Overleven in de rotzooi

Als je eenmaal op kamers zit, kun je helaas vergeten dat je moeder (meestal uit frustratie omdat je het zelf niet doet) je kamer voor je opruimt. Je zult dan ook heel gauw merken hoe snel een kamer van schoon in een vuilnisbelt kan veranderen. 

 

Geen moeite met wat lawaai

In het gemiddelde studentenappartement hoef je er niet van uit te gaan dat iedereen na negen uur ’s avonds lekker rustig is. Huisfeestjes komen vaak voor en iedereen heeft graag zijn muziek of films wat harder staan. Als je daar niet tegen kunt, kun je misschien beter niet op kamers gaan, of bij niet-studenten gaan inwonen. 

 

Kook-skills

Opeens moet je voor jezelf gaan koken! Hoewel afhaal dan een makkelijk alternatief is, kun je je voorstellen dat dat duur en vervelend is voor iedere dag. Dus tenzij je stinkend rijk bent of van plan bent om drie jaar op noedels en brood te leven, kun je je beter voorbereiden op een beroep op je keukenvaardigheden. 

 

Rekeningen betalen

Rekeningen zijn vervelend, dat staat buiten kijf. Als je op kamers gaat, komen er ineens een hele hoop bij, die soms niet automatisch worden afgeschreven van je rekening. Je moet dus niet alleen klaar zijn voor een stukje budgettering, maar ook voor het denken aan het (op tijd) betalen van de rekeningen.

 

Huisgenoten

De meeste kamers moet je delen met andere mensen, en meestal zijn dit in eerste instantie volslagen vreemden. Het kan dus zomaar zijn dat al gauw blijkt dat het helemaal niet klikt! Maar wie weet, misschien blijken jullie juist vrienden voor het leven. In ieder geval zal je privacy wat minder worden. Als je bent opgegroeid in een groot gezin, zal je daar wellicht weinig last van hebben. Voor degenen die een lekker rustig bestaan thuis zijn gewend, zal het echter een cultuurshock zijn. 

Maak je echter geen zorgen: in de meeste gevallen komt het allemaal helemaal goed…