In één jaar tijd vijf verschillende woonplaatsen… Tweedejaarsstudent politicologie Lotje was het zoveelste nieuwe kamertje in Amsterdam helemaal zat. Samen met drie goede vriendinnen besloot ze een makelaar te benaderen die hun droom-studentenhuis hielp vinden. De hoeveelheid papierwerk die daarbij kwam kijken viel tegen, maar eind 2012 waren hun eigen twee etages aan het Olympiaplein in het chique Oud Zuid een feit. Dat dit een meidenhuis is, wordt meteen duidelijk: de kapstok hangt vol bontjasjes, in de wc hangt een kalender met blote mannen-foto’s en lege wijnflessen domineren de gang. Welkom!

Hoe ben je aan deze kamer gekomen? "Toen ik begon met studeren, ben ik meteen in Amsterdam gaan wonen. Die kamer was helaas maar tijdelijk en de kamers waar ik daarna woonde ook. In het eerste jaar van mijn studie ben ik vijf keer verhuisd! Ik had er helemaal genoeg van kamersites af te speuren en wilde bovendien graag met vriendinnen wonen. Na lang zoeken op het internet stuitte ik op een huizensite in de particuliere sector. Op het moment dat ik de advertentie voor dit huis op mijn laptop vond, zat ik samen met mijn moeder op een terrasje. Zij spoorde me aan de makelaar direct te bellen en snel daarna konden we het huis al bezoeken. Die eerste keer nam ik mijn vriendinnen en mijn moeder meteen mee; we hoopten dat dit een goede indruk zou maken. Blijkbaar heeft het gewerkt, want slechts twee dagen later hoorden we dat we de woning hadden gekregen. Voordat we erin konden moesten we nog talloze formulieren invullen en allemaal een cv opstellen. Afgelopen december kregen we de sleutels."Wat betaal je voor de kamer? "Ik betaal nu 500 euro per maand, exclusief. Omdat ik er pas een maand echt woon, weet ik nog niet wat de kosten inclusief zullen bedragen. Ik schat dat er aan het einde van de maand nog 40 euro bijkomt voor gas, water en licht. Doordat we enkel glas hebben, zijn de verwarmingskosten redelijk hoog."Ben je tevreden met je kamer? "Ja, ik ben héél tevreden! Eigenlijk mist er niks. Aan de grote woon- en eetkamer die aan mijn kamer grenst moet nog wel wat gedaan worden. Er hangt al een groot prikbord met foto’s, maar voor de rest zijn de wanden nog wat saai. Ook willen we er graag nog een televisie, nu heb ik die alleen in mijn eigen kamer. Op de lange termijn zou een afwasmachine in de keuken wel heel fijn zijn. Oh, en een grote droom is om op het platte dak een terras aan te leggen. We moeten daarvoor een officieel bouwplan aan de gemeente voorleggen, want er moet een verstevigde ondergrond komen en een hekje. De buren hebben dat al en ‘s zomers moet dat heerlijk zijn. Je hebt vanaf het dak uitzicht over heel stadsdeel Oud Zuid.’’Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?"Mijn kamer is heel groot dus al mijn spullen pasten erin. Op de vloer is zelfs nog ruimte voor een enorm koeien-kleed."Hoe kom je aan je spullen/meubels?"Alle kamers waar ik vorig jaar in heb gezeten waren gemeubileerd. Dat was wel zo gemakkelijk met verhuizen, maar ik had zelf dus maar weinig spullen. Toen ik hier ben komen wonen heb ik vrijwel alle meubels bij de IKEA gekocht. Dit heb ik aangevuld met spullen die nog bij mijn ouders op zolder stonden. Voor de grote gemeenschappelijke ruimtes hebben alle huisgenoten spullen aangedragen die zij al hadden."

Wat is het meest dierbare object in je kamer?Zonder twijfel: "Het koeienvel op mijn kamer! Ik heb hem gekocht bij de IKEA. Het is een echte koeienhuid. Sowieso houd ik erg van dierenprints; op mijn bed ligt een sprei die op een dierenvacht lijkt en alle bontjasjes aan de kapstok zijn van mij."Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?"Ik ben zelf heel netjes en mijn kamer is altijd redelijk opgeruimd. Mijn huisgenoten laten nog wel eens wat afwas in de keuken staan, maar de woonkamer is ook altijd wel toonbaar."Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?"Helemaal niks! Ik heb wel mijn kleed uitgeklopt."In wat voor huis woon je? "Mijn huisgenoten en ik wonen op de bovenste twee etages van dit rijtjeshuis aan het Olympiaplein. Op de derde verdieping zijn een brede gang, drie slaapkamers, een badkamer, een keuken en een ruime woonkamer waar ook een grote eettafel staat. Op de vierde etage is de kamer van de vierde huisgenoot en hier hebben wij nog een berging. Vanuit het raam van de berging kun je ook wat ooit ons dakterras moet zijn, bereiken… In huis heerst een hele ontspannen sfeer, iedereen loopt bij elkaar in en uit, heel gezellig."Hoeveel huisgenoten heb je?"Ik heb 3 vrouwelijke huisgenoten. Zij zitten in hetzelfde dispuut van mijn studentenvereniging als ik en ik ken ze nu anderhalf jaar."