In het noordwesten van het koude, regenachtige Groningen, zijn we op zoek naar het huis van Pieter (18), eerstejaarsstudent Technische Planologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Het huis ligt in een rustige buurt, waar het eigenlijk maar een beetje een suffe bedoening is. Hopelijk is er in het huis van Pieter wat meer te beleven. De hoogste tijd voor een goed gesprek.

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?“Ik was met twee vrienden op zoek naar een huurwoning, maar daar kwamen we niet helemaal uit. Toen ben ik met mijn vader op zoek gegaan naar een koopwoning. Na een tijdje kwamen we hier terecht en dit is eigenlijk perfect. Toen hebben we het gekocht. Goed voor mekaar, dus.”Wat betaal je voor je kamer?“250 euro. Dat is inclusief alles, zoals gas, water en licht.”Ben je tevreden met je kamer? “Ja het is echt prima. Of ik nog iets tekortkom? Hmm… Nee, eigenlijk niet, het is perfect.” Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?“Ik heb een relatief grote kamer en dus veel ruimte. Daarom hoefde er weinig gepuzzeld te worden met de spullen. Zoals het nu staat heb ik het eigenlijk lukraak neergezet, zonder erover na te denken. Hoe kom je aan je spullen/meubels?“Het grootste deel van de meubels komt van de IKEA. Alleen de kledingkast heb ik van huis meegenomen. Ook de spullen in de woonkamer komen van IKEA. Er was alleen nog geen bank, maar die hebben mijn huisgenoten geregeld.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?“Tja… Mijn Macbook, denk ik. Ik heb niet echt dierbare voorwerpen, maar met mijn Mac doe ik heel veel en hij is eigenlijk onmisbaar, dus vandaar.”Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?“Ik ben wel vrij rommelig, zoals wel is te zien, maar het is wel schoon. Ik houd er niet van als de boel smerig is.”Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?“Niks. Hoewel, alleen een koffiefilter die nog ergens rondslingerde. Maar verder niets bijzonders.”In wat voor huis woon je? “Het is een vierkamerappartement met een dakterras. Het ligt in een prima buurt, met weinig overlast. Heel soms draaien ze aan de overkant keiharde muziek, dat is wel vervelend. Ook de bovenbuurman heeft de neiging om rond twee uur ’s nachts harde muziek te draaien. Maar afgezien daarvan is het een prima huis.”Hoeveel huisgenoten heb je? “Twee. Het zijn vrienden van de middelbare school, dus we kenden elkaar al. Het is heel gezellig, want we doen veel dingen samen. Elke avond samen eten, waarbij iedere keer iemand anders kookt. Ook zitten we ’s avonds vaak samen te gamen of gaan we samen de stad in.”