Deze zeecontainers zijn niet meer in gebruik, maar worden al jaren bewoond door studenten. Een doorsnee woning is het zeker niet en daarom neem ik een kijkje bij een studente die in één van deze zeecontainers woont.

Buiten waait het hard, dat is niet zo vreemd, want Tanja is genesteld vlak naast het Amsterdamse IJ. De 24-jarige studente Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een drukbezette student. Naast haar studie werkt ze als groepsleider bij een daklozenopvang en is ze kunstredacteur bij Studenten.net. Haar kamer is net zo mooi als het uitzicht; de kamer heeft een late fifties uitstraling door alle vintage meubels en rommelmarktspullen.

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

“Een vriend gaf mij de tip om mezelf in te schrijven bij Studentenwoningweb.nl. Ik stond vervolgens ruim drie jaar lang ingeschreven en uiteindelijk werd het wachten beloond met deze kamer. Waar ik in de voorgaande drie jaren heb gewoond? Ik heb hiervoor twee andere kamers in Amsterdam gehad.”

Wat betaal je voor je kamer?

“Ik betaal €335,- huur per maand voor mijn kamer, dit bedrag is inclusief gas, water en licht. Bovenop mijn maandelijkse huur betaal ik €7,50 voor het internet en ontvang ik €12,- aan huurtoeslag.”

Ben je tevreden met je kamer?

“Ja, het was het lange wachten zeker waard. Ik ben zo blij met mijn uitzicht over het IJ. Vooral ’s nachts wanneer het onweert is het uitzicht indrukwekkend. Ook is de kamer ruim en de locatie is gunstig. Als ik iets aan mijn kamer mag veranderen, dan zou dat mijn luidruchtige buurman zijn. Hij mag van mij zo snel mogelijk ophoepelen.”

Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?

“Omdat ik op 24m2 leef, heb ik gekozen voor de meest praktische indeling. Ik heb geen bank in mijn kamer, omdat dit te veel ruimte in beslag neemt. In plaats van een bank heb ik gekozen voor een eettafel. De eettafel is voor mij een tafel, bureau en verlengde van de keuken in één. Ik heb de kamer zo ingericht dat ik kan genieten van het uitzicht, waar ik ook zit.”

Hoe kom je aan je spullen/meubels?

“Net zoals alle andere studenten maak ik me ook schuldig aan Ikea-meubels; mijn bed en grote blauwe kast zijn van Ikea. De eettafel en de antieke stoel heb ik voor een prikkie op Marktplaats.nl gekocht en mijn lievelingsdressoir is van de kringloopwinkel. Ik ben echt een koopjesjager en dol op antieke spullen.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?

“Mijn meest dierbare object is het dressoir van de kringloopwinkel, die vind ik zó mooi. Ik ben verliefd op het dressoir en hij gaat sowieso mee als ik ooit verhuis.”

Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?

“Ik houd mijn kamer altijd netjes. Ik word namelijk onrustig van rotzooi en een nette kamer is simpelweg mooier. Ik moet wel toegeven dat ik snel de afwas heb gedaan voordat jullie langskwamen.”

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?

“Ik heb de afwas gedaan, telt dat mee als verstoppen?”

In wat voor huis woon je?

“Ik woon in een zeecontainerwoning aan de Stavangerweg in Amsterdam, dat is in de Spaarndammerbuurt. Ik merk dat er veel misvattingen zijn over het wonen in een zeecontainer. Zo denken sommige mensen dat ik in een donkere container woon zonder ramen, verwarming en stromend water. Dat is natuurlijk onzin, want het is prima vertoeven in een zeecontainer.”

Hoeveel huisgenoten heb je?

“Als ik een schatting moet doen, gok ik op zo’n negenhonderd huisgenoten. Maar ik heb weinig contact met hen, omdat we geen gemeenschappelijke ruimtes hebben.”