Toch geldt dit studentenhuis, gelegen aan de Finse Golf in Sint-Petersburg, als een van de beste van de stad. Er wonen ongeveer 400 studenten in 180 kamers. Samen moeten ze het doen met 120 douches, wc’s en keukens. Jongens en meisjes worden apart ingedeeld in blokken. Eén blok bevat twee kamers waarin ieder twee personen slapen. Met zijn vieren deel je de douche, keuken en wc.Ik ga op bezoek bij een groepje Nederlanders, die per toeval in één blok terecht zijn gekomen. Hoe zijn hun indrukken na er drie weken gewoond te hebben?

flats

Hoe zouden jullie je huis zelf omschrijven?

“Het is oud”, lacht Christian (21) meteen. In Groningen studeert hij Europese talen & culturen. “Alles valt een beetje uit elkaar hier. We hebben bijvoorbeeld een kastje zonder bodem erin. Als je er iets in zet, dan valt het gewoon weer naar beneden.”“Maar het is op zich wel goed te doen”, vult Wasse (22) aan. Hij studeert geschiedenis in Amsterdam. “De gangen en liften in het flatgebouw zijn bijvoorbeeld schoner dan in Nederland. In de kamer is het ook niet bepaald vies. De koelkast en kookplaten zijn schoon en dat zie je weleens anders. We hebben wel typische Sovjetmeubels in de kamers staan, waarvan sommigen al langer op aarde zijn dan wij. Maar dat maakt het ook wel bijzonder.”

Bad

“Zeg dat wel, de deurklink van de kamer hiernaast is ondersteboven gemonteerd. Iedere keer dat je de deur open wilt doet, moet je de klink naar boven bewegen,” zegt Mees, student geschiedenis in Utrecht, stellig. “Heb je onze badkamer al gezien? Het bad is bruin van de roest. En de verf die er nog op zit, baant zich tijdens het douchen via je tenen een weg naar het afvoerputje. Het liefst zou ik de badkamer opnieuw betegelen, want in plaats van cement, zit er tussen de tegels schimmel. Ze waren volgens mij al begonnen”, zegt hij lachend, “want aan één kant zijn de tegels er al afgehaald en zie je alleen nog maar lijmresten zitten.”Christian lacht. “Onze ramen zijn ook vrij bijzonder. We hebben twee ramen na elkaar met enkel glas erin. Uiteindelijk dubbelglas dus. De binnenste ramen zijn met duct-tape dichtgetaped tegen de komende winterkou. Hoezo, improvisatie?!”

Keuken

Hoeveel betalen jullie per maand voor je kamer?

“Per persoon betalen we ongeveer 5000 roebel per maand, dat komt neer op € 70. En dat is echt niks, vergeleken met de services die we hier krijgen”, vertelt Wasse. “Doordeweeks komt er iedere ochtend een schoonmaakster die de wc schoonmaakt, de vloer dweilt, de prullenbak leegt en één keer in de maand de koelkast schoonmaakt. Daarnaast kunnen we iedere donderdag ons beddengoed en onze handdoek inleveren en krijgen we meteen schone terug. Geen geklooi met onhandig grote lappen stof bij de wasmachine dus!”

“Maar ook zelfs onze kleren worden gewassen,” vult Mees aan. “We brengen ze naar beneden, waar een vrouwtje de hele dag zit te wassen. Daar krijgen we een kwitantie van haar voor de betaling en vertelt ze ons wanneer we onze kleren weer schoon en gedroogd op kunnen halen. Het strijken moeten we helaas wel zelf doen.”

keuken2

Dus een schoonmaakrooster is eigenlijk niet eens nodig.

“Nee, eigenlijk niet nee”, stemt Christian in. “Het enige wat we hoeven te doen is de afwas. Als de borden en het bestek op zijn, dan is er altijd wel iemand die dat voor zijn rekening neemt. Maar meestal doen we het wel samen.”

In welke ruimte brengen jullie de meeste tijd door?

Na lang beraad, begint Wasse: “Ik zou eigenlijk zeggen de keuken. We eten en drinken er en we maken hier een praatje als er net iemand binnen is gekomen. Maar chillen doen we meestal gewoon in onze eigen kamers.”

bed 2

Wat hebben jullie aan het huis gedaan om het gezellig te maken?

“Nou, het probleem is dat we niks mogen veranderen hier. We mogen geen meubels verslepen en kunnen zelfs geen magnetron kopen, laat staan het boren van een gat in de muur om je lievelingsschilderij op te hangen”, antwoordt Christian.“Misschien zakt dan wel heel het flatgebouw in elkaar”, lacht Mees.Wasse vult aan: “Het probleem zijn de Babushka’s.” Zo worden de toezichthouders en de bewaking hier genoemd. Dat zijn namelijk altijd oude vrouwtjes. “Zij controleren echt alles en dag en nacht! We hebben een pasje waarmee we bij binnenkomst langs de bewaking kunnen. Als ze daar een magnetron of bankstel voorbij zien komen, sturen ze je meteen terug. We moeten zelfs de sleutel van onze kamer inleveren als we de deur uitgaan. Big Brother is watching you!”

kamer

Hoe vaak eten jullie gezamenlijk in de week?

“Dat verschilt heel erg. Het ligt eraan wie er die avond thuis is en wie niet. Degene die thuis zijn maken vaak wat eten voor zichzelf klaar. De rest eet of buitenshuis, of pakt een banaantje voor onderweg. We hebben dus ook niet echt een vaste dag in de week dat we met elkaar eten”, vertelt Mees.Wat is jullie favoriete gerecht?“Sowieso pasta”, roept Christian stellig. “Het is makkelijk en snel klaar te maken, lekker en een typische studentenmaaltijd.”“Maar pilmeni is ook wel snel klaar te maken”, reageert Mees. “Dat zijn een soort dumplings met gehakt erin. Je flikkert ze in een pan met kokend water en wacht totdat ze naar boven komen drijven. Met zure room zijn ze goed te doen.”

bed

Ondernemen jullie als huisgenoten ook wel eens gezamenlijke activiteiten?

“We trekken wel veel met elkaar op, ja”, zegt Wasse. “We gaan regelmatig samen naar de supermarkt en drinken af en toe samen een shotje wodka. We hebben trouwens pas besloten om een weekendtrip naar Moskou te gaan maken. Ons hele blok gaat, inclusief drie andere internationale studenten van de flat. We gaan met de nachttrein, dat wordt nog wat.”

uitzicht

Nog wat feiten over het huis op een rij

Hoeveelheid afwas: 10 stuks
Aantal artikelen over datum in koelkast: 1 stuks
Aantal volle vuilniszakken: 0 stuks
Aantal lege flessen: 5 stuks
Aantal lege kratten: 0 stuks (in Rusland hebben ze geen kratten)
Muizenkeutels gespot? Nee
Aantal blikken bier (0.5L) per week: 12 stuks
Aantal flessen wijn per week: 0 stuks

Douchekop