5. Mario Party

Het woord ‘party’ zit al in de titel, dus dat kan niet missen. De Mario Party-reeks van Nintendo loopt al aardig wat jaartjes mee (het eerste deel kwam uit in 1999, voor de Nintendo 64) en is nog altijd leuk om te spelen. Het is in principe een digitaal bordspel: je gooit met de dobbelsteen om stappen te zetten over het speelbord, en wat er verder allemaal gebeurt hangt af van op welk vakje je landt. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk sterren te verzamelen, zoals in wel meer Mario-spellen het geval is. Het leuke daarbij is dat je die sterren van andere spelers kan jatten. Met dat soort acties maak je niet bepaald vrienden, dus pas op dat je geen ster van dat ene leuke meisje gapt, want daar zal ze natuurlijk niet blij mee zijn.

Partyfactor: 7

4. Fifa 15

Dé voetbalgame van dit moment mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Als partygame zijn eigenlijk alle Fifa’s van de afgelopen jaren wel geschikt, maar omdat Fifa 15 de meest recente is, is dat de beste keuze (check de review! (link)). Fifa is voor iedereen geschikt: een beetje passen, rennen en schieten is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk zal een beginner hard eraf gaan tegen de geoefende speler, maar dat is bij vrijwel alle spellen het geval. Vooral leuk voor op een feestje is de toernooimodus, die om onverklaarbare redenen niet in Fifa 14 zat, maar gelukkig wel in Fifa 15. Iedereen kiest een team, speelt een keer tegen iedereen, en degene die het vaakst wint is de held van de avond. Prima vermaak, en je feestje is gered.

Partyfactor: 7,5

3. Wario Ware, Inc. Mega Party Games!

De Wario Ware-serie staat bekend om absurde minigames, die je zeer snel achter elkaar moet uitvoeren. Toen Wario Ware voor de Nintendo Gamecube uitkwam, waren die minigames al bekende kost. En dus werden er meer dimensies aan het spel toegevoegd. In dit spel voor de Gamecube zitten allerlei gamemodes, maar eentje spant de kroon: Wobbly Bobbly. Deze modus is een partygame op zich. Het idee is heel simpel: je speelt een minigame met 2 tot 4 personen, en degene die wint mag een microgame doen. Wint hij die microgame, dan krijgen de andere spelers een schildpad erbij. Een schildpad? Yep, de spelers balanceren op een stapel schildpadden en hoe hoger die stapel is, hoe moeilijker het wordt om te blijven zitten. Is dit nog niet absurd genoeg voor je? Nou, wat als ik je vertel dat je bij de minigames snottebellen moet ontwijken, twee vingers in een neus moet steken of met een stok in een varken moet prikken. Al deze gekte zorgt natuurlijk voor flink wat hilariteit, wat Wario Ware een geweldige partygame maakt.

Partyfactor: 8

2. Super Smash Bros.

De eerste versie van Super Smash Bros. verscheen in 1999 voor de Nintendo 64, en was meteen een enorme hit. Het principe is heel simpel: iedereen kiest één van de beschikbare personages (bijvoorbeeld Mario of Pikachu), je kiest een level en vervolgens probeer je het poppetje van je tegenstander het beeld uit te rossen. Het geeft heel erg veel voldoening als je die irritante Pikachu van één van je vrienden met een welgemikte klap het beeld uit mept. Het origineel voor de Nintendo 64 bevatte slechts een handvol vechters, maar voor de nieuwste versie van Super Smash Bros. (voor de Wii U) is de collectie uitgebreid naar 50 (!) exemplaren. Bijna al die vechters zijn afkomstig uit games van Nintendo, wat Super Smash Bros. voor de Nintendo-liefhebber een trip down memory lane maakt. Dit is de bijna perfecte partygame, al was het alleen maar om die Pikachu (en die sukkel die hem bestuurt) voor eens en voor altijd het zwijgen op te leggen. Afgelopen met dat ge-“pika pika”.

Partyfactor: 9

1. Towerfall Ascension

“Towerfall Ascension? Man, rot op met die pixelige zooi, ik ga wel wat anders d…” Ho, stop! Wacht even! Als je nu weggaat, mis je de kans om kennis te maken met de beste offline multiplayergame aller tijden! Ja, dat lees je goed: Towerfall Ascension is de beste offline multiplayergame ooit, en daarom ook zeer geschikt als partygame. Het principe is simpel: je bent met vier spelers, iedereen is een klein boogschuttertje, en je probeert iedereen met je pijl en boog kapot te schieten om zelf als laatste over te blijven.

Het spel is het ultieme voorbeeld van easy to pick up, hard to master. Dat houdt in dat iedereen het spel kan spelen, omdat je slechts twee knoppen gebruikt om te springen en schieten, en je pookje om te lopen en richten. Je kan dus als beginner meteen meedoen. De geoefende speler kan zich onderscheiden met een extra knop: als je die met de juiste timing indrukt vang je de pijlen die je tegenstander op je afvuurt. Dit klinkt misschien allemaal nogal standaard en saai, en dat klopt wel een beetje: je moet het spelen om het te snappen. Dus geef het een kans, in de PSN Store van Playstation kost het spel slechts 6 euro. Dat is geen geld, voor de beste multiplayergame aller tijden.

Partyfactor: 9,5