binnengluren lotte boot

Op wat voor boot woon je?

“Ik woon op een zeilboot. Als ik zeg dat ik op een boot woon, denken mensen al gauw aan een woonboot. Het is eigenlijk ook niet zo logisch om op een zeilboot te wonen. Maar we hadden van huis uit al deze boot en die moet toch in de haven liggen. De stroom en alle faciliteiten die daarbij horen, betalen we toch al. Het was voor niemand een probleem als ik hier zou gaan zitten. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook wel: ik hoef geen kamer te betalen.”

binnengluren lotte boot3

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Vorig jaar ging ik aan de School of Audio Engineering studeren, in Amsterdam. De boot lag in eerste instantie in Stellendam, maar die haven bleek een zusterhaven te hebben in Amsterdam, aan de NDSM-werf. Toen hebben we gevraagd of we de boot konden verplaatsen. Deze haven was toentertijd nog heel onbekend, dus het was geen probleem. Toen ben ik gewoon aan boord gaan zitten. Het was super dicht bij school, dus ideaal!

“Mijn moeder vond het in eerste instantie een beter idee voor mij om in een studentenhuis te gaan wonen. Ik ben van mezelf wat meer teruggetrokken, dus ze dacht dat ik in een studentenhuis makkelijker contact zou krijgen. Zelf vond ik dat nergens voor nodig en ik heb er ook geen spijt van dat ik het niet heb gedaan. Uiteindelijk was dit zelfs voor iedereen makkelijker: mijn ouders hoefden hier namelijk niet bij te dragen aan de huur! Het enige nadeel voor hun is dat ze in de voorjaarsvakantie niet meer zo makkelijk konden gaan varen. Bij Stellendam zit het Haringvliet, waar je makkelijk een weekje kon gaan zeilen, maar hier is dat niet de bedoeling: er is hier best veel beroepsvaart.”

binnengluren lotte boot4

Wat betaal je hiervoor?

“Ik heb eerlijk gezegd geen idee. We betalen niet maandelijks, maar jaarlijks. Ik denk dat het in totaal neer komt op zo’n € 300 per maand. Mijn ouders betalen dat allemaal, net als het onderhoud, want het is in feite hun boot.”

Ben je tevreden met deze woonplaats?

“Ja. Het nadeel is wel dat de douche het niet deed, dus die hebben we eruit gesloopt. Nu moet ik dus naar het havenkantoor lopen om te douchen enzo. In de winter is dat wel bikkelkoud. Ook de wifi van de haven heeft nog wel eens kuren, maar over het algemeen ben ik erg tevreden. Als het koud is, kan ik gewoon de verwarming aanzetten of een kop thee zetten, kruiken maken of extra dekens pakken.

“De boot is wel een beetje een projectje. We hadden hem gekocht met het idee dat hij gewoon goed zou zijn, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Er is overal wel iets wat kapot is of verbeterd moet worden. Mijn vader wil de wereld rond met de boot, dus het is zijn baby. Als hij tijd heeft, komt hij hier klussen. Als het kan, dus als hij tijd en geld heeft en de boot helemaal goed is, zou ‘ie er zo vandoor gaan.”

binnengluren lotte boot5

Maar dan moet jij dus een andere plek vinden?

“Ja, maar ik weet niet wanneer hij zou gaan hoor. Het is nu nog écht een project. De isolatie is nog niet goed en er moet nog een hele hoop geregeld worden. Bovendien ben ik ook wel een beetje op zoek naar wat anders. Ik woon nu ook een groot gedeelte van de tijd bij mijn tante in Utrecht, omdat dat nu dichterbij mijn studie is. Ik zou het liefst een studio in mijn eentje willen, maar dat is wel wat duurder. Het zou me overigens ook niet zo uitmaken of ik huisgenoten zou hebben. Ik zou dan wel het liefst met studenten willen wonen, niet met volwassenen ofzo. Een beetje met gelijkgestemden, dat zou fijn zijn.”

binnengluren lotte boot6

Ga je zelf nog weleens varen?

“Nee. Ik heb wel wat vaarbewijzen, maar die zijn niet voor zo’n grote boot als deze. Hij is heel zwaar en sloom, en als ‘ie eenmaal in beweging is, stopt ‘ie ook niet meer. Als het nou zo’n klein bootje was, zou ik wel het IJ op gaan, maar nu is het risico me simpelweg te groot. Het is natuurlijk ook niet mijn boot.”

Hebben jullie iets aan de inrichting moeten doen?

“De boot is eigenlijk precies zo gekomen als ‘ie er nu uit ziet. Alle modellen hebben dezelfde inrichting. Je moet daar ook eigenlijk niet aan willen sleutelen, dan moet je de hele binnenboot opnieuw bouwen. Dat is zo veel moeite!

“We hebben wel wat eigen spulletjes hierheen gebracht, om het wat meer eigen te maken. De foto boven de bank is hier een goed voorbeeld van. Ook hebben we ovenwanten en heb ik kleine glazen beeldjes meegenomen van thuis, een nijlpaardje en een soort bolletje met een visje erin. Overal liggen wat kleine dingetjes van ons. De grote dingen, zoals de tafel en de kussens, zaten er allemaal al in. Het houtkacheltje naast de foto was er overigens niet. Mijn vader heeft die er zelf in gemonteerd, daar is hij heel trots op. En het is ook heel lekker in de winter.”

binnengluren lotte boot7

Wat is het meest dierbare object op de boot?

“Ik ben niet zo heel materialistisch ingesteld, dus dat zou ik eigenlijk niet weten. Ik zou het wel jammer vinden als ik wat van mijn eigen spulletjes kwijt zou raken, maar dat zou niet het einde van de wereld zijn. Er ligt hier wel een quilt die me veel waard is. Mijn oma heeft hem voor me gemaakt toen ik uit huis ging, hij is heel warm.”

binnengluren lotte boot8

Hou je het hier een beetje netjes?

“Nee, niet echt. Ik leef eigenlijk maar in een heel klein hoekje. Ik zit voornamelijk aan de tafel en die wil wel gauw vol raken met boeken, a4-tjes, schetsen, mokken, borden… Het grootste gedeelte van de tijd is het hier eerder chaotisch dan netjes.”

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?

“Niks. Om eerlijk te zijn ben ik hier in weken niet geweest, omdat ik tijdelijk bij mijn tante in Utrecht woon. Ik heb hier wel een tijd weken aan één stuk gezeten, maar nu is Utrecht gewoon even handiger met mijn studie.”

binnengluren lotte boot9

Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze @Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!

Zoek je nog een (nieuwe) kamer? Kijk dan op Studentenkamers.nl. Reageren is gratis (plaatsen trouwens ook).