1. Kom op tijd

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar hoe vaak gebeurt het niet dat er nog enkele medestudenten op het nippertje binnenkomen? Of in het ergste geval, je te laat bent en je kans verspeeld hebt. Vervelend voor jezelf, maar ook voor je medestudenten die je daarmee uit hun concentratie haalt. Check dus ruim van tevoren waar en hoe laat je tentamen begint. Het zou heel goed kunnen dat de locatie onverwacht toch is veranderd of dat je een heel andere tijd in gedachten had. Het voorkomt ellende en het geeft je meer rust om relaxter aan je tentamen te beginnen.

 

2. Blijf relaxt

Probeer je tentamen ontspannen in te gaan. Vaak levert het doornemen van de stof met je medestudenten van tevoren alleen maar stress op. We herkennen vast allemaal wel die paniekmomentjes die je krijgt als je medestudent een specifiek onderdeel uit de stof benoemt en er bij jou geen belletje gaat rinkelen… Ook tijdens het tentamen is het belangrijk om rustig te blijven. Weet je een vraag niet? Ga verder naar de volgende. Neem af en toe een slokje water of iets te eten om even een rustmoment te pakken. Zorg ook dat je op een plek in de zaal zit waar je je op je gemak voelt. Word je onrustig als je de een na de ander ziet vertrekken? Zoek een plek meer voorin de zaal zodat je minder overzicht hebt op je medestudenten in de zaal.

3. Goed lezen

Waarschijnlijk ben je je hele schoolgaande leven al doodgegooid met deze tip, toch is het de kern van ieder tentamen. Door de spanning is het soms lastig om je goed op de vraagstelling te focussen en lees je over belangrijke informatie heen. Docenten zijn goed in het formuleren van instinkers, dus probeer daar niet in te trappen. Let bij het maken van een multiple choice-tentamen bijvoorbeeld goed op het feit of er gevraagd wordt naar een waar of onwaar antwoord en probeer zulke begrippen door de stress niet te verwarren.

 

4. Volg een strategie

Tijdens het maken van je tentamen is het slim om een strategie te volgen die voor jou het beste werkt. Het is bijvoorbeeld goed voor je zelfvertrouwen om te beginnen met de vragen waar je niet lang over na hoeft te denken. Door eerst de voor jou eenvoudigere vragen te beantwoorden, houd je meer tijd over voor de lastigere vragen en voorkom je dat je te lang blijft hangen bij de eerste moeilijke vraag die je tegenkomt. Daarnaast kun je bij het maken van een multiple choice-tentamen vaak wel [link:20904] waarvan je weet dat ze fout of verzonnen zijn.

 

5. Controleer je tentamen

Als je alle vragen hebt ingevuld en nog tijd over hebt: controleer je antwoorden. Heb je alle vragen ingevuld? Heb je niet per ongeluk twee vakjes aangekruist bij dezelfde vraag tijdens een multiple choice-tentamen? Zorg dat alles compleet en ingevuld is. Pas op met het aanpassen van je antwoorden, vaak maakt het veranderen van je eerste antwoord het er niet beter op voor het eindresultaat. Succes!

 

Bron: Study Guides and Stategies