Wat is de Metaalkathedraal precies?"Vroeger was het een kerk en later werd het een metaalfabriek, maar nu is het een autonome culturele broedplaats. Het wordt voor heel veel gebruikt, met name voor culturele activiteiten, maar ook voor bijvoorbeeld bruiloften, fotoshoots en televisieprogramma's. Iedereen is hier altijd welkom. We hebben bijvoorbeeld ook een pluktuin, waar je voor een paar centen kunt komen plukken. Verder zijn er een aantal ateliers, waar vaste kunstenaars in zitten. Er zit bijvoorbeeld iemand die van oude lampenkappen kroonluchters maakt, een stel dat grafisch vormgeven doet en een beeldhouwer die kunstwerken maakt van staal."

In wat voor ruimte woon je? "Ik woon in een artist residence. Er zijn in totaal twee van dit soort kamers hier. Ze zijn bedoeld voor kunstenaars die van buitenaf komen en hier een tijdje verblijven en inspiratie opdoen. Het is dus eigenlijk een zakelijke ruimte, je kunt hier niet zomaar als student komen. Ik ben dan wel student maar ik woon hier als muzikant."

Hoe ben jij hier terecht gekomen? "Ik kwam voor het eerst in aanraking met de Metaalkathedraal toen ik de introductiedag voor de HKU organiseerde. Ik vond dit een heel vette locatie en later kwam een klasgenoot op het idee om hier een vintage markt te organiseren. Daar heb ik bij geholpen en daarna ben ik blijven hangen. We kwamen toen ook op het idee om een maandelijkse filmavond, CineMekka, te organiseren. Inmiddels hebben we tien edities gehad!" "Als je hier woont ben je eigenlijk ook een beetje een dominee van de kerk. Het is bijvoorbeeld ook de bedoeling dat je zes uur per week iets voor de kerk doet, zoals het opknappen van de ruimte of werken in de moestuin. Zelf heb ik aangeboden naar de marketing en promotie te kijken. Ik ben van mening dat de Metaalkathedraal veel bekender mag worden!"

Wat betaal je voor de ruimte? "De ruimte kost € 605 inclusief btw, aangezien het een zakelijke ruimte is. Ik woon hier samen met mijn vriendin en met twee personen is de prijs te doen. Toch zijn we wel een beetje op zoek naar een andere ruimte, waar we ook huursubsidie kunnen krijgen. Mijn vriendin is inmiddels door haar studiebeurs heen, omdat ze langer studeert, maar vooralsnog is het te doen."Ben je tevreden met je kamer?"Ja, het is een heel fijne en bijzondere plek om te wonen! Toch zou ik, als ik het helemaal zelf mocht bepalen, wel wat dingen anders hebben gedaan. Zo zou ik een grotere badkamer en een groter bad willen. Ik vind koken ook erg leuk, maar ik heb nu maar twee elektrische pitjes, dus dat bevalt niet echt goed. Het liefst zou ik vijf pitten hebben, en als ik dan helemaal mag kiezen, wil ik ook nog een wokpit in het midden!"

Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?"Eigenlijk ben ik er zo ingegaan! Je kunt deze ruimte bijna zien als een hotel of bed and breakfast. Alles, inclusief servies en keukengerei, was er al. De eigenaar van de Metaalkathedraal, Abel Tattje, had vroeger een heel tof rekwisietenbedrijf met allemaal vintage spullen. Veel daarvan staat nu in dit pand en er staat natuurlijk ook wat in deze residence, zoals de gouden schatkist, het bureau en de schoolstoelen. Van onszelf hebben we vooral wat kleine dingetjes meegenomen."

Wat is het meest dierbare object in je kamer? "De rekenmachine en het oude tennisracket in de wc zijn me heel dierbaar. Die heb ik allebei van mijn opa gehad. Het zijn mooie objecten op zich en ze hebben een emotionele waarde. Ik hou ook heel erg van spullen van de rommelmarkt. De weegschaal die ook in de wc staat kocht ik bijvoorbeeld voor € 2. De lamp komt ook van een rommelmarkt, ik kocht hem samen met mijn zus en tweelingbroer. Inmiddels heeft ‘ie bij ons alle drie gestaan!"

Hou je het hier een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel? "Meestal is het zelfs nog wat netter! Dat is ook wel fijn, met zo’n kleine ruimte. Daarnaast moet het hier altijd representatief zijn, voor als er mensen naar de residence willen kijken. Als we weggaan, moeten we daarom zorgen dat het aanrecht bijvoorbeeld leeg is en dat het een beetje opgeruimd is. Maar daar hebben we helemaal geen moeite mee hoor. Mijn vriendin en ik vullen elkaar wel goed aan: zij is meer van het afwassen en ik ben gek op schoonmaakdoekjes! Als ik met een doekje overal langs ben gegaan, voelt het meteen weer opgeruimd."

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview? "Misschien een paar onderbroeken en wat prulletjes. Ik verzamel veel papiertjes, van artikelen tot visitekaartjes en bonnetjes. Dat stapelt zich best wel op, dus dat heb ik even opgeruimd. Maar verder heb ik niet echt iets verstopt… Ik heb niet veel geheimen."

Hoe veel mensen wonen hier in totaal?"Er zijn vier mensen die hier écht wonen: mijn vriendin en ik en de mensen in de andere residence. Verder zijn er denk ik in totaal zo’n 40 à 50 mensen die hier werken. Ze zijn er nooit allemaal tegelijk, maar ik zie alle mensen die hier wonen en werken wel als één grote familie. We zeggen elkaar altijd gedag en helpen elkaar waar nodig. Toch kan het soms ook wel eng zijn hier, vooral ‘s nachts als het onweert. Soms heb je dan écht het gevoel dat er nog een oude pastoor over de trap loopt."

Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze @Facebookpaginaof stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!

Zoek je nog een (nieuwe) kamer? Kijk dan op Studentenkamers.nl . Reageren is gratis (plaatsen trouwens ook).