Ik wilde het juist alleen over Excelsior en Sparta hebben. Feyenoord kent iedereen natuurlijk! Maar hoe zit het met de kleinere Rotterdamse spelers in het Nederlands profvoetbal? We beginnen met Sparta Rotterdam.

Opgericht door kinderen

Op 1 april 1888 (!) werd de voetbalclub Sparta Rotterdam verrassend genoeg opgericht door wat je kan beschouwen als kinderen. Acht leerlingen tussen de 13 en 16 jaar oud besloten dat het een goed idee zou zijn om een cricketvereniging op te starten. Geen voetbal. Echter, het duurde niet lang voordat Sparta officieel een voetbalclub werd. Saillant detail: de eerste uitnodiging om een voetbalwedstrijd te spelen die Sparta ontving ging uiteindelijk niet door omdat het veld van de tegenstander onbespeelbaar was. Balen!

Winnen met 17-0

In 1890 werd Sparta omgetoverd tot voetbalclub. Het sloot zich aan bij de voorganger van de KNVB en speelde voor het eerst wedstrijden in Nederland en daarbuiten. In Nederland werd in ‘92 direct het record voor de grootste overwinning binnengesleept door Sparta toen er met 17-0 van de Amersfoortsche FC werd gewonnen. Vervolgens ging het in de eerste wedstrijd in het buitenland wel gigantisch mis met een 0-8 nederlaag in Engeland. Nu ik toch bij Engeland ben aanbeland: wist je dat Sparta de clubkleuren te danken heeft aan voetbalclub Sunderland? De eerste tenues waren tweedehandsshirts van deze club!

5 landstitels in 7 seizoenen

Wat veel mensen niet weten is dat Sparta vroeger een absolute gigant was in het Nederlandse voetbal. Met vijf landstitels in zeven seizoenen tijd tussen 1909 en 1915 ben je toch wel een aardige meneer in ons kikkerlandje. Helaas speelt Sparta tegenwoordig geen grote rol van betekenis meer. De neergang van de wijk Spangen waar het stadion ‘Het Kasteel’ gelegen is en financiële problemen heeft de club zo hard geraakt dat het vaker op het tweede dan het eerste niveau van Nederland is terug te vinden.

Nog één feitje? Vooruit. Wist je dat de Efteling tussen 1982 en 1985 de hoofdsponsor van Sparta was? Dat moeten mooie dagen achtbaantjes pakken geweest zijn voor die selectie.

Tot volgende week!

 

 
 

Rotterdam_SW_Banner_large