Als middelbare scholier kreeg je er vroeg of laat mee te maken: het verplicht lezen van Nederlandse literatuur. Natuurlijk hadden de meeste van ons hier geen zin in. Wie ging er nou een bóék lezen na schooltijd?! Toch was de verplichte literatuurlijst waar we mee moesten dealen, toch niet eens heel verkeerd. De wijze lessen en de verhaallijnen in deze literaire klassiekers, waren best interessant. We hebben wat boeken voor je opgesomd, die vast een belletje doen rinkelen. 

 

1. Max Havelaar – Multatuli (Eduard Douwes Dekker)

Wie kent ‘m niet? Dit is zo’n boek dat je gewoon gelezen móét hebben. Iedereen zal zich Droogstoppel, Stern en Multatuli nog wel herinneren. Hetzelfde geldt voor de verhalen over het verzet tegen het corrupte regeringssysteem in Nederlands-Indië. Mede hierdoor is het boek zo succesvol geworden. Het boek is in meer dan 40 talen uitgegeven, verfilmd en er is zelfs een koffiekeurmerk naar vernoemd. 

 

2. Turks Fruit – Jan Wolkers

Deze liefdesroman gaat over de relatie tussen een anonieme ik-persoon en Olga. Wat begon met een vrijpartij en een auto-ongeluk, eindigde met Turks fruit als laatste maaltijd. De anonieme-ik figuur blikt in dit boek terug op zijn relatie met Olga, en beschrijft alles tot in de (soms iets te gedetailleerde) details. Of de roman over een uniek onderwerp ging? Nee, dat niet. Maar volgens vele critici was deze roman zo goed, dat iedere middelbare scholier deze gelezen móést hebben. 

 

3. Oorlogswinter – Jan Terlouw

Als je deze niet hebt gelezen, zou menig volwassene zeggen dat er iets niet helemaal goed is gegaan in je opvoeding. Dit jeugdboek gaat over de Tweede Wereldoorlog, die je ervaart vanuit de ogen van een 15-jarige jongen: Michiel van Beusekom. Alle leerstof die je tijdens saaie geschiedenislessen moest verwerken, komen allemaal terug in dit boek. De verhaallijn was heel spannend, waardoor je maar bleef lezen. Het boek spreekt ook zeker tot de verbeelding: er is een televisieserie, een film en een musical van geproduceerd. 

 

4. Eline Vere – Louis Couperus 

Deze oude roman gaat over de trieste aspecten van de liefde, waarin alle trouwe tradities uit de 18e eeuw in naar voren komen. Thema’s zoals religie, gegoede burgerij en ontrouw overheersen in deze roman. Ook het gebruik van het Frans zal je vast niet ontgaan zijn in deze roman. De meeste scholieren werden nou niet bepaald vrolijk van deze roman, maar wat moet, dat moet. 

 

5. Het leven is vurrukkulluk – Remco Campert 

Dit filosofisch geladen boekje beschrijft één dag uit het leven van verschillende mensen die op de één of andere manier iets met elkaar te maken hebben. De titel geeft aan dat het een echt ‘feel good’ boek is, maar niets is minder waar. Gelukkig omschreef Campert het allemaal vrij luchtig, waardoor het best makkelijk weg las. En oh, wat was dit boek toch heerlijk dún! 

 

6. Tonio – A.F.Th. van der Heijden

In deze requiemroman vertelt de schrijver over de dood van zijn zoon Tonio. Hij kwam om het leven door een ernstig auto-ongeluk in Amsterdam. Ondanks dat dit een dikke pil was om te lezen, kwam je er aardig goed doorheen. Je kon je goed inleven, want er kwam behoorlijk wat emotie in voor. Het greep je aan en verveelde niet snel. Het liet je als middelbare scholier – misschien wel voor de eerste keer – inzien hoe een rouwproces in zijn werk kan gaan.