De kamer van Isabelle (19), eerstejaars rechten in Leiden, bereiken is een levensgevaarlijke onderneming. Eén keer struikelen op de extreem steile trap en voor je het weet is je nek gebroken. Maar als je eenmaal heel bent aangekomen, komen je wel kleurrijke graffiti-tekeningen tegemoet. Na de benauwde trap is Isabelle’s kamer met de grote, lichte ramen een verademing.

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?“Via Kamernet. De huisbaas had daar een advertentie op gezet, dus heb ik een verhaaltje gehouden dat ik heel netjes was enzo. Op de hospiteeravond hoefde ik geen gebakken ei na te doen. We gingen gewoon een beetje praten en toen werd ik uit vijf mensen gekozen.”Wat betaal je voor je kamer?“Mij is verteld dat mijn kamer 22 vierkante meter is, maar dat geloof ik niet. Ik denk dat het eerder 18 vierkante meter is. De huur is rond de 400 euro.”Ben je tevreden met je kamer?“Ja, op zich wel. Het is lekker groot hier en ik ben ook blij met de grote ramen. Ik word vrolijk van al dat licht als ik thuis kom. Maar het is wel vervelend dat het enkel glas is. Je hoort alles. Als iemand beneden zijn fiets op slot doet, dan hoor ik dat. En elke dag word ik om zes uur ’s ochtends wakker, omdat er dan iemand op zijn scooter door de straat raast.”Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?“De boom komt van een rommelmarkt in Spanje. De plaatjes op de muur was een idee uit de serie 'Awkward'. Het zijn plaatjes van verschillende dingen. Quotes uit tijdschriften, kledingstijlen die ik leuk vind, foto’s van mijn vrienden. Het is mijn leven door elkaar gehutst. Maar het is nog niet compleet, ik wil de muur helemaal vol hebben.”Hoe kom je aan je spullen/meubels?“Het meeste komt van de IKEA of uit mijn ouderlijk huis. Bij mijn ouders hing de vierkante spiegel en die wilde ik graag hebben. Maar mijn moeder zei: ‘Nee, die staat mooi in de gang.’ Maar toen ik ging verhuizen, nam ze hem mee. Dat vond ik erg lief.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?“Mijn knuffel die ik vanaf mijn geboorte heb. Het is eigenlijk een bloem, maar ik dacht dat het een zon was, vandaar dat hij ‘Zonnetje’ heet.”Houd je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s?“Ik heb wel extra opgeruimd, ja. Normaal liggen er meer kleren, her en der verspreid, maar het is nooit echt smerig.”Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?“Eigenlijk niets, hoewel ik wel de vieze vaat heb verplaatst van mijn bureau naar de keuken.”In wat voor huis woon je?“Ik woon in een meisjeshuis. We eten soms wel samen of kijken een film, maar er is geen fusie en het is altijd vrijblijvend.”Hoeveel huisgenoten heb je?“Ik heb er vier en dat zijn dus allemaal meisjes. Dat is ook wel te zien aan het huis.”