Boudewijn (21) woont al drie jaar in zijn Groningse studentenkamer. Deze kamer werd hem min of meer in de schoot geworpen, en hij is er nooit meer weggegaan. De loungemuziek die op de achtergrond speelt kenmerkt de ontspannen sfeer. Het grote bed, de fijne bank en de zachte Fatboy benadrukken nog eens dat er in deze 18 vierkante meter vooral veel gerelaxt wordt. Hoe tevreden de derdejaarsstudent international business ook is met zijn zwart-rode kamer, zijn favoriete plekje is toch het balkon. “In de zomer is het zo chill om daar te zitten.”

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?

“Via mijn huisgenootje. Zij woonde hier al ongeveer een maand toen de vorige bewoner van deze kamer weg ging. Ik was de eerste die kwam kijken en het was meteen wel goed. De huisbaas vond het ook prima, want het gaat hem vooral om het geld. Hij had geen voorkeur of zo. Deze kamer is voor mij echt een mazzeltje geweest. Ik was nog helemaal niet op zoek gegaan en toen kwam mijn huisgenootje, die ik al sinds de middelbare school ken, met het voorstel om naar deze kamer te kijken. Dus het ging allemaal best gemakkelijk.” Wat betaal je voor je kamer?“Per maand betaal ik € 295. Dat is inclusief alles. Alhoewel, de tv ontvangt nu alleen nog maar NPO 1, 2 en 3. Dat kastje doet het al een hele tijd niet meer. Maar we hebben niet zo’n zin om bij te betalen, en ik heb het toch niet echt nodig. Ik kijk vooral via de computer. Dat scheelt toch weer € 5 euro per maand.”

Ben je tevreden met je kamer?

“Ja! Er is wel een klein lekje daarboven.” (Wijst naar het plafond.) “Daardoor is het hele plafond verkleurd. Als dat gerepareerd zou worden, dan zou dat het wel fijn zijn. Maar ik ben heel tevreden hoor, het lek lekt gelukkig niet meer. Ik vind het vooral fijn dat de huisbaas zich niet bemoeit met de ruimte. De kamer is ook lekker licht door de ramen. In de zomer zie ik de zon ondergaan. En het balkon is heel chill. Vanaf het balkon kun je ook nog op het dak, wat niet echt mag, maar wel heel chill is. Dus ja, prima huis.”

Waarom heb je gekozen voor deze inrichting?

“Het bed heeft alles bepaald. Ik heb dat gekregen van mijn buren, maar het is eigenlijk veel te groot voor een studentenkamer. Ik kreeg het gratis, en het is zo’n chill bed. Dus toen heb ik ’m toch meegenomen. Ik wilde het bed niet tegen de verwarming zetten. Uiteindelijk kwam ‘ie in dat hoekje terecht. Toen bleek dat het bureau precies ernaast paste. En toen ging de rest vanzelf. Dankzij het bed, en de wasbak, is mijn kamer zo ingericht.”

Hoe kom je aan je spullen?

“Nou, het bed heb ik dus gekregen. De bank en de kast heb ik van mijn ouders gekregen. Ik heb samen met hen flink bij Ikea geshopt. Daar komt eigenlijk ook de rest vandaan. De lamp was nog van de vorige bewoner, en het tapijt ook. Dat was ook wel prima. Het is allemaal vooral praktisch. Ik ben eigenlijk nog bezig met inrichten. Daar ben ik een beetje langzaam in. Later pas kwamen de kussentjes en de posters. Ik ben nu op zoek naar een plant.”

Wat is het meest dierbare object in je kamer?“Ik denk de Fatboy, want die heb ik al zo lang. Die had ik al toen ik nog bij mijn ouders woonde. Het is multifunctioneel. Ik heb er al drie keer op geslapen. En het zit gewoon heel lekker. Maar als er brand uitbreekt, dan neem ik niet de Fatboy mee. Dan neem ik Bluffy (knuffel die hij sinds zijn kindertijd heeft, red.) mee. Tuurlijk. Bluffy is Bluffy.” Hou je je kamer een beetje netjes of ziet het er alleen zo uit voor de foto’s bij dit artikel?“Ja die tweede.” (lacht). “Ik maak het schoon en dan dump ik van alles in de kast. En dan bouwt de rommel zich twee weken weer op, dan maak ik weer schoon et cetera. Ik ben een gematigde rommelkont. Als er mensen langskomen, dan is het daarna altijd wel een rommeltje. Ik denk er niet aan om het meteen op te ruimen. Daar heb ik de volgende ochtend wel spijt van.”Wat heb je verstopt voordat wij langskwamen voor dit interview?“Even kijken, als ik iets verstopt hebt dan ligt het hier.” (Opent de deur van de inbouwkast.) “Drie paar handschoenen en FIFA WorldCup Brazil schmink. Maar geen geheime dingen dus. Alles wat supergeheim moet blijven had ik toch al wel verstopt.”In wat voor huis woon je? “Gezellig vooral. Het is jammer dat we geen gemeenschappelijke ruimte hebben. We spreken elkaar alleen als je bij elkaar op de kamer komt. Het leukste aan dit huis is denk ik dat we in zo’n hoekje zitten. Als je in de zomer op het balkon zit, dan zie je de andere balkons van studenten. Met hen kun je dan ook praten en dat is heel gezellig. Het is hier een leuk, kleinschalig studentenhoekje.”Hoeveel huisgenoten heb je?“Officieel wonen er achter deze voordeur nog drie andere mensen. Hier beneden woont een vrouw die al kinderen heeft en geen student meer is. Dus als je echt studenten als huisgenoten rekent, dan wonen we hier met z’n drieën. Mijn ene huisgenootje ken ik dus al heel lang. Haar spreek ik bijna dagelijks. Het andere huisgenootje is ook heel aardig. Daar heb ik wel minder contact mee, omdat ik hem simpelweg minder lang ken. We zitten niet elke avond met z’n drieën bij elkaar. Deze manier van contact past het beste bij mij.”

Kijken we de volgende keer bij jou binnen? Dat kan! Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net. Wie weet staan we volgende week bij jou voor de deur!

Zoek je nog een (nieuwe) kamer? Kijk dan op Studentenkamers.nl. Reageren is gratis (plaatsen trouwens ook).