1. Biergarten hoppen

Wie München zegt, zegt Biergarten! Een Biergarten is niet perse een tuin, maar eerder een soort buitencafé. Het is niet lang zoeken, want je vindt ze door de hele stad. De Biergarten op de Viktualienmarkt is sowieso een aanrader. Het bier komt in liters en er hangt een relaxte sfeer, wat wil je nog meer? Eten mag je zelf meenemen! Op de dagelijkse Viktualienmarkt kan je sowieso ook nog heel goedkoop eten kopen. Doen hoor. Genoeg van de Biergarten? Dan zijn er goddank ook nog genoeg bierhallen. Grote gebouwen waar je, jawel, bier kan drinken en kan eten. Als je dan toch op biertour bent, ga dan even langs het Hofbräuhaus. Het is één van de oudste bierhallen van München en hun bier moet je natuurlijk geproefd hebben. Valt dat onder de geschiedenis van de stad bestuderen? Vast wel.

2. Hang de hipster uit

München staat bekend om bier, Biergartens en Oktoberfest. Maar hee surprise! De stad is meer dan dat. De stad is trendy, jong en hip. Niks mis met een beetje hipster zo nu en dan. Je vindt het in de wijk Glockenbach. Vroeger was dit vooral voor de gay-community de place to be, maar tegenwoordig is het een verzamelplek voor alle jonge locals. Naast designwinkels en leuke bars die je zeker moet zien, raad ik je aan om op de grasvelden neer te strijken met wat te drinken en te eten. Relaxed en goedkoop en je lijkt nog een echte hipster local ook.

3. Surfers spotten

Strakke lichamen, het hele jaar door coupe du soleil, de 'vind het allemaal wel best'-houding: surfers. Wie is er niet gek op? Surfergirls en -boys zijn nou eenmaal leuk om naar te kijken. Dus waarom zou je ze niet bekijken in München? Ja echt, ook al heeft München geen zee, de stad heeft wel een surfspot. Om de hoek bij het Haus der Kunst vindt je wat ze in de volksmond The Wave noemen. De rivier de Eisbach vormt hier een grote golf waarop het hele jaar door gesurft wordt. Helaas alleen voor ervaren surfers, dus blijf jij maar lekker op de brug staan kijken. Geloof me, dat is geen straf. Het park bij deze spot is trouwens ook een aanrader. Englischer Garten is één van de grootste parken van de wereld en ook nog eens erg mooi. Huur er een bootje of ga zonnebaden op het grote grasveld.

4. Dansen met de Duitsers

We hebben het nu wel genoeg over bier gehad hè? Naast de Biergarten en bierhallen valt er nog genoeg te beleven in het uitgaansleven van München Ga bijvoorbeeld naar de wijk Maxvorstadt. Dit is de studentenwijk van de stad en je vindt er de goedkoopste uitgaansgelegenheden. Als je de dag erna de kater weg wilt wandelen, kan dat hier ook. Je vindt er genoeg tweedehands en designzaakjes. Voor de meer trendy uitgaansgelegenheden moet je naar de wijk Schwabing. Heel hip en daardoor wel iets duurder. Eén van de grootste en populairste clubs van München is Klangwelt. Deze club ligt in de wijk Schwanthalerhöhe. Hipper dan hip en in het weekend komt de halve stad er voor de beste feesten. Is dat nog niet goed genoeg voor je? Dan kan je altijd nog naar Kultfabrik, een discotheek net buiten de stad. Deze club is één van de grootste van Europa en heeft meerdere bars en zalen. Lekker tanzen!

5. Ook nog wat leren

Oke oke na al dat bier, genieten en uitgaan moet er ook nog wel wat opgestoken worden. Het is namelijk zonde als je het niet doet. Naast keihard genieten biedt München namelijk ook hele mooie musea. Ga bijvoorbeeld naar het Haus der Kunst. Hitler liet dit immense museum bouwen om de kunstwerken die hij mooi vond te laten tentoonstellen. Nu is het een Modern Art museum en laat moderne kunst nou net de stroming zijn waar Hitler een gruwelijke hekel aan had. Ha! Sla ook het winkeltje in het museum niet over, onwijs veel leuke boekjes om mee te nemen naar het thuisfront. En nou, vooruit dan. Toch nog een feest-tip. Direct aan het museum zit de club P1. Combineer het museum met uitgaan. Ideaal toch? Mehr tanzen!

Hoe lang onderweg?

Vanuit Utrecht ben je minimaal 7 uur onderweg naar München

Prijs Interrail-kaartje 2e klas

Je hebt al een Interrail-kaartje tweede klas vanaf € 192. Met deze pas kan je vijf dagen reizen binnen tien dagen. Het aantal landen dat je dan aandoet, maakt niet uit. Wil je langer reizen dan gaat de prijs omhoog tot een maximum van € 461. De belastingen zitten al bij deze prijs in. Voor sommige treinen zal je nog wel een reservering moeten betalen, maar dat geldt gelukkig niet voor alle treinen en je kunt dit van te voren opzoeken op de site van Interrail.

Prijs Interrail-kaartje 1e klas

De eerste klas Interrail-kaartjes zijn logischerwijs duurder dan de tweedeklastickets. Deze kaarten beginnen bij € 331 tot € 787. In de 1e klas heb je ruimere zitplaatsen met meer been- en elleboogruimte. Deze wagons zijn minder druk dan de 2e klas, dat betekent meer ruimte voor bagage en een rustigere reis. In sommige treinen krijg je in de 1e klas ook een gratis drankje of snack.

Prijs hostel vanaf...

In het hoogseizoen betaal je ongeveer vanaf € 11 per nacht in het goedkoopste hostel van de stad, het The Tent Munich Hostel. In andere hostels betaal je vanaf € 20 per nacht.

Prijs hotel vanaf..

In het hoogseizoen betaal je ongeveer vanaf € 40 per persoon per nacht in een hotel.

Prijs hotel waar ik verbleef

Ik verbleef in het Schiller 5 hotel vlak naast het treinstation van München. In het hoogseizoen betaal je hier € 124 per nacht.

Prijs van een biertje

De bierprijzen zijn over het algemeen lager dan in Nederland, maar let wel op waar je heen gaat. Bij het Hofbräuhaus zijn de bieren bijvoorbeeld veel duurder dan op de Viktualienmarkt.

Prijs van een wijntje

De algemene alcoholprijzen zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Dus ook wijntjes zijn goedkoper in deze bierstad!

Gemiddelde prijs hoofdgerecht

Over het algemeen kan je lekker goedkoop eten in München. Zoek naar tentjes op straat of ga naar de markten om je eigen maaltijd samen te stellen. Deze mag je in de Biergarten of op grasvelden gewoon opeten.

Entree prijzen Haus der Kunst

Het kost € 12 voor een dagkaart. Onder de 18 jaar betaal je maar € 5.

WORD REDACTEUR VOOR STUDENTEN.NET