Het is wederom stervenskoud buiten, dus reden te meer om de kroeg even in te ruilen voor een filmavondje. We naderen de climax van de awards season voor films, dus geen beter moment!

Toch is er onder de Oscar-winnende films ook wel een verschilletje op te merken. Op een relaxed filmavondje met je huis zet je niet zo snel "Terms of Endearment" of "The Bridge on the River Kwai" op - kijkt gewoon net niet lekker weg.

Welke "goeie" films zijn hier wel uitstekend voor geschikt? De volgende lijst bestaat uit films van de afgelopen jaren die een Oscar hebben gewonnen, of genomineerd zijn voor de Oscaruitreikingen komende zondag. Lees gerust verder, er staan geen spoilers in!

 

Django Unchained (2012)

Quentin Tarantino is een gevestigde naam in Hollywood en niet zonder reden. Hij weet telkens weer parels van films te regisseren, waarin zijn eigen stijl nadrukkelijk is te herkennen. Django Unchained draait om een slaaf, Django, die wordt bevrijd door een premiejager en vervolgens de fijne kneepjes van het vak bijgeleerd krijgt. Samen gaan ze op zoek naar de geliefde van Django, die onder de wrede plantage-eigenaar Calvin Candie werkt.

Oscars: Beste Mannelijke Bijrol (Christoph Waltz), Beste Originele Scenario (Quentin Tarantino)

 

The Hateful Eight (2015)

Nummer twee van regisseur Tarantino in dit rijtje is The Hateful Eight. De film speelt zich af enkele jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Een premiejager is met een voortvluchtige op weg naar Red Rock om haar voor het gerecht te slepen. Vanwege een hevige sneeuwstorm worden ze gedwongen te schuilen in ‘Minnie’s Haberdashery’, waar ze enkele andere gasten treffen. Wat volgt is een hachelijke nacht, vol bedrog en verraad, terwijl langzaam duidelijk wordt dat niet iedereen is wie hij zegt te zijn en dat veel gasten er een geheime agenda op nahouden.

Oscar: Beste Originele Muziek

 

The Revenant (2016)

Hij verdient het al zo lang maar in 2016 was het eindelijk zover: Leonardo DiCaprio won een Oscar, en wel met deze absolute blockbuster van een film. In 1823 wordt een kamp van beverjagers, onder de begeleiding van de legendarische avonturier Hugh Glass, overrompeld door indianen. Nadat hij later op sterven na dood wordt achtergelaten in de ruige, winterse wildernis, volgt er een onmenselijke zware tocht terug om zijn geliefde familie terug te zien en wraak te kunnen nemen op de verrader die hem achterliet.

Oscars: Beste Acteur (Leonardo DiCaprio) Beste Regisseur (Alejandro González Iñárritu), Beste Camerawerk

 

Arrival (2017)

Een science-fictionfilm die eens niet draait om gewelddadige aliens of bombastisch ruimtegeweld. Wanneer buitenaardse ruimteschepen op aarde landen, wordt een taalkundige ingevlogen om de bedoelingen van de mysterieuze wezens te ontcijferen. Terwijl zij hiermee bezig is en de spanningen in de politiek/militaire wereld oplopen, krijgt ze te maken met visioenen uit haar eigen leven die te maken lijken te hebben met een groter mysterie rondom het buitenaardse bezoek. Alles aan deze film voelt gewoon goed, de mate van sci-fi wordt gedoseerd geserveerd en de film biedt een originele invalshoek in hoe de mensheid om kan gaan met een plotseling buitenaards bezoek.

Oscar: Beste Geluidseffecten

 

Mad Max: Fury Road (2015)

De science-fiction blockbuster in dit rijtje is Mad Max: Fury Road. De film speelt zich af in een postapocalyptische wereld waar levensbehoeften zoals water schaars zijn en de mensen die de bronnen beheren een stel punkachtige anarchisten zijn. Het grootste deel van de film draait om de achtervolging van Max en enkele anderen door een colonne voertuigen van deze anarchisten. De kracht van de film zit hem in de ontzagwekkende special effects, het geluid, de originele aankleding van personages en voertuigen en de uitstekend gebouwde postapocalyptische wereld om hen heen (wat zich allemaal vertaalt in de gewonnen Oscars).

Oscars: Beste Kostuumontwerp, Beste Montage, Beste Production Design, Beste Geluidseffecten, Beste Geluid, Beste Make-up en Haar

 

Get Out (2018)

De meest recente en tevens meest fucked-up film uit het rijtje is de thriller Get Out. De film volgt Chris, een zwarte Amerikaan, die voor het eerst met zijn vriendin Rose meegaat naar haar ouders. Aanvankelijk maakt hij zich zorgen om de reactie van de ouders om hun interraciale relatie, maar al snel blijken die zorgen om niks. Het duurt echter niet lang voor hij enkele vreemde dingen op begint te merken en er langzaam maar zeker een groter geheim zich voor hem ontvouwt. Meer kan ik niet zeggen over de film, maar het is één van de origineelste films die ik in lange tijd heb gezien, met aardige twists, een sterke spanningsopbouw en enkele scènes waar je mond van zal openvallen.

Genomineerd voor: Beste Film, Beste Acteur (Daniel Kaluuya), Beste Regisseur (Jordan Peele), Beste Originele Scenario.