten). Succes!