Ieder jaar barst op de 11e van de 11e het carnavalsseizoen weer los. In 2016 valt het daadwerkelijke carnaval van 7 tot 9 februari (en de omringende dagen). Feest vieren, je verkleden, gezelligheid en vooral veel drinken staan centraal. Het ideale feest voor de gemiddelde student dus! Kom je niet uit Brabant, Limburg of een katholieke plaats, dan leggen we je uit wat je moet weten.

Verkleden

In Limburg haalt men alles uit de kast: het is de bedoeling dat je zo gek, of mooi, mogelijk verkleed gaat. Hoe je dit doet maakt veelal niets uit. En het kan dus variëren van zelfgemaakte pakjes tot je verkleden als je favoriete tekenfilmfiguur.

In Brabant is het de traditie om je in boerenkiel met rode zakdoek te verkleden en dit is dan ook het beeld dat je daar het meest tegenkomt. De gedachte hierachter is dat iedereen gelijk is, op welke plek op de sociale ladder je ook staat.

Muziek

In Brabant wordt in grote steden over het algemeen gekozen voor Nederlandstalige (skihut-)muziek en Top 40, afgewisseld met plaatselijke carnavalskrakers. In dorpjes en kleine kroegen wordt vaak wel gekozen voor muziek uit Brabant (inclusief het plaatselijke dialect).
In Limburg hoor je ook af en toe ‘gewone’ muziek, maar veelal wordt gekozen voor muziek van Limburgse of Duitse bodem. Met een aantal klassiekers als dit:

De optochten

Tijdens de optochten is het de bedoeling dat de verenigingen met praalwagens een ronde door de stad maken. Iedere stad heeft er een of meerdere. Het is echter ook mogelijk om gewoon met een groep vrienden mee te lopen tijdens de optocht. Dit leidt vaak tot veel bekijks met prachtige wagens, pakjes en natuurlijk het uitgooien van snoep en andere troep.

Plaatselijke tradities

Natuurlijk zijn er ook veel plaatselijke tradities. Iedere stad en ieder dorp heeft wel iets. In Kerkrade is bijvoorbeeld ieder jaar ‘Klonetrekke’ (tegenwoordig blijkbaar Klone Konkoer). Hierbij is het dan de bedoeling dat je als clown (kloon) verkleedt komt en de vereniging die dit het beste weet te doen wordt vervolgens tot winnaar verkozen en ontvangt de prijs, ‘d’r Klonejoep’.

De verenigingen en stichtingen

In Limburg zijn de verenigingen kenmerkend voor carnaval. De carnavalsverenigingen bestaan over het algemeen een prins, zijn Raad van Elf en de overige leden. Deze verenigingen organiseren gedurende carnaval feesten en lopen mee met de optochten. 
Brabant heeft stichtingen. Zij organiseren de belangrijkste activiteiten en kiezen de prins. Hierdoor heeft iedere stad of dorp maar één prins, waar er in Limburg heel erg veel zijn. 

De motto’s

Beide typen carnaval kennen de motto’s. Dit is een uitspraak in plaatselijke dialect die het thema voor dat jaar aangeeft. Deze verschillen per plaats. Tevens geef je als carnavalsvereniging ook nog een eigen motto op wanneer je meeloopt tijdens een optocht, dit sluit dan meestal aan op de manier waarop je zelf verkleed gaat. 

Coverbeeld: carnaval in Den Bosch. Bron: Flickr/Jaap Joris, CC 2.0