Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

“Eigenlijk via Facebook. Ik had een pagina geliket: Huren met huurtoeslag in Groningen, en daar kwamen allerlei kamers en studio’s voorbij. Ik zag een paar kamers die ik mooi vond en ze voldeden aan mijn eisen dus heb ik gereageerd. Toen werd er contact met me opgenomen en kon ik een aantal studio’s bezichtigen. Zodoende ben ik aan deze studio gekomen.”

Wat betaal je voor deze kamer? Met bijna zichtbaar pijn in haar hart zegt ze: “€ 725 voor ongeveer 30 vierkante meter. Ik heb dan wel alles voor mezelf, zoals een keuken en de badkamer, en de prijs is inclusief allerlei andere kosten. Het is echt wel een groot bedrag maar het scheelt toch wel dat ik huurtoeslag ontvang, dat maakt het allemaal iets dragelijker.”

Ben je tevreden met je kamer?“Heb je even? Ik ben eigenlijk zeer ontevreden over mijn studio. Het is heel erg gehorig dus het lijkt net of je samenwoont met je buren. Je kunt echt alles horen, van het hoesten van de buren en bestek pakken tot het letterlijk hele gesprekken. Daarnaast kan ik maar kort warm douchen, nog niet eens 10 minuten, omdat er een kleine boiler in de badkamer hangt. Het is vooral in de zomer erg warm op mijn kamer omdat er geen ramen open kunnen, ik heb alleen een klein lullig tochtgat. Het enige waar ik eigenlijk tevreden over ben is dat ik alles voor mezelf heb en niks hoef te delen. En dat ik mijn kamer leuk ingericht heb, zodat het ook echt mijn eigen plekje is. Daarnaast is het ook wel een goede locatie om te wonen, lekker dicht bij de stad en het station.”

Waarom heb je voor deze inrichting gekozen? “Ik houd van zwarte, witte en grijze kleuren, dat is gewoon mijn stijl. Een beetje basic, dat zie je terug in mijn kleding en dus ook in mijn inrichting. Mijn zithoek en mijn slaapgedeelte is donker en de keuken is wit dus heb ik het eetgedeelte ook met witte meubels ingericht. Zo heb je een beetje een scheidslijn tussen de verschillende delen in maar één kamer.”

Hoe kom je aan je spullen/meubels? “Ik heb alles nieuw gekocht, ik wilde het meteen goed doen. Niet een bij elkaar geraapt zooitje, het moest wel één geheel worden. Ik heb voornamelijk alles bij Leen Bakker gekocht, zoals de bank, de salontafel en het tv-meubel. En de rest eigenlijk bij Ikea: het bed, m’n kast, het vloerkleed en de eethoek. En alle accessoires komt eigenlijk ook wel voor een groot deel bij Leen Bakker weg en soms eens wat Action of Xenos, de prulletjes zeg maar.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?“Mijn tv, zonder twijfel. Die heb ik van mijn vader gekregen. Die is me dus erg dierbaar en ik ben er dan ook erg zuinig op. En mijn stofzuiger, ook van mijn papa gekregen. En daarna mijn fotolijstjes, maar die liggen nog bij mijn moeder, omdat je hier eigenlijk niks op mag hangen. Ook weer zoiets belachelijks - dus die komen er nog wel weer te hangen, als ik hier nog een tijdje blijf wonen.”

Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s? “Eigenlijk is het altijd wel zo netjes en opgeruimd, alles heeft echt wel een vaste plek bij mij. Alles wordt heel snel stoffig, dus ik maak wel twee keer in de week schoon. Dat moet ook wel, want je ziet hier alles. Dus voordat je hier kwam heb ik nog even snel afgestoft. Ik was bang dat je dat goed kon zien op de foto’s, haha, ik wil niet overkomen als een slordig iemand.”

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview? “Ik heb nog even snel wat kleren opgeruimd die ik op mijn bed had liggen. En wat dingen uit het zicht gehaald, zoals mijn iPad die midden op de tafel lag, die heb ik nog snel even in een kastje gestopt. Ook heb ik nog wat sieraden opgeruimd. Verder eigenlijk niks.”

In wat voor huis woon je? “Niet in een huis, maar in een oud kantoorpand. Of nou ja oud, het stond leeg. Van alle ruimtes hebben ze studio’s gemaakt en ik woon dus in een van de 160 studio’s. Het is eigenlijk één grote kamer met een aparte badkamer. De keuken en de woonkamer zitten als het ware in je slaapkamer. Ik zou niet weten hoe ik het anders moet omschrijven. In de kelder zit een parkeergarage, dat is wel handig. Bij de ingang van het pand bevinden zich de brievenbussen en alle studio’s delen één wasruimte met twintig wasmachines en helaas maar vijf drogers.”

Hoeveel huisgenoten heb je?“Theoretisch heb ik geen huisgenoten, maar omdat het haast lijkt alsof ik samenwoon met mijn ganggenoten, vind ik dat ik vijf huisgenoten heb, in de praktijk.”* Tessa is een gefingeerde naam.


Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!

Zoek je nog een (nieuwe) kamer? Kijk dan op Studentenkamers.nl. Reageren is gratis (plaatsen trouwens ook).