Net terug uit China, rijk van het midden. Culture shock achter de rug. De verwerking kan beginnen.Nederland, land van de bruine boterham met kaas en o, wat miste ik dat gedurende mijn weken aan de andere kant van de wereld. Geweldig, die beleving van een andere cultuur. Alles wat in ons systeem als normaal ervaren wordt, is in China vreemd. En andersom.

De eetgewoontes zijn niet om naar huis te schrijven. Smakken, boeren, bunkeren, alles door elkaar eten. Het is er allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Kippen, vissen en al die andere beesten worden ter plekke in het restaurant voor je geslacht. Verser kan het niet, dat is waar.Maar komen wij niet uit een cultuur waar we juist niet willen zien dat vlees of vis afkomstig is van een beest? Ook rochelen vinden ze heerlijk. Aan het geluid kun je haast niet wennen, je kijkt er alleen steeds minder van op. De taal is gewoon kunst, prachtig vormgegeven. Helaas onleesbaar voor een Westerling.De tradtionele bouwkunst is ongelofelijk mooi. Het cultureel erfgoed is ongelofelijk

Ook de natuur is prachtig. We reden 36 uur met een trein van noord richting zuiden, we doorkruisten vele verschilende landschappen, ik keek mijn ogen uit. Het land is zo ongelofelijk groot, maar dat maakt het juist ook zo magisch en onbegrijpelijk voor een inwoner van dat ietsiepietsie kleine landje. Kijk alleen al naar de muur. Zelf heb ik er zo'n 4uur doorgebracht, 16km geploeterd. De great wall, en nog was dat slechts 1 honderdste deel van dat hele gevaarte!Ik moet eerlijk bekennen, dat land daar aan de andere kant heeft me gegrepen. Nog steeds kan ik er de woorden niet voor vinden. Het is er prachtig, heel anders. Het is gewoon een hele belevenis, een ervaring om in China te mogen zijn geweest. Met zijn andere goede, mooie, fascinerende kanten. Maar ook met zijn totaal andere 'vreemde' 'vieze' kanten. het hoort erbij, dat maakt het compleet.En ik kan je vertellen, ik kan nu hurkplassen als de beste! :) Alles komt goed!! Dat is toch een prachtige instelling om over te nemen. China, ís het rijk van het midden.Zeker weten, dat ik er nog eens terug ga!!