Toch wel hét nieuwsitem van deze week: het schouderklopje van Rutte bij Wilders of andersom. Het was een zo nep en nietszeggend gebaar dat ik er serieus niet eens voor op m’n andere behaarde bil ging zitten. En toch was en is het nieuws. Stekker eruit of stekker d’r in, dat is de grote vraag omtrent ons kabinet. WHO GIVES A SINGLE FUCK? Stekker eruit, opnieuw naar de stembus hollen met z’n allen, jippie. Resultaat: andere koppen, zelfde bezuinigingen.

Bezuinigingen op het onderwijs bijvoorbeeld. Niet de slimste bezuiniging, al zeg ik het zelf. Nederland scoort namelijk hoog op zittenblijvers in Europa. En wat doen deze zittenblijvers? Inderdaad, die gaan, omdat ze wat ouder zijn dan hun jaargenootjes al wat meer vieze dingetjes doen, en dan denken hun jongere jaargenootjes ‘hé dat willen wij ook, dat is stoer.’ En voor je het weet doet de hele school het en dan gaan we natuurlijk lekker allemaal oer-Hollands lijstjes maken, net als Ik hou van Holland, lekker lijstjes maken. John de Mol zal wel wat patenten op top 10-lijstjes hebben, dus een Nederlandse naam kan onze toekomstige pensioenbetaler er niet aan geven. Maar dat geeft niets, de jeugd heeft toch een eigen taaltje, is ook veel makkelijker. Bangalijst, dat klinkt leuk, doen we!De jeugd van tegenwoordig zou de jeugd van tegenwoordig niet zijn als deze zogenoemde bangalijstjes niet op het mobiele telefoontje gemaakt zouden worden. Wie heeft er nou nog een schrift mee naar school tegenwoordig? En nee, dit zijn geen Nokia 3310’tjes met Snake en Mission Impossible beltonen, maar keurige smartphones met internet. Dus we gaan ook gelijk Twitteren! Retweet, Reply en Favorite die tweetje van die bangalijstje. En what’s in the name? Juist: BANG. Sommige kinders worden er een beetje nerveus of bang van als de buurjongen (of wie dan ook), die op Twitter ook gevolgd wordt door je vader en oom, jou op #2 zet in zijn lijstje. En in plaats van ‘ik heb geen idee waar ze het over hebben en die twee maanden huisarrest zijn oké’ of ‘Oeps, sorry pap ik doe het altijd met condoom,’ maakt de jonge dame er een einde aan, onnodig, triestig en schokkend. Zo kom je van een ongemeend schouderklopje in één keer bij een zelfmoord van een 13-jarige. Dat klinkt niet als iets wat met elkaar te maken heeft. En wellicht is dat ook niet zo. Maar degene die ons land bestuurt of besturen horen een aandeel te hebben in hoe ons land zich positioneert en opstelt, in welke vorm dan ook. Heren uit Den Haag, bezuinig nou in godsnaam op onnodige dingen en niet op het onderwijs. Wellicht hadden die 8 docenten en 2 conciërges deze hype kunnen voorkomen, gewoon door er te zijn. Belast al die grootverdieners en topmannen eens met al hun inkomend vermogen. En voor die villa’s waar ze in wonen kunnen ze ook best een tax gaan betalen. En trouwens, extra centen nodig Mark? Die JSF, gebruiken we die nou echt?P.S. Mijn lijstje volgt volgende week.

Tommy B.C. Copyright en Jarred A.N. Moonshine zijn (niet zomaar) studenten en bloggen elke vrijdag en zaterdag op Studenten.net over hun studentenleven vol seks, drank, drugs en hun visie daarop. Zelf beschrijven ze het als 'non-fictieve proza, geschreven voor vermaak en walging, gebaseerd op waargebeurende overdrijvingen van de werkelijkheid'.