Feestjes

Hoewel het huis - en misschien inderdaad ook zelfs de wc - de juiste ingrediënten bevatten voor een geweldig feestje, is het in Hongarije helaas lastig om een huisfeest te geven. De algemene regel in mijn wijk is dat het namelijk om 8 uur al stil moet zijn. Bij mijn eerste - en meteen laatste – feest werd er om 10 uur gedreigd door de buren met het bellen van de politie. Als het niet snel stil zou zijn dan kreeg iedereen een boete van € 1000, aldus mijn huisbaas. De nog volle drankflessen werden meegenomen om buiten in een park het feest door te zetten; hier doet de politie gelukkig een stuk minder moeilijk over.

Prijs

Wij betalen allemaal € 360 per maand, in Hongarije is dit wat aan de dure kant, maar we vinden het een prima prijs. Het is ongeveer 10 minuten lopen naar mijn universiteit en 20 minuten met de tram naar het uitgaansdistrict. Daarnaast zitten er in mijn straat vele kebabzaken en spotgoedkope Aziatische shops waar ik en mijn huisgenootjes tot nu toe goed gebruik van maken.

Schoonmaken

Sofia en Eduardo zijn gelukkig erg netjes. Sofia heeft zelfs een dweil (een wat?) gekocht! Een dweil heb ik nog nooit in een van mijn eerdere studentenkamers aangeraakt. Wij doen altijd onze schoenen uit, waardoor de dweil (gelukkig) enigszins overbodig is. Of we ook een schoonmaakrooster hebben? "We zouden eigenlijk een schoonmaakrooster moeten hebben" peinst Sofia."Sterker nog, wij wíllen er eentje!" zegt ze vervolgens vol overtuiging. Waarna we maar snel op een ander onderwerp overgaan. Een welbekend fenomeen onder huisgenoten…Lang geleden, aan het begin van september, spraken wij af dat we elke week een keer de gemeenschappelijke ruimtes wilden schoonmaken. Een wel érg fanatiek plan, bleek na twee weken. Alle drie doen we op het moment alsof die afspraak nooit bestaan heeft. Wel doen we onze eigen afwas, zij het na een aantal dagen.

Decoraties

Wij hebben alleen enkele decoraties verplaatst, omdat wij bang waren om ze om te stoten. Wij hebben het huis dus eigenlijk ongezelliger, maar wél veiliger, gemaakt. Alsnog zit het met het aantal vazen, schilderijen en andere decoraties in de gemeenschappelijke ruimtes wel snor. De keuken is de favoriete kamer van mijn huisgenootjes door de mooie inrichting: ze blijven architecten. Zelf ontbijt ik liever niet in de keuken, omdat je dan tegen je spiegelbeeld aankijkt op het niet meest flatterende tijdstip van de dag. Tegenover de tafel zit namelijk een spiegel. Eduardo zegt echter vrolijk: "maar je bent in ieder geval nooit écht alleen als je ontbijt." Alles in de keuken is rood: de waterkoker, de prullenbak, de stoelen en zelfs de pannen. Hetzelfde geldt voor de wc: "Waarom is jullie wc-papier niet rood!?" grapte een vriendin.

Huisbaas

“Ze is mijn plaatsvervangende moeder hier in Boedapest’’ zegt Eduardo met een brede glimlach als ik hem vraag hoe onze huisbaas is. Ik begrijp wat hij bedoelt: ze is erg behulpzaam en vraagt altijd of we nog iets nodig hebben.

Actief huis

Wij zien elkaar elke dag en eten zo nu en dan samen. Een keer hebben we samen een filmavond gehouden en toen keken we een horrorfilm. De grootte van de tv in combinatie met het zwarte en enigszins mysterieuze interieur van de woonkamer zorgde ervoor dat ik vanaf dat moment stiekem liever comedy’s kijk in de woonkamer.

Nog wat feiten over het huis op een rij

Hoeveelheid afwas: 7 stuksAantal artikelen over datum in koelkast: 5 stuksAantal volle vuilniszakken: 0 stuks Aantal lege flessen: 4 stuks Aantal lege kratten: 0 stuks (ze hebben geen kratten in Hongarije, wel plastic flessen van 1 liter met bier) Muizenkeutels gespot? Nee Aantal kratten bier per week: 0 stuks (aantal flessen bier: 1)Aantal flessen wijn per week: 2 stuks