Voorzichtig loop ik de galerij in, daar staat de deur van nummer 24 open. De net zo vrolijke Joep loopt me tegemoet. De tweedejaarsstudent politicologie en rechten biedt me meteen wat te drinken aan. Aan het interieur van de woonkamer zijn de dagelijkse bezigheden van de jongens onmiddellijk af te lezen: een PlayStation, een drumstel en een voetbaltafel. 
Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

L: “Dat is een grappig verhaal!”

J: “Ik was vorig jaar rond de jaarwisseling op een feestje van m’n tante. Daar raakte ik in gesprek met de zus van haar man. Ik vertelde dat ik op zoek was naar een kamer in Amsterdam en dat hoefde ik geen twee keer te zeggen. Ze vertelde dat ze nog een appartementje had in de hoofdstad en dat de huurder er binnenkort uit zou gaan. Toen kwam van het één het ander. Binnen een aantal weken woonden we hier.”

L: “Wij kennen elkaar al sinds de tweede klas van de middelbare school en omdat we allebei in Amsterdam zouden gaan studeren, hadden we al een beetje bedacht om samen iets te gaan zoeken.”

J: “En dit appartement was voor twee personen, dus ik had mijn huisgenootje al gauw gevonden!”

  

Wat betaal je voor je kamer?

J: “Kaal betalen we € 425 per persoon. En inclusief gas, water, licht en internet komen we ongeveer op 525 euro uit.”

L: “Het is hier super ruim en zowel onze faculteiten als de stad zijn dichtbij. Dus ik vind het best wel een prima prijs.”

J: “De prijs is zelfs best laag voor wat je krijgt. Voordeel is ook dat we een vriendenprijsje hebben gekregen, de vorige huurder betaalde ruim € 300 meer.”

Ben je tevreden met je kamer?

Beide: “Absoluut! We zouden de douche op zich nog wel willen veranderen. Die draait heel langzaam weg als er water uit komt. Maar we zijn gewoon te lui om een nieuwe douchekop te kopen, dus we mogen eigenlijk niet klagen.”

  

Waarom hebben jullie gekozen voor deze inrichting?

J: “Eigenlijk hebben we het een beetje geïnspireerd op de inrichting van de vorige bewoner.”

L: “Qua meubels hebben we voor deze inrichting gekozen op budget. We hebben alles zo goedkoop mogelijk gescoord en op een handige plek neer gezet.”

Hoe komen jullie aan je spullen/meubels?

J: “We gingen langs bij mijn opa’s en oma’s, zij wonen best groot dus konden wel wat meubels missen. Toen hebben we alles wat we mee mochten nemen, meegenomen. Met name het servies is van hen.”

L: “Verder hebben we spullen van het ouderlijk huis meegenomen.”

J: “En onze slaapkamers hebben een volledig Ikea-interieur.”

L: “Alles wat we daarna nog nodig hadden, zoals kastjes, een tafeltje en de magnetron, hebben we op Marktplaats gekocht.”
Wat is het meest dierbare object in je kamer?

J: “Een oud schilderijtje met een zeilboot erop. Deze heb ik toen ik was geboren van mijn oma gekregen en heeft al op heel veel plekken gehangen. Ik heb namelijk in België, Ecuador, Maarssen en Hilversum gewoond. Mijn oma zegt dat ik altijd met dat bootje weer terug kom.”

L: “Na dit verhaal is alles wat ik zeg afgezaagd! Maar ik ga toch voor de intens grote knuffelbeer. Deze heb ik voor m’n 18e verjaardag van één van m’n beste vrienden gekregen.”

  

Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?

J: “Het ziet er altijd wel zo netjes uit…”

L: “Nou…. Niet altijd”J: “Nee, het is soms wel rommelig. Vaak krijgt één van ons dan een opruimwoede, en dan is het weer netjes.”

L: “De afwas doen we altijd samen en het schoonmaken doen we al we er zin in hebben.”

J: “Soms hebben we kleine frustraties, maar we hebben nog nooit ruzie over het huishouden gekregen.”

Wat hebben jullie verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?

L: “Uhm, we hebben de strippaal ingeklapt, de vibrators in de keukenkastjes gestopt en alle vieze plaatjes in onze nachtkastjes.”

J: “Hahaha! Nee, we hebben alleen het vuilnis weggebracht omdat het stonk. Verder niets.”

In wat voor huis wonen jullie?

Beide: “Een appartementencomplex. We delen de badkamer, wc, opslagruimte, woonkamer en keuken en hebben beide een eigen slaapkamer.”

 
Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!