Maar wat is het dat dit spel zo populair maakt? Dat antwoord is vrij simpel: bussen is simpel en makkelijk, maar biedt tegelijkertijd ontelbare mogelijkheden tot variatie zonder dat simpele en makkelijke te verliezen.
 

Varianten

Inmiddels heeft zo ongeveer elke Rotterdamse studentenvereniging zijn eigen variant op het spel, om nog maar te zwijgen van de vele varianten die de disputen van die verenigingen op die varianten hebben verzonnen.

Om er even paar op te noemen: met bluffen, zelfbedachte piramide vormen, met compleet onlogische en vooral oplopende aantallen slokken die je moet nemen per laag van die piramides. Met omgekeerde kaarten in de bus waarvan je de kleur moet raden om verder door de bus te mogen, of dat je door met de bus moet blijven gaan ook al heb je inmiddels de hele stapel kaarten verkeerd geraden.

rsg bussen drankspel
 
Die laatste variant kan overigens niet op de waardering van iedere Rotterdamse student rekenen, al zal ie toch elke keer weer een dappere poging wagen tijdens een avondje borrelen in de Oude Haven. Al is het alleen maar omdat hij ervan overtuigd is dat deze keer niet hij maar diegene naast hem de slechtste bluffer van de borrelrafel is.
 
Rest mij alleen jullie het volgende te vragen: Rood of zwart? Hoger of lager? Binnen of buiten? Harten, ruiten, klaver of schoppen?