Geen afleiding van je huisgenoten en geen kans om je bed weer in te kruipen. De UB is ideaal om in te leren. Maar helaas deel je de ruimte met veel medestudenten, wat flink wat irritaties op kan leveren. Wij zetten de vijf grootste ergernissen op een rijtje.  

 

Vriendinnenkliekjes

Je kent ze wel, van die typische vriendinnenkliekjes die het concept ‘stilte’ nog niet helemaal onder de knie hebben en hele gesprekken tegen elkaar gaan fluisteren (“Hoe gaat leren? Ja echt superrrrrkut”) en studiegerelateerde onderwerpen in no-time weten om te kletsen in, bijvoorbeeld, de beste methodes om af te vallen. Deze kliekjes tref je ook regelmatig aan in de stiltecoupé op vrijdagmiddag/zondagavond.

 

Snotterende verkouden mensen

Snuif, snotter, slurp… Het lijkt wel alsof er altijd iemand verkouden is in jouw nabije omgeving. Daarnaast lijkt het aanschaffen van zakdoekjes een overbodige luxe en is het voor de meeste mensen fijner om continu zijn of haar neus op te halen. Snotterende mensen is een van de grootste en helaas ook meest voorkomende irritaties in de UB. Het verstrekken van (gratis) zakdoekjes bij de ingang zou verplicht moeten worden, alleen al om de studieresultaten van je medestudenten daarmee te bevorderen.

 

Bellende mensen op de gang

Ja, het is heel netjes dat ze de telefoon niet aannemen in de studeerzaal, of ja, eerst *fluisterend* opnemen met “Ik zit in de UB, wacht ik loop even naar de gang”, maar naar de gang verkassen. Maar als er vijftien man op de gang staan te bellen, hoor je die wel als die deur telkens open zwaait als er weer eentje onderweg is naar de gang of eentje net heeft opgehangen. En het is altijd spitsuur. En eenmaal uit de zaal kan het volume wel omhoog, denken ze, zodat we af en toe flarden opvangen van wie er vannacht nog geregeld heeft.

 

Een computerplek die bezet is, maar waar niemand zit

Niets frustrerender dan een pc nodig hebben en de helft niet gebruikt zien worden. De bezetters houden ‘even’ pauze. Tuurlijk, na een half uur logt de pc automatisch uit, maar heb jij zin in het gezeik als zo iemand na een uur wél terugkomt en jij daar inmiddels zit? En er zijn inderdaad zat trucjes om ervoor te zorgen dat jouw pc niet automatisch uitlogt, al worden de UB-medewerkers wel steeds behendiger in het constateren van die trucjes. Feit blijft dat beschikbare pc’s een uur na opening van de UB moeilijker te vinden zijn dan je concentratie.

 

De airco

Zomer of winter: de airco van de bibliotheek staat immer op 18 graden ingesteld. Irritatiepunt 2 zou daar weleens het gevolg van kunnen zijn. Enfin: als je studeert zit je stil, dus de omgevingstemperatuur mag dat gebrek aan beweging wel compenseren. Vooral vrouwen hebben het altijd koud en die trekken dus maar vier lagen kleding of een dik vest aan. Maar sinds de introductie van de Facebook Gespot-pagina’s is het kiezen tussen twee kwaden: het koud hebben of er dik ingepakt bijlopen. Drie graden erbij zou heel wat leed verzachten, voor beide seksen.

 

Deze lijst is natuurlijk niet compleet. Waar erger jij je aan in de UB?