“En ik heb er ook nog een werfkelder bij,” zegt hij daarna alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Even kan ik niks meer uitbrengen. Dan weet ik uiteindelijk te piepen dat ik daar met mijn camera langs móet komen. En mijn verwachtingen werden overtoffen. Milan woont direct aan de gracht. In een werfkelder. Hoe cool is dat?!

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-007

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

“Via via. Een studiegenootje is het vriendinnetje van de zoon van mijn huisbazin, Clara. Snap je hem nog? Er zijn hier twee kamers, die volledig op persoonlijke connecties worden verhuurd. Ik kwam hier vanuit Tilburg, na mijn stage die ik daar had gelopen. Ik wist dat het lastig zou zijn om te hospiteren, zeker omdat dat niets voor mij is. Vaak kom je toch terecht in een verenigingswereldje. Toen werd ik gebeld dat er bij Clara een kamer vrij kwam. Ik vond het eerst nogal een gekke ruimte. Mijn kamer is namelijk nogal klein. Ik twijfelde eerst nog wel een beetje, totdat ik de trap op liep en de Dom zag. Toen heb ik het meteen gedaan.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-004

Wat betaal je voor je kamer?

“Ik betaal 300 euro in de maand. Ik betaal dus praktisch niets, maar dat komt omdat ik eigenlijk een kamertje van iets van 8 à 10 vierkante meter huur. De werfkelder is de gezamenlijke ruimte, maar omdat mijn huisgenoot een veel grotere kamer heeft komt hij daar bijna nooit. Daarom is de werfkelder praktisch ook van mij.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-001

Ben je tevreden met je kamer?

“Ik zou niet weten waarom ik hier ontevreden mee zou moeten zijn! Ik prijs mezelf megagelukkig. Je kunt in Utrecht denk ik een paar vette plekken noemen om te wonen en de Oudegracht staat daar zeker tussen. 

“Ik woon onder de grond, dus er zijn wel bepaalde dingen waar je mee te maken krijgt. Het is best vochtig, daar moet je mee leren leven. Ik heb veel platen, dus er hangen overal ontvochtigers. En in de winter tocht het, maar dan hang je gewoon wat gordijnen op. En eigenlijk zou ik ook helemaal niets willen veranderen. Je woont in een werfkelder. Het is ook wel weer vet.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-006

Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?

“Dat kon eigenlijk niet anders. Er staan heel oude bomen aan de gracht en de wortels groeien hier onderdoor. Er zitten veel bobbels in de grond. De meubels kunnen dus eigenlijk niet echt anders staan, want dan gaat alles wiebelen!”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-003

Hoe kom je aan je spullen?

“Volgens mij is zo’n beetje iedere student een soort strandjutter: je fikst je shit gewoon ergens. Mijn cd-kastje stond ergens in Zuilen langs de straat. Ik werd zelfs door twee vrienden gebeld dat ze er stonden. Verder komt mijn tafel bijvoorbeeld nog uit Tilburg. De platenkast komt van Ikea. Verder zijn er nog wat meubels van Clara. De planken aan de zijkanten waren er eerst niet, die hebben we speciaal laten bouwen omdat het tochtte. Daarachter liggen kano’s. Ik heb er nog nooit gebruik van gemaakt, maar ik ben dat zeker wel van plan.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-005

Wat is het meest dierbare object in je kamer?

“Mijn versterker en mijn platenspeler. Sommige mensen richten hun kamer in naar hun televisie, maar ik richt hem in naar mijn muziek. Momenteel ben ik vooral into cd’s. Mensen doen heel goede collecties weg voor heel weinig geld, waardoor ik ze heel cheap kan kopen.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-002

Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?

“Ik kan me flink ergeren aan troep en daarnaast is het ook wel noodzakelijk om goed op te ruimen, omdat je onder de grond zit. Als het heel vochtig is, kunnen er slakken komen om eten te zoeken. Ze eten zelfs de kleinste korrels, maar als je gewoon goed stofzuigt komen ze niet meer. Dus dat is wel een extra reden om goed schoon te maken.

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-009

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?

“Nou… Ik heb een cd van My Chemical Romance, echt mijn guilty pleasure. Maar als je veel van muziek houdt, mag je daar eigenlijk niet naar luisteren, haha. Daarom heb ik hem even ergens tussen de stapel gestopt.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-002

In wat voor huis woon je?

“Ik woon bij Clara in een werfkelder. Je zou Clara een hospita of huisbazin kunnen noemen, maar dat vind ik niet echt de lading dekken. Ze is gewoon een megachille dame, waardoor ik het raar vind om haar huisbazin te noemen. Ik ken haar meer op familiaire basis en ben echt met mijn neus in de boter gevallen wat dat betreft! Ze staat er ook heel open voor om de woning te verbeteren, zoals met die planken tegen de tocht.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-008

Hoeveel huisgenoten heb je?

“Ik heb één huisgenoot, Jasper. Hij bevindt zich in een heel andere levensfase. Ik ben bezig met mijn scriptie en hij zit tussen twee opleidingen in. We staan dus best ver van elkaar af. Het is een heel chille gast en we zitten elkaar niet in de weg. Misschien vindt hij me wel een beetje uptight, haha, met het schoonmaken, maar goed.”

Binnengluren-bij-Milan-25-Utrecht-010