De maker van de schilderijen, Dirk Dalens III, die leefde in de 18e eeuw, heeft geprobeerd een idealistisch landschap te schilderen waarin Hollandse en Italiaanse sferen terugkeren. Een waanzinnige eye-catcher, maar dit is nog niet eens alles. De prachtige grafuren en ornamenten in het plafond en schoorsteen geven samen een ‘wauw-effect’. Hoe komt deze student aan deze prachtige ruimte en leeft hij hier ook als vorst?


Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

“Via een jaarclubgenootje ben ik aan deze kamer gekomen. Ik zei tegen hem: ‘Als jij eruit gaat dan wil ik er dolgraag in.’ Want zeker als geschiedenisstudent wil je wel in zo’n kamer wonen. Dit was vroeger de ‘pronkkamer’. In dit pand hebben vroeger patriciërs gewoond, een rijke familie, en als zij hooggeplaatste gasten ontvingen dan werden zij meegenomen naar deze kamer. Tegenwoordig is de kamer van DWO (vroeger SLS, red.). Bij deze kamer hoort eigenlijk nog een tweede kleinere kamer, maar nu woont daar iemand in. Ik heb die extra ruimte namelijk, zoals je kunt zien, niet per se nodig. “Mensen vragen zich wel eens af waarom op deze kamer een student mag wonen. Eigenlijk mochten hier alleen kunstgeschiedenis-studenten inzitten, omdat zij de kamer op ‘waarde’ konden schatten. Ik studeer zelf geschiedenis maar ben ook zeer bewust van de historische waarde.

Wat betaal je voor je kamer?

“Ik betaal nu ongeveer 500 euro inclusief voor deze kamer. De kamer is in totaal ongeveer 60 vierkante meter. Voor dat geld krijg je, naar mijn weten, niet snel zo’n mooie kamer in Leiden.”

Ben je tevreden met je kamer?

"Jazeker! Ik ben enorm tevreden met deze kamer! Natuurlijk de prachtige schilderen maar ook de ruimte en uitkijk op de tuin maken deze kamer dat ik elke ochtend wakker word met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik zou dus eigenlijk niks aan deze kamer willen veranderen. Daarbij is het pand een historisch monument, dus al zou ik willen, ik mag er vrij weinig aan veranderen. Maar ja... Even een muurtje verven is in deze kamer ook gelukkig niet nodig.

"Als enige minpuntje zou ik zeggen is het uitzicht op de tuin, daarachter staat namelijk een grote flat. In mijn vorige kamer woonde ik aan de Nieuwe Rijn en had ik uitzicht op de Leidse grachten, wat natuurlijk ook prachtig is. Het is als student geschiedenis natuurlijk fantastisch om in zo'n kamer te mogen wonen. Op de schilderijen ontdek ik ook altijd weer iets nieuws. Ik raak er nooit op uit gekeken!"

Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?

“Omdat de schilderijen in mijn kamer en de versieringen in het plafond natuurlijk heel druk zijn, wilde ik de rest van mijn interieur rustiger houden. Ik heb daarom gekozen om verschillende stijlen te combineren. Juist het contrast op te zoeken - het klassieke en het moderne. De kastjes waar ik m’n boeken in opberg, die komen bijvoorbeeld van Ikea. En ook de rest van de inrichting is vrij modern, zoals het strakke bed. Ook wilde ik het niet te vol inrichten. Juist het ruimtelijk element van deze kamer vind ik erg mooi. “De indeling van de kamer spreekt redelijk voor zich. Ik heb oude foto’s gezien van de kamer, gemaakt rond 1900, en daar is de inrichting grappig genoeg ook vergelijkbaar met de mijne. Het enige wat ik nog graag zou willen in deze kamer is een nieuwe lamp. De ene die nu aan het plafond hangt die stamt namelijk uit 1900.”

Hoe kom je aan je spullen/meubels?

