1. Ga het dak op

Dat je als student liever iets anders doet dan een opera of balletvoorstelling bezoeken, snap ik heel goed. Maar in Oslo kan je de ingang van Den Norske Opera & Ballet gewoon voorbij lopen en doorwandelen naar het dak. Vanaf hier heb je mooi uitzicht over de haven en dat levert mooie plaatjes op. Als het mooi weer is, is het hier heerlijk relaxen. Strijk gewoon een uurtje neer op het dak en geniet van de zon en het kijken naar mensen. Vanaf hier heb je overdag trouwens het beste uitzicht op de Barcode. Dit rijtje moderne gebouwen lijkt, zoals de naam al zegt, op een streepjescode. Interessant voor de architectuurliefhebber! Toch cultureel aangelegd? Wip dan nog naar binnen voor een voorstelling. Studenten krijgen hier 50% korting.

2. Geniet van de zonsondergang

Wil je na uren door Oslo banjeren rustig de dag afsluiten? Hijs jezelf nog even naar Ekenbergparken. Naast vrij bijzondere, seksueel gerelateerde, beelden schijn je hier de beste zonsondergang te kunnen meepakken. Neem een flesje wijn (rib uit je lijf) of wat biertjes (vijf ribben uit je lijf) mee of iets anders lekkers. Installeer jezelf vervolgens met romantisch of vriendschappelijk gezelschap op één van de uitkijkpunten op de berg en geniet een eind weg. Geen zin om de berg op te gaan? Ga dan naar de 21e verdieping van het Radisson Blu Scandinavia Hotel. Hier vindt je Summit 21, de plek waar je volgens de Noren het mooiste uitzicht hebt bij zonsondergang.

3. Ga de nacht in

Je betaalt een driedubbele hoofdprijs voor een biertje of ander drankje, maar dat betekent niet dat uitgaan niet leuk meer is. Oslo heeft een actief nachtleven en dat is als student natuurlijk altijd het bestuderen waard. Zo is er Magic Ice Bar, een bar geheel gemaakt van ijs. Je betaalt helaas wel ongeveer 19 euro om binnen te komen, maar dan kan je wel lekker met je billen op een ijskruk zitten. Liever iets minder gek en gewoon lekker feesten? Oslo heeft vooral langs de haven genoeg leuke kroegen en tentjes om te feesten. Loop er gewoon eens langs en kijk waar het je bevalt. Let wel op, de Noren drinken eigenlijk altijd in voor ze gaan stappen. Vandaar dat het pas vanaf 23.00 uur een beetje gezellig begint te worden in de stad. Wil je nog een geheime tip horen? Nou, vooruit dan. Ga op zoek naar de Underwater Pub. Het schijnt dat er elke woensdag lagere bierprijzen zijn. Speciaal voor studenten! De pub heeft ook nog eens een uhm... bijzondere sfeer binnen. De naam zegt het eigenlijk al.

4. Doe sportief

De Noren zijn een sportief volkje en Oslo is de perfecte stad om hier in mee te gaan. In de winter is het gebied rond de stad perfect om te skiën of snowboarden. In het centrum van de stad is ook een grote schaatsbaan waar de Noren gek op zijn. Dat is wel eens wat anders dan holadiejee-après-ski in Tirol, toch? Onthoud wel even dat het pittig koud kan worden daar in Noorwegen. Geen zin in een bevroren lijf? Ga dan lekker in de zomer naar Oslo. Het is er dan gemiddeld 20 graden en zonnig. Ook dan is er genoeg sportiefs te beleven. Naast hiken in de omgeving of zwemmen in één van de zwembaden, kan je ook gewoon lekker het fjord in duiken! Koud? Nee joh, in de zomer is dat prima te doen. In een paar minuten ben je met een boot of openbaar vervoer bij een eiland of strand. Duik ze!

5. Ga winkelen

In het centrum van Oslo vind je al meteen genoeg hippe winkels. Vooral rond de hoofdstraat Karl Johanns Gate valt er genoeg te shoppen. Naast de bekende H&M, waar ze overigens wel andere kleding hebben dan in Nederland, zijn er ook genoeg winkels die wij niet kennen. En de Noren hebben gevoel voor mode, dat moge duidelijk zijn. Ze zijn daarnaast gek op design. Ga voor de hipste designzaken naar The House of Oslo in de wijk Vika. Als je neer van vintage en kleinere, onafhankelijke zaakjes houdt, moet je naar de wijk Grünerløkka. De naam is met geen mogelijkheid uit te spreken, maar de vintageliefhebber vindt hier alles wat het hartje begeert.

Hoe lang ben je onderweg?

Je bent vanuit Utrecht, schrik niet, zeker 25 uur onderweg. Het is slimmer om eerst andere steden op de route te bezoeken en vervolgens naar Oslo te gaan. Zo verdeel je die reistijd over verschillende dagen.

Prijs Interrail-kaartje tweede klas

Je hebt al een Interrail-kaartje tweede klas vanaf € 192. Met deze pas kan je vijf dagen reizen binnen tien dagen. Het aantal landen wat je dan aandoet, maakt niet uit. Wil je langer reizen dan gaat de prijs omhoog tot een maximum van € 461. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van te voren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs Interrail-kaartje eerste klas

De eerste klas Interrail-kaartjes zijn logischerwijs duurder dan de tweedeklastickets. Deze kaarten beginnen bij 331 euro tot 787 euro. Als student raad ik je dan toch aan voor een tweedeklasticket te kiezen. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kan dit van tevoren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs hostel

In het hoogseizoen betaal je vanaf € 24 per persoon voor een slaapplek in een hostel.

Prijs hotel

In de zomer betaal je vanaf € 57 per persoon per nacht voor een kamer in een hotel.

Mijn hostel

Ik verbleef in het Oslo Hostel Central, dat midden in het centrum ligt. In het hoogseizoen betaal je hier ongeveer € 39 per nacht per persoon.

Biertje

In de gemiddelde kroeg betaal je toch wel minimaal € 7 voor een biertje. Als je geluk hebt.

Wijntje

Wijn kost een fortuin in Noorwegen. In een restaurant ben je zo € 40 voor een fles kwijt. Wil je zelf een fles kopen, dan moet je naar een staatswinkel (normale supermarkten verkopen geen wijn) en betaal je ongeveer € 20.

Prijs hoofdgerecht

Voor een maaltijd in een gemiddeld restaurant betaal je tussen de 25 en 40 euro.

Den Norske Opera & Ballet

De prijzen kunnen erg verschillen tussen de voorstellingen. Gelukkig heb je als student altijd 50% korting. Dus vergeet dat pasje niet!