1. ‘‘Ik ga iedere dag vroeg opstaan, zodat ik wat met mijn dag kan doen.’’

Hoe lekker uitslapen ook is, het geeft je ook echt een goed gevoel om wat met je dag te doen. Heel eerlijk: je weet dit zelf ook. De motivatie om hard aan de slag te gaan aan het begin van het jaar is dan ook niet te missen. Vooral studenten die stage hebben gelopen, begrijpen wat ik bedoel.

 

2. ‘‘Tijdens college zal ik goed opletten en aantekeningen maken zodat ik alles begrijp.’’

Je hebt waarschijnlijk de afgelopen maanden gemerkt dat je wat minder scherp was tijdens college, waardoor je aantekeningen miste en zat te balen tijdens het studeren. Om dit te voorkomen moet je even sterk zijn en niet naast je vrienden gaan zitten. Go ruggengraat!

 

3. ‘‘Na college zal ik gelijk de UB induiken om mijn opdrachten te maken, zodat ik niet achterloop.’’

We kennen het allemaal: uitstellen, uitstellen, uitstellen. Hoezo haasten als je nog een aantal dagen hebt? Toch zijn de uurtjes voor de deadline weer een baalmoment. Waarschijnlijk had je die week alle tijd om je opdrachten te maken, maar wilde je gewoon even rustig aan doen. Begrijpelijk, maar probeer het dit jaar te ontwijken. Al helemaal als je stressgevoelig bent!

 

4. ‘‘Ik zal met uitgaan wat minder drinken, zodat ik mij de volgende dag niet zo rot voel en wat aan mijn studie kan doen.’’ 

We proberen het allemaal, maar soms gaat het even mis. Dat is natuurlijk niet erg, je moet ook genieten van het leven. Al helemaal van je studentenleven. Probeer alleen wat rustiger aan te doen als je weet dat je de volgende dag moet presteren. Voor je het weet ben je halverwege de twintig en heb je last van tweedaagse katers. Geen pretje kan ik je vertellen.

 

5. ‘‘Als ik ga studeren ga ik in de UB zitten en niet thuis, omdat ik weet dat ik dan word afgeleid door mijn huisgenoten.’’

In de UB heb je alle rust en thuiskomen je huisgenoten altijd even de dag met je doornemen. Onwijs gezellig, maar heel a-relaxed als je bezig bent met studeren. De kans is thuis ook groter dat je vaker pauzes neemt dan dat je in de UB doet. Je weet dit van jezelf, dus neem je jezelf voor om ergens anders te gaan studeren dan thuis.

 

6. ‘‘Ik zal dit jaar niet vertrouwen op de NS en altijd een trein vroeger nemen, zodat ik niet te laat kom in college.’’

Hoe vaak overkomt het studenten dat zij te laat komen voor college of zelfs tentamens door vertraging van treinen. Dit heeft nare gevolgen voor je studie, want sommige docenten laten je niet meer het lokaal binnen of je überhaupt het tentamen maken. De bladeren liggen binnenkort weer op het spoor, dus check goed alle reistijden van tevoren! Je wilt jezelf niet in de nesten werken.

 

7. ‘‘Ik zal dit jaar ook naar niet-verplichte colleges gaan, omdat dit voor mij de kans vergroot dat ik mijn tentamens haal.’’

Het is een hele makkelijke keuze om niet naar college te gaan als deze niet verplicht is. Waarschijnlijk heb je afgelopen jaar wel gemerkt dat het studeren dan iets trager gaat, omdat je het minder snel begrijpt. Het is dus een goed voornemen om ook naar de niet-verplichte colleges te gaan.

Nu moeten we er ons natuurlijk wel aan houden!