De meeste spullen komen van mijn oude kamer en van mijn ouders, andere komen toch echt van Ikea vandaan.” Lachend: “Wat betreft rijkdom zijn mijn spullen zeker wat minimalistischer dan die van eerdere bewoners. En ik heb ervoor gekozen om alleen het absolute nodige in mijn kamer neer te zetten. Alle extra meubels die je erin zet leiden namelijk af van de schilderijen en die hangen er nu eenmaal toch.

Vind je de stijl van de schilderijen mooi?

“Ik vind de schilderijen vooral mooi vanwege de geschiedenis, want voor deze tijd kunnen ze best wel kitscherig ogen. Het geeft wel het beeld van een boeiende tijdsperiode weer, namelijk de 18e eeuw. Dat vind ik zelf de interessantste periode omdat toen de ‘moderne tijd’ aanbrak. Staten ontstonden en de democratie die we kennen werd in deze periode gevormd. Zaken waar we nu van kunnen genieten.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?

Lachend: "Als deze kamer in lichterlaaie zou staan zou ik, bij wijze van spreken, dit schilderij eruit snijden." Hij wijst naar een schilderij waarop schepen en mannen met mooie pruiken te zien zijn. "Dit schilderij is echt hét voorbeeld voor de pruikentijd en ook de compositie vind ik heel mooi. Het hoeft namelijk niet de werkelijkheid te zijn. Je wordt meegenomen in een soort sprookjeswereld. Ook is dit schilderij wat frisser dan de andere die er hangen, die zijn wat donkerder van kleur." Lachend voegt hij eraan toe: "Alleen denk ik niet dat dit mij erg in dank zou worden afgenomen."

Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?

Lachend: “Nee ik ben wel een vrij net persoon. Ook omdat er paar keer per week mensen over de vloer komen die de kamer willen zien. Soms moet ik deze kamer voor het publiek showen, bijvoorbeeld op Monumentendag. Daarom wil ik het ook wel aardig bijhouden. Vaak vinden mensen het leuk om even in deze kamer te gluren. Mijn huisgenoten nemen ook regelmatig mensen mee om deze kamer even te laten zien. Ik kan dan ook met bezoek makkelijk een half uur over de schilderijen praten. Dan vind ik het wel prettig dat de kamer er netjes bij staat. Soms moet er even gestofzuigd worden en dat is wel een flinke klus.”

Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?

Lachend: “Ik heb wel even de basics schoongemaakt. Door de campagne van de afgelopen verkiezingen heb ik het erg druk gehad en niet zoveel aan mijn kamer kunnen doen.” (Sander was kandidaat voor D66 bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, red.)

In wat voor huis woon je?

“Ik woon op de benedenverdieping met één andere jongen, hij woont in de kleinere kamer. En naast de voordeur zit de fusie. Ook zijn er op deze verdieping een keuken en douche met wc. De rest van de huisgenoten woont boven en ook een gedeelte in wat vroeger de paardenstallen waren. Deze zijn nu omgebouwd tot studentenkamers.” Lachend: “De mooiste en de lelijkste kamers worden bewoond door studenten.” “We gebruiken mijn kamer ook wel eens voor gemeenschappelijke avonden, zoals met het vorige Kerstdiner. Toen hebben we hier alle meubels uitgehaald en twee lange tafels neergezet. Toen was deze kamer een schitterend decor.”

Hoeveel huisgenoten heb je?

“Ik woon in een gemengd huis met ongeveer tien vrouwen en tienmannen van verschillende verenigingen: tien Augustijnen, vijf Minervanen en vijf Quinten. Dit zorgt voor een erg gezellig en dynamisch huis. We hebben elke dinsdagavond huiseten en gaan vaak samen naar feestjes. We zijn een actief huis, maar dat vind ik juist wel heel gezellig!”


Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!


Zoek je nog een (nieuwe) kamer? Kijk dan op Studentenkamers.nl. Reageren is gratis (plaatsen trouwens ook).