Mariah Carey – ‘All I want for Christmas’

Voor de swingende, feestende, volop genietende student. Hoor je de muziek al? Zie je iedereen al compleet uit zijn dak gaan in de discotheek/kroeg/club die met de kerstdagen afgeladen vol zal zijn? Juist.

Met dit liedje krijgt zelfs de meest dodelijk saai draaiende dj alle vrouwelijke bezoekers op de dansvloer. Dit liedje staat voor vrijheid, frivoliteit, flirterigheid, en het diepe verlangen van elke single vrouw dat dit liedje haar toegezongen wordt. Ultieme romantiek, verpakt in een hip, kerstig popliedje. Vrouwen: op naar de dansvloer. Mannen: profiteer hier vooral van.

 

Chris Rea – ‘Driving home for Christmas’

Voor de melodramatische student, reizend van zijn of haar studiestad richting huis. Zittend in de trein, rijdend in de auto. Ach, er is geen beter passend liedje voor de reizende student, wanhopig op weg naar het kerstdiner, dan deze klassieker. Zwelgen in zelfmedelijden is nog nooit zo makkelijk geweest als met deze hit. Daarnaast zal dit nummer een saamhorigheid teweegbrengen als de verloren student om zich heen kijkt naar zijn medereizigers. Is dat niet de ware boodschap van kerst?

 

Youp van ’t Hek – ‘Flappie’

Voor de jolige student, die kerst vooral viert om alle extra drank die geschonken wordt tijdens het kerstdiner. Misschien heeft deze student zelf nooit een konijn gehad, of heeft hij of zij een hekel aan konijnen of kerst. Het is in elk geval een student met gevoel voor humor, die de tekst waarschijnlijk uit zijn hoofd kent. Het is de grappenmaker van de vriendengroep, de joviale vriend die rondjes geeft in de kroeg en die voor iedereen een lach over heeft.

 

Band Aid – ‘Do they know it’s Christmas’

Voor de filantropische student. Deze goedzak wil het liefst wereldvrede, eten voor iedereen en gezelligheid en harmonie alom. De twee dagen van kerst zijn het hoogtepunt in zijn of haar leven. Want immers: dan is dit liedje weer even op tv en radio te horen, en delen anderen dan alleen deze nobele student dezelfde gevoelens.

 

mensen-kerst

Hollandse Sterren – ‘Kersthits’

Voor de ultieme liefhebber van de Hollandse smartlap. Dennie Christian, Grad Damen, ze hebben allemaal een lieftallig kerstdeuntje ingezongen. Het resultaat: ultieme kerstsferen natuurlijk. De uithalen van Grad zullen deze student in hogere sferen brengen, en het kerstfeest onvergetelijk maken. Het zal voor deze student aanvoelen alsof hij in de kroeg staat, omringd door zijn vrienden en gezelligheid.

 

Trijntje Oosterhuis – ‘This is the Season'

Voor de student die ook van Nederlandse muziek houdt, maar dan met meer klasse. Waylon, Wouter Hamel, Miss Montreal, dat werk. André Hazes is leuk, maar dan meer voor een dronken kroegavond. Op dit album geeft Trijntje haar eigen, zwoele stemgeluid aan enkele klassiekers, maar ook aan minder bekende kerstliedjes. Deze student zal hier heerlijk bij wegdromen.

 

Dean Martin – ‘Let it snow’

Voor de optimistische student. Dit jaar hebben we weinig te klagen en lijkt het erop dat we sinds tijden weer een witte kerst zullen krijgen. Sneeuwpoppen zullen gerold en van een winterpeen voorzien worden, het treinverkeer zal ontregeld zijn, er wordt met sleetjes gereden, kinderen houden sneeuwbalgevechten, kortom: het winterse plaatje is eindelijk weer eens compleet. Hier heeft deze student op gewacht, eindelijk komt de droom uit. Dit jaar hoeft deze student geen witte sneeuwlandschappen in het buitenland op te zoeken, maar kan hij gewoon thuisblijven.

 

Destiny’s Child – ‘8 Days of Christmas’

Voor de student die er maar geen genoeg van krijgt. Deze student kijkt het hele jaar al uit naar kerst, denkt in de zomer al aan de kleur die de kerstboom gaat krijgen, en heeft de week voor kerst al een knoop in de maag. Is het eenmaal kerst, dan barst deze enthousiaste student bijna uit de voegen van plezier. De studentenkamer is uitbundig versierd met tierelantijntjes en kransen, en het is degene die de eerste kerstkaarten van het jaar verstuurd. Er bestaat trouwens een nog betere variant op dit liedje, getiteld ’12 Days of Christmas’, om de hysterie compleet te maken.

 

‘Oh dennenboom, oh dennenboom’

Voor de ultieme aanbidder van de kerstboom. Deze student houdt zielsveel van kerst, maar niet om de cadeaus, de gezelligheid of de saamhorigheid. Nee, deze student kan niet wachten om de kerstboom op te tuigen en vol trots een prominente plek in de woonkamer te geven. Deze student ziet het versieren van de dennenboom als een eerbetoon aan de boom en zal dit ook vol overgave doen. Het aftuigen en wegdoen van de boom is elk jaar dan ook weer een marteling.

 

Queen – ‘Thank God it’s Christmas’

Voor de stoere student. Deze student houdt van rockmuziek, maar stiekem ook wel van het oerdegelijke, oergezellige volksfeest genaamd kerst. Daarom zal deze student niet willen luisteren naar een lieftallig liedje van Mariah Carey. Kerst, daar houdt deze student in stilte van. Zijn of haar kamer zal dan ook niet uitbundig uitgedost zijn met kerstversieringen. Het enige wat deze student verraadt zijn de klanken van deze kersthit die zachtjes uit de speakers komen.

 

Het is nu dus ook weer tijd om de 10 ultieme kerstklassiekers te kijken!